Tarihi karar! Trafiğe çıkmaları yasaklandı

Singapur Ulaştırma Bakanlığı, 2018 şubat ayından itibaren yeni otomobillerin trafiğe çıkışına izin vermeyeceğini duyurdu.

Tarihi karar! Trafiğe çıkmaları yasaklandı
Tarihi karar! Trafiğe çıkmaları yasaklandı
GİRİŞ 23.10.2017 15:55 GÜNCELLEME 23.10.2017 15:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Araba sahibi olmanın en pahalı ülkelerin başında gelen Singapur, tarihi bir karara imza attı. Kara Ulaştırma Müdürlüğü (LTA), gelecek şubat ayından itibaren ülkedeki araç nüfusunda artışa kesinlikle izin vermeyeceğini açıkladı.

Şu anda araç nüfusunda otomobil ve motosiklet bazında izin verilen artış oranı olan yıllık 0.25 oran 0 olarak güncellenecek. 2020 yılında ise yeniden değerlendirme yapılacak.

Kararın gerekçesi olarak planlanan milyarlarca dolarlık toplu taşıma yatırımları ve ülkenin sınırlı toprak büyüklüğü gösterildi. Singapur hükümeti son dönemde demiryolu ağını yüzde 30 genişletti ve yeni toplu kara taşımacılığı rotaları ekledi.

LTA'nin açıklamalarına göre gelecek 5 yılda 20 milyar doları aşan raylı sistem yatırımı daha yapılacak. Zira raporlara göre ülke topraklarının yüzde 12'sinin yollar tarafından işgal edildiği belirtilirken trafikte Uber, Grab dibi araç paylaşım girişimleri de dahil olmak üzere toplam 600 bin motorlu araç olduğu açıklandı. 

2000 yılından beri insan nüfusu yüzde 40 artarak 5.3 milyona ulaşan Singapur dünyada nüfus yoğunluğunun en sık olduğu ülkelerden biri. Bu nedenle küçük ada ülkesinde araç nüfusu çok sıkı bir kontrole tâbi.

Örneğin, Singapur'da araç sahipleri, 10 yıllık ruhsat alabiliyor ve sınırlı sayıda olan ruhsatlar ihale yoluyla araç sahiplerine veriliyor. Motorlu araç sahibi olmak hâliyle çok pahalı. Sadece 10 yıllık yol vergisi 7 bin doların üzerinde.

Ortalama bir arabanın fiyatı ABD fiyatlarının dört misline dek çıkabiliyor. Türkiye'de 90-110 bin TL arasında satılan bir Honda HR-V aracın Singapur'da sahibine maliyeti ise sigorta ve diğer vergiler dahil 120 bin dolar.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 2
  • saalih 6 yıl önce Şikayet Et
    abd de 27.000 dolara satılan bir otomobil türkiyede 500.000 TL ye satılıyor. demekki biz daha pahalı alıyoruz araçları
    Cevapla
  • Murat Atlam 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ve Singapu kıyaslamı çok iyi olmuş zira nasıl kazıklandığız açıkça ortaya cıkmış.
    Cevapla