Küresel petrol arzı ocak ayında geriledi

Küresel petrol arzı kısıntısı ocak ayında hedeflenenin gerisinde kaldı

Küresel petrol arzı ocak ayında geriledi
Küresel petrol arzı ocak ayında geriledi
GİRİŞ 12.02.2017 10:01 GÜNCELLEME 12.02.2017 10:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Küresel Petrol arzı kısıntısı, ocak ayında Aralık 2016'ya göre günlük 1,5 milyon varilde kaldı, 1,8 milyonluk kesinti hedefine ulaşılamadı.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) “Aylık Petrol  Piyasası Raporu”na göre, küresel Petrol arzı ocakta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla günlük 730 bin varil düşüşle 96,4 milyon varile geriledi.

Aynı dönemde Petrol  İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham Petrol  üretimi, Ocak 2016'ya göre günlük 1 milyon varil azalarak 32,06 milyon varile indi.

Suudi Arabistan, ocakta OPEC anlaşmasındaki taahhüdünden daha fazla Petrol  üretimi kısıntısına gitti. OPEC’in en büyük üreticisi Suudi Arabistan, günlük üretimini 9,98 milyon varil olarak yaptı. Önceki ay üretimi günlük 10,48 milyon civarında gerçekleşmişti.

OPEC'in ikinci en büyük Petrol  üreticisi günlük 4,45 milyon varille Irak oldu. İran’ın ocaktaki üretimi ise günlük 3,75 milyon varile ulaştı.

OPEC ülkelerinin üretimi kısma kararı sonrası, ocakta küresel Petrol  arzı bir önceki yılın aynı ayına göre günlük 730 bin varil azalarak 96,4 milyon varile geriledi.

Geçen ay OPEC dışı ülkelerin günlük Petrol  üretimi ise 57,61 milyon varil olarak gerçekleşti. Geçen yıl aralık ayında OPEC dışı ülkelerin üretimi günlük 58,04 civarındaydı.

Ocak ayında Aralık 2016'ya göre, OPEC ve kartel dışı ülkelerin kısıntısı günlük 1,5 milyon varilde kaldı.

IEA tahminine göre, bu yıl OPEC dışı ülkelerin Petrol  arzını, üretim kısıntısı kararı da dikkate alındığında, geçen yıla kıyasla günlük ortalama 400 bin varil artırması bekleniyor.

Ocak ayından itibaren OPEC günlük 1,2 milyon varil Petrol  kısıntısı yapmayı planlarken, OPEC üyesi olmayan ülkelerin ise kısıntıya günlük 600 bin varil katkı sağlaması kararlaştırılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • zeki Alperen 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye üzerindeki kurdukları tuzakların boşa gittiğini ve o kötü emellerinden olabilirliğinden de ümitleri azaldıkça kendi kurdukları uluslar arası sahtekarlıklar daha fazla gün yüzüne çıkmaması için inatlaşmalarından vazgeçecekler. İşte O zaman yani 16 Nisandan sonra hele bir de EVET %80'nin üstüne de çıkarsa daha çok feryadı basacaklar ve dolar tepe taklak olacak. İŞTE O ZAMAN TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜ TANIMAKTAN BAŞKA BİR ÇARE OLMADIĞINI ANLAYACAKLAR! Elleri mahkum.
    Cevapla
  • kadir 7 yıl önce Şikayet Et
    yav hehe referanduma bnde evet diyecegim de sonu sana bana yaramıyor. bos hayallere kapilma dolar daha cok firlayacak gibi duruyor
    Cevapla