Putin'in hamlesi petrol fiyatlarını etkiler mi?

Putin'ni Suriye'deki askeri birliklerini çekme kararı almasının petrol fiyatlarını fazla etkili olması beklenmiyor.

Putin'in hamlesi petrol fiyatlarını etkiler mi?
Putin'in hamlesi petrol fiyatlarını etkiler mi?
GİRİŞ 16.03.2016 10:16 GÜNCELLEME 16.03.2016 10:16

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’deki askeri birlikleri çekme kararı, iç ve dış kamuoyuna yönelik bir "hatırlatma" olarak değerlendiriliyor. Bu kararın petrol fiyatlarına üzerinde ise fazla bir etkisi beklenmiyor.

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov, Rusya'nın Suriye’deki askeri birliklerini azaltma kararına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Putin’in beklenmedik kararının nedeni, Suriye’deki faaliyetlerin risk ve fayda dengesinin değişme riskidir" diyen Salikhov, Suriye operasyonunun Rusya bütçesine fazla bir yük getirmediğini ancak Suriye’deki kayıplar nedeniyle Putin’e yönelik Rus kamuoyu desteğinin hızla kaybolma riskinin başladığını söyledi.

Salikhov, çekilme kararının, petrol fiyatları açısından çok ufak bir etken olacağını öne sürerek, "Zira, arz fazlası nedeniyle petrol fiyatlarını artırabilecek jeopolitik bir tehlike söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

"Putin konumunu hatırlatıyor"

Merkezi Rusya'da bulunan danışmanlık şirketi Creon’un Başkanı Fares Kilzie ise Putin’in Rus ordusu üzerindeki kontrolünü artırmaya çalıştığını iddia etti.

Putin’in, Rus ordusuna "Suriye’den çekilin" emrini beklenmeyen bir zamanda vererek iç ve dış kamuoyuna ve aynı zamanda orduya konumunu "hatırlattığını" ifade eden Kilzie, "Çünkü er ya da geç, tarih boyunca ordu üzerinde hakimiyet sağlayan liderler, aynı ordunun kurbanı olmuşlardır" dedi.

Kilzie, çekilme hamlesiyle Putin'in, petrol fiyatları konusunda devamlı görüşmelerde bulunduğu Suudi Arabistan'a da bir mesaj gönderdiğini belirterek, "Petrol fiyatlarını yükseltmek isteyen Rusya'nın bunu gerçekleştirebilmesi için Suudi Arabistan’la anlaşması gerek. Suudiler, Rusya'nın Suriye’deki varlığından rahatsız oldukları için Rusya buradan çekilerek iyi niyet göstermeye de çalışıyor. Suudilerin bu hamleyi nasıl karşıladığını bir sonraki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında göreceğiz" görüşünü de paylaştı.

Kararın petrol fiyatlarına etkisi

Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Shibanov da Rusya'nın Suriye’den çekilmesinin küresel politik ve jeopolitik riskleri azaltacağını, dolayısıyla petrolde bir artıştan ziyade düşüş yaşanabileceğini savundu.

Rus rublesinin ise 2015'e kıyasla petrol fiyatlarındaki hareketlere daha dirençli olduğuna dikkati çeken Shibanov, "Ancak yine de rublenin 2016 sonuna kadar sınırlı oranda değer kazanabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Shibanov, muhafazakar tahminlere göre Suriye operasyonunun Rusya'ya maliyetinin günlük 2,5 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "Bu nedenle yaklaşık 2 trilyon rubleyi bulan bütçe açığı içerisinde bu operasyonun çok fazla bir yeri yok" bilgisini verdi.

Karar Rus piyasalarını fazla etkilemedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, pazartesi günü Suriye'deki Rus güçlerinin büyük bölümünün çekilmesi için emir verdiği duyurulmuştu.

Söz konusu kararın, Rusya'da piyasalar üzerinde ciddi bir etkisi olmadı. İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene'nin pazar günü yaptığı, günlük petrol üretimini henüz dondurmayacaklarına yönelik açıklamanın, Rus piyasalarında, Suriye’den çekilme kararından daha etkili olduğu görüldü.

Rus rublesi kararın açıklanmasından bu yana yaklaşık yüzde 1,5 değer kaybetti.

KAYNAK: AA