BAE tercihi Türk füzesi CİRİT'in özellikleri
Birleşik Arap Emirlikleri ordusu, ROKETSAN tarafından geliştirilen aktif lazer güdümlü füze CİRİT'i tercih etti. ROKETSAN, imzalanan anlaşma uyarınca BAE'ye 196,2 milyon dolarlık CİRİT ihraç edecek. İşte CİRİT'in özellikleri:
ROKETSAN'da Türk mühendisler tarafından tasarlanan aktif lazer güdümlü füze CİRİT, başarılı performansının ödülünü, Uluslararası Savunma Fuarı'nda aldı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)ordusuna 196,2 milyon dolar tutarında CİRİT füzeleri ihraç edilmesi için anlaşma imzalandı.
Yüksek doğrulukla hedefini vuran aktif lazer güdümlü CİRİT'in başarılı performansı, yabancı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin de ilgisini çekmeye başladı. Türkiye'nin füze teknolojisinde önemli bir aşaması olarak gösterilen CİRİT, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenen IDEX Uluslararası Savunma Fuarı'nda yoğun ilgi gördü. Özellikle taarruz helikopterlerinde kullanılan CİRİT'in yurt dışındaki ilk müşterisi, BAE ordusu oldu. ROKETSAN, imzalanan anlaşma çerçevesinde BAE'ye 196,2 milyon dolar tutarında CİRİT füzesi satacak.
CİRİT füzesi, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı.
Hedefleri şaşmıyor
ATAK helikopterlerinin havadan yer hedeflerine karşı kullanacağı 2.75 yarı aktif lazer güdümlü füzesi CİRİT, hedeflere karşı yüksek doğrulukta çalışıyor.
CİRİT, dumanı azaltılmış yakıtlı ve duyarsız mühimmat özellikli roket motoru ile çok amaçlı harp başlığı ve elektromekanik kontrol tahrik sistemlerine sahip bulunuyor.
CİRİT, farklı kara ve hava platformlarına entegrasyon imkanı bulunmakla birlikte, öncelikli olarak taarruz helikopterlerinden kara hedeflerine yönelik olarak kullanılıyor.
Zırhlı, sabit ve hareketli hedef fark etmiyor
Hafif zırhlı, zırhsız ve hareketli hedefleri imha etme yeteneği bulunan CİRİT'in füzesine iki alternatif harp başlığı takılabiliyor. Çok maksatlı başlık olarak tanımlanan birinci alternatifte, zırh delme, yangın çıkarıcı ve parçacık etkisi bulunuyor. Yüksek İnfilaklı Başlık olarak tanımlanan ikinci alternatifte ise sadece parçacık etkisi bulunuyor.
Geliştirme ve tasarım doğrulama faaliyetleri 2010 yılında tamamlanan CİRİT, aerodinamik yapısı ve kompozit katı yakıtlı motoru sayesinde, benzerlerine göre 8 kilometre ile sınıfının en uzun menziline sahip.
Halen geliştirilmekte olan Milli Atak Helikopteri'nin (T-129) resmi füze sistemi olarak tanımlanan CİRİT, insansız hava araçları, kara araçları, sabit platformlar, hafif saldırı uçakları ve deniz platformlarına entegre edilebiliyor.
Ulusal füze ve roket programlarının öncüsü ROKETSAN
1988 yılında ulusal füze ve roket programlarında öncü olmak üzere Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla kurulan ROKETSAN, bugün Türkiye savunma sanayinin teknoloji üreten stratejik merkezlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor.
Roket ve füze sistemleriyle ülke savunmasına hizmet eden ROKETSAN, özgün ürünleri ve ileri teknolojisi ile yurt içinde ve yurt dışında birçok firmayla çalışıyor.
Yapısal, termal, mekanik tasarımlar, iç balistik, güdüm-kontrol, silah sistemleri, aerodinamik, kompozit malzeme, yakıt sistemleri ve harp başlığı teknolojilerinde uzmanlaşmış olan ROKETSAN, ulusal ve uluslararası projelerin güvenilir ortağı olarak görülüyor.
CİRİT'in teknik özellikleri ise şöyle:
ÇAP | 2.75" (70 mm) |
Azami Menzil | 8 km |
Asgari menzil | 1,5 km |
Ağırlık | 15 kg |
Yakıt tipi | Az dumanlı kompozit yakıt |
Harp başlığı tipi | çok maksatlı, zırh delici, yangın çıkarıcı |
Hedef tipleri | Hafif zırhlı/zırhsız araçlar, silahlı birlikler, sığınaklar |
Platformlar | Helikopter, hafif saldırı uçakları, İHA, kara ve deniz platformları |
-
yavuz kemal 11 yıl önce Şikayet EtMurat diniz. Sen starwars filmi izlemeye devam et. Bazıları yıllarca senin gibi yıllarca film izlediğinden bir halt olmadı. Bu gün 10 yılda çok şey yapılıyor. Gölge etmeyin başka ihsan istemezBeğen Toplam 9 beğeni
-
nyarar 11 yıl önce Şikayet Etİlla Bir Kılıf Buluruz Biz. Teknoloji konusunda olduğu gibi askeri üretim konusunda da oldukça gerilerde kaldık bu doğru.Ancak bir yerlerden başlamak gerek. Ve güzel şeyler de oluyor.Destek olmak gerektiğini düşünüyorum. Göktürk uydusu atıldığında tüm kanallarda yayınlanıp izletilmesi gerekirken,ODTÜ olaylarının izletilmesini istemiyorum. Yok efendim arabanın motorunu yapamadıktan sonra biz mi yapmışmışız.Beğenmezmişiz.Hangi firma tamamen tüm ürünlerini kendinden yapıyor.Motor oradan, kaporta oradan, beyin oradan.Allah aşkına.Evvelce bunları da yapamıyorduk.Ne olmasını bekliyor kimi insanlar bilemiyorum.Sanırım bizim birdenbire,elimizde sihirli değnek varmış gibi,dünyanın teknoloji devi olmamızı bekliyor.Kim istemez ki.Ama her şey yavaş yavaş olacak.Bu da ,destek vererek olacak.Köstek olarak değil.Beğen Toplam 18 beğeni
-
Murat Diniz 11 yıl önce Şikayet EtBunlar ne ki. Starwars filminde uzaylıların gezegen yok eden lazer silahı vardı biz hala ciritle felan uğraşıyoruz. Dünyaya dönersek güzel fransız, israil silahları var 100 ton fındık verip 1 adet füze almalıyız. Mühendislerimizde yapacaklarsa direk kıtalar arası balistik füze yapsınlar. Başka türlü istemezük istemezük !Beğen Toplam 7 beğeni
-
ibrahim 11 yıl önce Şikayet EtAbuzer Düldülü. Hocam sizinki elma ile armutu kıyaslamak olmuş. Dünyayı tam tur atacak menzilde füzelerde var. UZaya giden füzelerde var. Füzeler kısa orta uzun menzilli diye kategoriye ayrılır. Çrneğin yakın mesefade sınırda diyelim hassas bir hedefe nokta atışı saldırı yapacağınızda 10 bin km'lik uzun menzillie füze kullanmassınız. Bunun ekonomik boyutu olduğu gibi yapacağı bölgesel tahribat, radar izi, savunma sistemleri tarafından imhası gibi bir çok kriteri vardır. Uzun menzilli füzeler gibi kısa menzilli füzelerinde hayati önem taşıdığı noktalar vardır. Verilen spec'lere göre CİRİT kendi kategorisinde dünyaca ünlü rakipleriyle yarışan füze. Bu yüzden takdir etmek gerek.Beğen Toplam 21 beğeni
-
abuzer düldül 11 yıl önce Şikayet EtBunlar ne ki. Türkiyenin Roketsan kurumunun yaptigi füze en fazla 200km gidiyor, dünyadakilerle karsilastirinca bunlar ne ki. Bir de uzay icin firlatma rampasi yapacaz. 2023 degil 3023e heralde yetisir.Beğen Toplam 18 beğeni