''Cam ülkesi''ne cam satıyor
Türk insanının girişimci ruhu, dünyanın hemen her yerinde kendini gösteriyor. Özellikle turistik şehirlerde hemen her köşe başında görmeye alıştığımız Türk restoranlarına, son dönemde Türk el sanatlarını yansıtan, onları dünya pazarına sunan Türk esnaflar da eklendi.
İzmirli Erdal Göbekoğlu da kristal, porselen ve cam ürünleriyle ünlü Çek Cumhuriyeti'nde Türk cam ve porselenlerini pazarlayarak, turisttik eşya pazarında Türk ürünleriyle pay almayı başardı.
Konya Seydişehirli bir ailenin en küçük çocuğu olan Erdal Göbekoğlu, gençlik yıllarında Kuşadası ve Bodrum'daki ''turist esnaflığı'' tecrübesiyle şimdi dünyaca ünlü turistik şehir Prag'da Türk girişimciliğinin örneklerden birini sergiliyor.
Kendisine yurt dışında bir gelecek çizmek için 1988'de Fransa'nın yolunu tutan Göbekoğlu, ilk dönemlerde oldukça sıkıntılı günler geçirdiğini, ancak yılmadan çalışmaya devam ettiğini anlattı. AA muhabirine bugün geldiği noktaya ulaşmasını sağlayan deneyimlerini aktaran Erdal Göbekoğlu, ''Paris'te yanımdaki param kısa sürede bitti. Fransızcayı ilk aylarımda çok bilmediğim için zor günler geçirdim. Geceyi Paris metrosunda geçirdiğim günler oldu'' dedi.
Paris'te restoranlarına Türk usulü meze yaparak para kazanmaya başlayan Göbekoğlu, ilk kez turistik ziyaret için geldiği Prag'da ticaret yapmak için uygun ortamı görüp, kalmaya karar verdiğini söyledi.
ÇEK VATANDAŞLARI TİCARETİ BİLMİYOR
Komünizm döneminin ardından Çek vatandaşlarının ticareti bilmediğini ve sermaye birikimine sahip olmadıklarını belirten Erdal Göbekoğlu, ''Dünyada sadece Çek Cumhuriyeti'nde bulunan 'Çek granatı' denilen bordo renkli özel bir taş var. Bu taşa Türkiye'de 'lal taşı' deniyor. Dünyaca ünlü turistik şehre gelen turistlere Prag hatırası olarak Çek Granatı satmaya karar verdim ve kuyumcu dükkanı açtım'' diye konuştu.
Çek Cumhuriyeti'ne özgü modelleri gümüş ve altın zemin üzerine işleyerek, yüzük, küpe, kolye, bileklik yaparak sattıklarını anlatan Göbekoğlu, ''Çek granatlarını, bu yöreye has modellerle satıyoruz. Modayı da takip ediyoruz. Türkiye'de de işlettiğimiz modeller oluyor. Hedef kitlemiz, zengin turistler'' dedi.
Prag'a geldiğinde sadece 11 Türk yaşadığını, şu anda ise bin 500 civarında Türk vatandaşının bulunduğunu anlatan Göbekoğlu, ''Türkler burada genellikle tekstil sektöründe faaliyetteler. Kuyum sektöründe bir tek ben varım'' şeklinde konuştu.
Özellikle Avrupa'yı etkisi altına alan küresel ekonomik kriz sebebiyle Avrupalı turistlerin yerine son yıllarda Ruslar ve Latin Amerikalar'ın Çek granatlarına rağbet gösterdiklerini anlatan Göbekoğlu, kuyumculuğun yanı sıra hediyelik eşya dükkanında da Türkiye'den getirdiği hediyelik eşyaları sattığını belirtti.
TÜRK EL SANATLARI PRAG'DAN DÜNYAYA AÇILIYOR
Türk porselenlerini, dünyanın çok değişik yerlerinden Prag'ı ziyarete gelen turistlere sattığını belirten girişimci Erdal Göbekoğlu, şunları söyledi:
''Bir yerde Türkiye'nin reklamı oluyor. Türk esnafına da katkımız oluyor. Türkiye'yi de tanıtmış oluyoruz. Güzel de satış var. Turistler Türk porselenlerini çok beğeniyor. Çek Cumhuriyeti genelde cam ülkesidir. Kristal bu ülkeye özgüdür. Geleneksel el sanatlarının başında kristal işlemeciliği geliyor. Burası cam ülkesi ama biz Türk girişimciler Türkiye'den cam ürünü el emeği eserler getirdik ve burada pazara soktuk. Hem kendi dükkanımızda satıyoruz hem de diğer esnaflara toptan dağıtıyoruz. Bunu hem turistler hem de Çekler gördü. Biz Çekler'den geri değiliz. Pazarda Türk camları da çok güzel satılıyor. Başardık bunu. Bu şekilde Türkiye'deki esnafa da elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz''