ABD'den flaş açıklama! Yasak genişleyebilir

ABD, Türkiye dahil sekiz ülkeye uyguladığı laptop yasağını genişletmeyi düşünüyor. Söz konusu yasak, tüm Avrupa’yı kapsayacak şekilde genişletebilebilir.

ABD'den flaş açıklama! Yasak genişleyebilir
ABD'den flaş açıklama! Yasak genişleyebilir
GİRİŞ 08.06.2017 09:58 GÜNCELLEME 08.06.2017 09:59

ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly, şu anda laptop yasağının 10 havaalanında uygulanan laptop yasağını genişletmeyi düşündüklerini belirtti. Kelly, diğer ülkelerin gerekli güvenlik prosedürleri konusunda ABD’nin taleplerini yerine getirmemesi halinde yasağın 71 havaalanını kapsayacak şekilde genişletileceğini ifade etti. 

350 UÇUŞU ETKİLİYOR

Kelly’nin açıklamalarına göre ABD’nin laptop yasağı Ortadoğu ve Afrika’nın yanı sıra tüm Avrupa’yı kapsayabilir. ABD yönetiminin terör tehdidi gerekçesiyle Türkiye dahil sekiz ülkeye uyguladığı laptop yasağı, günde 350 kadar uçuşu etkiliyor. Yasak kapsamında sekiz ülkeden ABD’ye giden yolcular, kabine laptop gibi büyük elektronik cihazları alamıyor.

Uzmanlara göre yasağın Avrupa’da da uygulanması, her gün yaklaşık 400 uçuşu ve 30 milyon yolcuyu etkileyecek ve ciddi lojistik sorunlara yol açabilir.

AVRUPALILAR İLE TOPLANTI KARARI

Avrupalı yetkililer, geçen ay ABD’nin yasağı Avrupa ülkelerinde uygulamaktan vazgeçtiğini bildirmişti.

“Terör tehdidini önleyecek yöntemleri gözden geçiriyoruz” diyen Kelly, yardımcısının önümüzdeki hafta Malta’da Avrupalı yetkililerle bir araya gelme ve yeni önlemlerle ilgili önerileri sunma kararını da açıkladı.