Petrolde gözler üçlü zirveye odaklandı

Rusya'nın üç ülke ile aldığı petrol üretimini dondurma kararının ardından gözle İran - Irak - Venezuela görüşmesine çevrildi.

Petrolde gözler üçlü zirveye odaklandı
Petrolde gözler üçlü zirveye odaklandı
GİRİŞ 17.02.2016 11:10 GÜNCELLEME 17.02.2016 11:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Petrol üreticileri Rusya ile Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar dün fiyatlardaki düşüşü engellemek için üretimi dondurma kararı verirken, bugün petrol piyasalarında Venezuela Petrol Bakanı Del Pinto'nun Doha'da alınan kararlara destek istemek için İran ve Irak petrol bakanları ile yapacağı toplantıdan gelecek haberler bekleniyor. 

Ancak petrol üreticisi ülkeler 2'ye bölünmüş durumda. Kuveyt yanınızdayız mesajı verirken, İran ve Azerbaycan üretimi dondurmayacaklarını açıkladı.

Kuveyt karara uyacak

Kuveyt Petrol Bakanı Anas ay-Saleh, Suudi Arabistan, Rusya, Katar ve Venezuela'nın Doha'da yaptıkları toplantıda alınan üretimlerin Ocak ayı seviyesinde durdurulması kararına uyacaklarını bildirdi. 
   
Al-Saleh, "Kuveyt, Doha'da üzerinde anlaşılanlara, OPEC üyeleri ve OPEC dışı üreticilerin uymaları halinde, bağlılık göstereceğini teyit eder" diye konuştu. 

Al-Saleh, varılan anlaşmanın petrol fiyatlarının yükselmesi vepiyasada dengenin sağlanması için pozitif bir atmosfer sağlayacağını umduğunu da vurguladı.

İran'dan veto

İran'ın OPEC Büyükelçisi Mehdi Asali, Tahran'ın petrol üretimini, 2012'de başlatılan uluslararası yaptırımlar öncesindeki pazar payını geri kazanan kadar artırmaya devam edeceğini söyledi.
     
İran'da yayınlanan Şark gazetesine konuşan Asali, "Tahran'ın petrol üretim seviyesini dondurması mantıklı değil" diye konuştu. 
     
Asali, 2011 yılından bu yana üretimlerini artıran üretici ülkelerin şimdi üretimlerini kısarak fiyatlarda toparlanmaya destek vermeleri gerektiğini vurguladı. 

Azeriler de kabul etmedi

Azerbaycan Petrol Bakan Yardımcısı Natiq Abbasov, Azerbaycan'ın petrol üretimini dondurma planları olmadığını söyledi. 

Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar'ın diğer üretici ülkelerde kabul ettikleri takdirde üretimlerini Ocak ayı seviyesinde dondurma kararı almalarını değerlendiren Abbasov, "Üretimimizi dondurma planımızı yok" diye konuştu.

KAYNAK: UZMANPARA
YORUMLAR 2
  • Akl-ı Selim 8 yıl önce Şikayet Et
    Üretime daha fazla devam edilmeli.
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    indirim gelmeli . bugun 8 kurus indirim gelmis neden
    Cevapla