Çatısız atölyeden dünya ihracatına

6 erkek kardeşin doğal taş tutkusu dünyaya yayılıyor. Çatısı olmayan atölyede başlayan serüven, bugün tüm dünyaya doğal taş ihracatı yapan sektör devi bir marka olarak devam ediyor

Çatısız atölyeden dünya ihracatına
Çatısız atölyeden dünya ihracatına
GİRİŞ 16.11.2017 16:12 GÜNCELLEME 16.11.2017 16:12

Bugün 600 milyon liralık yatırımı bulunan Ercan ailesinin büyük başarı öyküsü müthiş detaylar ile dolu. Ailenin 1985 yılında Muğla’nın Ula ilçesinde 140 m2‘lik, çatısı bile olmayan atölyede başlayan serüveni, bugün tüm dünyaya doğal taş ihracatı yapan sektör devi bir marka olarak devam ediyor.

Kars’tan Muğlaya Uzanan Yolculuk...

Kars’tan ayrılarak İstanbul’a yerleşen ve 16 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra, 1985 yılında Muğla’ya taşınan aile  iş hayatına eksi ile başlayıp, uzun yıllar süren çalışmalar soncunda başarıya ulaştı. Şu anda Muğla’da, Ermaş ve Coante olmak üzere 2 dev markaya sahip olan ailenin, toplamda 550 çalışanı var.

Ailenin hikayesini, 16 yaşında mermer sektörüne adım atan ve ailenin yatırımlarının tamamını planlayan Ermaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Ercan’dan dinledik.

Muğla’daki İlk Mermer Atölyesi Çamurdan...

Muğla’ya geldiğimiz ilk yıllarda, şu anda 40.000 m2 olan fabrikamızın bulunduğu arazinin 20 dönümlük kısmını eksi sermaye ile satın aldık. Bu araziye, briketten 140m2’lik bir atölye kurduk. Muğla’ya ilk mermer atölyesini kuran aile biz olduk. Atölyenin yapımında çimento kullanmayarak tamamen çamurdan inşa ettik. Yaklaşık 2,5 yıl, çatısı olmayan bir atölyede çalıştık. Abim, ben ve babam, bu atölye için çok çaba harcadık. Kardeşlerim o dönemde küçüklerdi. 16 yaşındaydım ve mermer ile bu atölyede tanıştım.

Günde 4 Ton Mermeri Sırtımda Taşıyordum...

Atölyede kestiğimiz mermerleri, sipariş aldığımız yerlere teslim etmek için geceye kadar atölyede bekliyordum. O dönemde şehir içinde kamyonların dağıtım saati 23.00’dan sonra yasaldı. Geceye kadar mermerleri sırtımda taşıyarak kamyona yüklüyor, Marmaris’e götürüyordum. Teslimat yerine varınca, yüklediklerimi tekrar kamyondan indiriyor ve müşterilerimize teslim ediyordum. Günde yaklaşık 4 ton mermeri sırtımda taşıyordum. Tabii ki o zamanlar arabamız da yoktu. Atölyeden eve gitmek için hergün 13 km. kadar yol yürürdüm. Bilmediğim bir şehirde, ilkel koşullarda çalıştım. Bugün bu konuma gelebildiysek, tamamen çalışma azmimiz sayesindedir.

Bundan sonrası için ise hayallerimizin sonu yok. Aile şirketi olarak emin adımlar ile dünyaya yayılıyoruz. Ülkemizi dünya çapında temsil etmek bizim en büyük gururumuz olacaktır.

Kardeşlerimin Hepsi Ayrı Sorumluluklar Aldı

Kurduğumuz atölyeyi, azimli çalışmalarımızın sayesinde zamanla büyüttük, bu arada büyüyen kardeşlerim de abim ve bana olan desteklerini artırdılar. 3 fabrikası, 6 mermer ve traverten ocağı ile Türkiye başta olmak üzere, dünyanın 20 ülkesine Ermaş markası ile mermer ve granit ihracatı gerçekleştiriyoruz. Abim Mustafa Ercan ve benden sonra Murat Ercan, Muhammet Ercan, Hakan Ercan ve Serkan Ercan kardeşlerimin hepsi farklı sorumluluklar aldı. İş bölümünü aramızda düzenledik. Kendimize olan inancımız her sene daha fazla pekişti.

Türkiye’yi Lider Konuma Getirmek İstiyoruz

Doğal taş sektörüne gerçek anlamda gönül verdik ve sahiplendik. Doğal taş ile ilgili son yaptığımız pazar araştırması sonucunda, Ermaş Madencilik markası altında “dünyanın en gelişmiş kuvars esaslı kompoze taş fabrikası” Coante’yi kurmaya karar verdik. Yıllık üretim kapasitesi 800.000 m2 olan ve 25.000 m2’si kapalı alan olmak üzere toplamda 65.000 m2 alanda faaliyet gösterecek olan fabrikanın kuvars doğal taşından üreteceği ürünler, lüks İtalyan mermerine ikame olacak. En büyük hedefimiz, Türkiye’nin doğal taş sektöründe var olan ihracat açığını minimize etmek.