İşte Avrupa'nın yeni hasta adamı

Batılılar 100 yıl önce Osmanlı'ya 'hasta adam' diyordu. Bugün ise Avrupa'da bir maliye bakanı, bu unvanı kendi ülkesine yakıştırıyor.

İşte Avrupa'nın yeni hasta adamı
İşte Avrupa'nın yeni hasta adamı
GİRİŞ 27.01.2016 15:26 GÜNCELLEME 27.01.2016 15:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Avrupa'da kriz denilince akla ilk önce Yunanistan, ardından da İspanya geliyor. Krizi güneyden kuzeye taşıyan Finlandiya ise bütçe açığı ve işsizlikle mücadelede başarısız oluyor.

İŞSİZLİK YÜZDE 9.2

2012 yılından bu yana her yıl daralan Finlandiya ekonomisi, Eurostat verilerine göre 2015 yılının ilk üç çeyreğinde Euro Bölgesi'ndeki en kötü performans gösteren ülke oldu. Vergiler ve sosyal masraflar sıralamasında Avrupa Birliği'nde dördüncü sırayı almasına karşın, bütçe açığı göreceli olarak İtalya'nın açığından fazla durumda olan Finlandiya'da işsizlik oranı da Kuzey Avrupalı komşularının üzerinde bulunuyor. Statistics Finland tarafından Çarşamba günü açıklanan verilere göre, işsizlik oranı Aralık ayında yüzde 9.2 düzeyinde gerçekleşerek, Haziran 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

'AVRUPA'NIN YENİ HASTA ADAMI'

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, ülkesine “Avrupa'nın yeni hasta adamı” olarak anmaya başladı. Stubb, “Finlandiya, bütçe açığıyla işleyen bir ekonomi haline geldi ve rekabetçilik anlamında, İsveç ve Almanya'nın yüzde 10-15 gerisinde bulunuyor. İşte bu nedenden dolayı, durumu düzeltmemiz gerekiyor” dedi.

Komşusu Rusya'nın azalan talebiyle zayıflayan yerli kağıt endüstrisi ve Nokia Oyj'nin tüketici elektroniği kısmının çöküşü, bir zamanlar Batı Avrupa'nın en güçlü ekonomileri arasında sayılan Finlandiya'yı olumsuz yönde etkiliyor.

Bloomberght

YORUMLAR 1
  • Vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    İyi de bizim işsizlik seviyemiz hasta adam diye nitelendirilen ülkeden daha yüksek. Bu durumda onlar hasta adam oluyorsa biz ne oluyoruz?
    Cevapla