IKBY petrolle ilgili kararını verdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, ABD mahkemesinin verdiği olumsuz karara rağmen petrol ihracına devam edeceğini açıkladı.

IKBY petrolle ilgili kararını verdi
IKBY petrolle ilgili kararını verdi
GİRİŞ 23.09.2015 18:42 GÜNCELLEME 23.09.2015 18:42

IKBY Tabi Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD mahkemesinin "IKYB'nin petrol satışı konusunda alınan bir mahkeme kararına yapılan temyiz başvurusunu reddetmesine rağmen, davaya konu olan petrolün daha önce alıcıya teslim edilmiş ve satılmış olduğu" ifade edildi.

Dolaysıyla Irak merkezi hükümetinin bu "mesnetsiz" davadan geri çekilmek zorunda kalacağı savunulan açıklamada, "IKBY bu karara rağmen, Irak anayasasının kendisine verdiği hakka dayanarak ABD ve diğer ülkelere hidrokarbon ihraç etmeyi sürdürecek" denildi. 

Irak merkezi hükümeti 2014 yılı içinde ABD mahkemesine IKBY petrolünün satışının durdurulması için dava açmıştı. New Orleans'taki bir temyiz mahkemesi de önceki gün verdiği bir kararla IKBY'nin ABD'de petrol satışı konusunda verilen daha önceki bir mahkeme kararına yapılan itirazı reddetmişti. 

Bağdat ve Erbil arasında petrol ihracatı konusundaki karşılıklı suçlamaların ardından 2014 yılı sonunda ham petrol ihracı ve gelirlerin paylaşımı gibi birçok önemli hususta mutabakata varılmıştı.

KAYNAK: DHA