'Putin'in öfkesi Tataristan ekonomisini vurdu'

Moskova'nın Ankara'ya uygulamaya başladığı yaptırımların, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın Türkiye ile ticaretine büyük darbe vurduğu söylendi.

'Putin'in öfkesi Tataristan ekonomisini vurdu'
'Putin'in öfkesi Tataristan ekonomisini vurdu'
GİRİŞ 02.02.2016 09:27 GÜNCELLEME 02.02.2016 09:27

Tataristan'ın yeni yatırımlarla ekonomik anlamda Rusya'dan bağımsızlığını kısmen koruyabildiği ve Rusya'daki ekonomik durgunluğun geçen yıl burada pek hissedilmediği belirtilirken, Rusya ile Türkiye arasında Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından durumun değiştiği ifade ediliyor.

İki ülke arasındaki gerilimin azalmak yerine, tarafların yeni açıklamalarıyla arttığının belirtildiği haberde, Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan'ın görüşlerine de yer veriliyor.

"Bu siyasi bir kavga ama cezasını iş dünyası ve halk çekiyor" diyen Karaaslan, Türkiye ile Tataristan arasındaki ticaretin bu yıl yarı yarıya azalacağını tahmin ediyor.

Tataristan Ticaret Odası Başkanı Şamil Ageev de "Belki buradaki yatırımcıları tutmayı beceririz, ama yenilerini çekmemiz imkansız" diyor.

Türkiye ile Tataristan arasındaki ticari ilişkilerin 20 yıllık bir geçmişi olduğu belirtilen haberde, resmi verilere göre geçen 10 yılda Tataristan'daki yabancı yatırımın %12.9'unun Türk şirketlere ait olduğu bilgisi veriliyor.

Kazan Federal Üniversitesi'nin Rektör Yardımcısı Marat Safiulin ise "Türkiye'nin ekonomimizde oynadığı rol çok daha büyük" diyor. Safiulin Tataristan'daki istihdamın %15'inin Türk şirketler tarafından sağlandığını tahmin ettiğini söylüyor.

Gazeteye konuşan bir Tatar yetkili, Moskova'nın yaptırım baskısının devam etmesi halinde Tataristan hükümetinin Rusya hükümetiyle işbirliğini azaltabileceğini ve daha agresif bir tavır izleyebileceğini söylüyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE