30 çeşit sirke üretip ihraç ediyor

Afyonkarahisarlı gıda mühendisi Soner Çakır, ürettikleri organik sirkeleri hem Türkiye geneline hem de yurt dışına gönderdiklerini söyledi.

30 çeşit sirke üretip ihraç ediyor
30 çeşit sirke üretip ihraç ediyor
GİRİŞ 07.11.2017 11:20 GÜNCELLEME 07.11.2017 11:20

Afyonkarahisarlı gıda mühendisi Soner Çakır, lavanta, alıç, kozalak ve hurma başta olmak üzere yaklaşık 30 çeşit bitkiden ürettikleri organik sirkeleri hem Türkiye geneline hem de yurt dışına gönderiyor.

Genç girişimci Çakır, 2 yıl önce memleketinde kurduğu tesiste, yıllarca yurt dışından ithal edilen sirkeleri üreterek, ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Çakır, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesinde kurduğu işletmede, önceden yurt dışından Türkiye'ye ithal edilen sağlık sirkelerini üreterek, birçok ihraç etmeye başladıklarını söyledi.

Ürettikleri sirkelerin salatalarda kullanılan fabrikasyon ürünlerle karıştırılmaması gerektiğini belirten Çakır, tamamen organik üretilen sirkelerin insan sağlığına birçok faydasının olduğunu aktardı.

Çakır, işletmelerinde 30 çeşit bitkiden sirke ürettiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Organik sirkenin en az 1-2 yıl fıçılarda bekletilmesi gerekiyor. Ardından olgunlaşıyor ve akabinde de dolum yapılıyor. En büyük özelliği de sirkelerimizin organik meyveler toplanarak yapılması. Ürettiğimiz sirkelerin her birinin ayrı özelliği var. Ürünlerimizi kullanan insanlar bu özelliklerinden yararlanıyor. Kereviz, yulaf samanı, kozalak, lavanta, enginar, hindistan cevizi, yeşil ceviz, hurma, limon, arpa çimi, buğday çimi, kırmızı pancar, alıç gibi farklı meyve ve diğer bitkilerden sirke yapıyoruz."

İnsanlar farklı lezzetlere yöneliyor

Türkiye'de 10 yıl önceye kadar sirke olarak sadece üzümden elde edilen ürünün bilindiğine işaret eden Çakır, insanların farklı lezzetlere yönelmesi ile organik sirkelerin evlere daha çok girmeye başladığını vurguladı.

Çakır, sektörde en fazla sirke çeşidi üreten firmalar arasında yer aldıklarını dile getirerek, dünyada hiç yapılmamış birkaç sirke türünü ürettiklerini anlattı.

Üretimde çeşitliliğe büyük önem verdiklerine değinen Çakır, şunları kaydetti:

"Önceden ithal ettiğimiz sirkeleri artık Afyonkarahisar'da üretebiliyoruz. Fransa’dan ithal ettiğimiz lavanta sirkesini, Almanya’dan ithal ettiğimiz yeşil ceviz sirkesini üretiyoruz. Yine bölgemizde yaygın yetişen alıcın sirkesini bol miktarda üretiyoruz. Talep gerçekten çok yoğun. Ürettiğimiz sirkeleri Türkiye’nin her noktasına gönderiyoruz. Yurt dışına gönderilmek üzere fason üretimimiz var. Fransa, Almanya, Belçika ve Hollanda'ya sirke satıyoruz. Yine kendi markamızla Suudi Arabistan’a alıç ve elma sirkesi gönderiyoruz."

Çakır, herhangi bir katkı maddesi kullanmadan üretilen sirkelerin probiyotik özelliğinden dolayı sağlıklı beslenme açısından önemli olduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA