Rusya'ya Kuzey Irak'tan yanıt geldi

Enerji silahını çeken Rusya'ya IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet'den yanıt geldi.

Rusya'ya Kuzey Irak'tan yanıt geldi
Rusya'ya Kuzey Irak'tan yanıt geldi
GİRİŞ 30.11.2015 11:45 GÜNCELLEME 30.11.2015 11:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Moskova ile Ankara arasında yaşanan siyasi gerilimle birlikte Rusya'nın enerji silahını çekmesine Irak'tan yanıt geldi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet "Bölge, Türkiye ve Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir" dedi. Bölgenin zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olduğunu ancak bundan şu ana kadar istifade edilemediğini söyleyen Cevdet, IKBY hükümetinin enerji alanında büyük bir stratejiye sahip olmaması nedeniyle bunun sağlıklı bir şekilde kullanılamadığını belirtti. Cevdet, "Doğalgazın 2017'de sevk edilmesiyle ilgili bölge ile Türkiye arasında stratejik bir anlaşma var. Kuzey Irak doğalgazı, Türkiye aracılığıyla Avrupa'ya da ulaşacak. Avrupa'nın Rus doğalgazını almaması bu ülke için büyük bir ekonomik krize neden oldu" diye konuştu.

TARLALARDAN ENERJİ FIŞKIRIYOR

IKBY coğrafyasında dünyaya sevk edilmeyi bekleyen doğalgaz değerlendirilemediği için toprakta yanıyor. Süleymaniye ile Kerkük arasında bulunan Çemçemal ilçesindeki bir tarlada toprak ve suya karışan doğalgaz kendiliğinden yanıyor. Tarlanın sahibi Helet Kerim, 100 dönümlük arazisini sulamak için 90 metre derinliğinde kuyu kazdıklarını ve suyla birlikte gazın da çıktığını söyledi. Gazın daha sonra da alev alarak yanmaya başladığını aktaran Kerim, ateşin şimdiye kadar sönmediğini ifade etti. Bölgedeki sahalarda petrol ve gazdan kaynaklanan yanmalar, yeraltı kaynakları açısından zengin olduğunu gösteriyor.

RUSYA'NIN EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ AB ÜLKELERİ

Rusya'nın doğalgazda en büyük müşterisi Türkiye ve Avrupa ülkeleri. Rusya, geçen yıl 62 milyar dolarlık doğalgaz ihracatı yaptı. Tonaj olarak bakıldığında Almanya 38.7 milyar metreküp ile Almanya ilk sırada yer alırken, Türkiye 27.3 milyar metreküple ikinci sırada bulunuyor. Türkiye'yi 21.7 milyar metreküple İtalya takip ederken, dördüncü sırada ise Rusya'nın yakın ilişkide bulunduğu Belarus var. Rusya, Belarus'a geçen yıl 20.1 milyar metreküp, Ukrayna'ya ise 14.5 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti.

YORUMLAR 5
  • halil 8 yıl önce Şikayet Et
    rus gazından uzaklaşmanın fırsatı.
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Okadar ürünalıyor kuzey türkiyeden bizde gaz alalım onlardan
    Cevapla
  • kamil 8 yıl önce Şikayet Et
    bırakın ruskazını al sana gaz elın yıyecek malın olsuın kım olsa alır yeterkı uret turkıyem
    Cevapla
  • Serdar 8 yıl önce Şikayet Et
    şerko cevdet nedir ya :D
    Cevapla
  • selim 8 yıl önce Şikayet Et
    madem yetiyorlarmış Türkiye'ye, şimdiye kadar neredeymişler. Laf-ı Güzaf!
    Cevapla