Yunanistan ile AB arasındaki müzakereler başladı

Yunanistan’ın borcunun azaltılması ve üçüncü yardım paketine dair müzakereler Atina’da başladı.

Yunanistan ile AB arasındaki müzakereler başladı
Yunanistan ile AB arasındaki müzakereler başladı
GİRİŞ 09.03.2016 15:05 GÜNCELLEME 09.03.2016 15:05

Yunan hükümeti ile AB kurumları arasında Yunanistan’ın borcunun azaltılması ve üçüncü yardım paketi kapsamında kredi dilimlerinin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler Atina’da başladı.

IMF'nin durumu ilerlemeye bağlı

Yunanistan'ın kalkınma programıyla ilgili ilk değerlendirmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, yaklaşık bir aylık aranın ardından tekrar Atina’ya gelen Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa İstikrar Mekanizması temsilcilerinden oluşan heyet ilk olarak Yunanistan Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos ve Ekonomi, Kalkınma ve Turizm Bakanı Yorgos Stathakis ile bir araya geldi.

Akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yorgos Katruggalos ile de görüşmesi beklenen heyet ile Yunan hükümeti arasındaki müzakerelerde ilerleme sağlanması durumunda heyete Uluslararası Para Fonu temsilcisi de dahil olacak.

Daha yapılması gerekenler var

Alınan bilgiye göre, AB kurumlarının ön koşul olarak öne sürdüğü ek tedbirler arasında, özelleştirmelerle ilgili özel borç geri ödeme fonunun faaliyete geçirilmesi, vergi ve sosyal güvenlik yasalarının yeniden düzenlenmesi, 2017-2018 yılları için bütçe açığının kapatılması ve geri ödenmeyen krediler meselesinin çözülmesi gibi önemli konular bulunuyor.

AB kurumları temsilcileri, Atina’daki çalışmalarının ardından kalkınma programıyla ilgili konularda değerlendirmelerde bulunacak ve bunları rapor halinde kreditörlere sunacak.

Avro Bölgesi yetkilileri, kısa bir süre önce yaptıkları açıklamalarında, Yunanistan’ın mali kalkınma programında ilerleme kaydedildiğini ancak, halen reform listesi üzerinde yapılması gereken daha çok şey bulunduğunu belirtmişti.