IMF'den Irak'a yardım

IMF programı, Irak'ın mali düzenlemeler yapmasını ve finansal sektöründe istikrar yakalamasını hedefliyor

IMF'den Irak'a yardım
IMF'den Irak'a yardım
GİRİŞ 11.11.2015 11:56 GÜNCELLEME 11.11.2015 11:56

Uluslararası Para Fonu (IMF), düşük petrol fiyatları ve DAEŞ ile mücadeleden olumsuz etkilenen Irak ekonomisine yardım etmek için Bağdat Hükümeti'yle anlaştığını duyurdu.

IMF'nin Irak Misyon Şefi Christian Josz, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ın ekonomik reformlarını uygulaması için IMF'nin denetlediği bir program aracılığıyla ülkede finansal düzenlemelerin yapılmasının "olası" olduğunu ifade etti.

Irak ekonomisinin DAEŞ ve düşük petrol fiyatlarıyla mücadele ettiğini belirten Josz, "DAEŞ ile süregelen silahlı mücadele, ülkenin finansal kaynaklarını zorlarken, ülke içinde haziran ayı itibarıyla mülteci sayısının 4 milyona çıkmasına neden oldu. Düşük petrol fiyatları da ülke bütçesi ve ödemeler dengesinde şoka neden oluyor" dedi.

Bu yılın sonunda başlaması planlanan IMF denetimindeki program, mali düzenlemeler, mevcut gelir ve finansman doğrultusunda Irak'ın kamu harcamalarını kontrol altına alarak petrol dışı cari açığın petrol dışı gayrisafi yurt içi hasılaya oranını yüzde 4'ün altına düşürmeyi hedefliyor.

Ayrıca, anlaşma sayesinde Irak'ın, kamu maliyesi yönetimini ve kara para aklamayı önleme tedbirlerini güçlendirmesi ve finansal sektöründe istikrar yakalanması amaçlanıyor.

IMF, Irak'ın, artan petrol üretimi nedeniyle gayrisafi yurt içi hasılasının bu yıl yüzde 1,5 artacağını öngörürken, cari açığının da gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 7'ye yükseleceğini tahmin ediyor.

OPEC üyeleri içinde en büyük ikinci petrol üreticisi Irak'ın, 2015 bütçesinin yaklaşık yüzde 96'sı petrol ihracından elde edilen gelirlere bağlı bulunuyor.