Solucanın gübresiyle borçlarını sıfırladı

Denizli'de, ailesinin borç yükünden kurtulması için dört yıl önce eşi ile solucan ve solucan gübresi üretimi işine başlayan Bakiye Sarıtaş'ın, hayatı bir anda değişti.

Solucanın gübresiyle borçlarını sıfırladı
Solucanın gübresiyle borçlarını sıfırladı
GİRİŞ 12.06.2017 12:21 GÜNCELLEME 12.06.2017 14:34
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kale ilçesinde yaşayan 3 çocuk sahibi tarım ve hayvancılık yapan Bakiye-Ali Sarıtaş çifti, 4 yıl önce ekonomik olarak oldukça zor günler geçirmeye başladı. 620 bin lira borcu bulunan Sarıtaş çiftinin Hollanda'da yaşayan bir arkadaşları, çifte solucan ve solucan gübresi üretimi yapmalarını tavsiyesi verdi. Bunun üzerine kolları sıvayan Bakiye Sarıtaş, eşine 'Ben bu işi yaparım' dedi. Bunun üzerine çift solucan gübresi üretimine başladı. 225 bin kırmızı California solucanıyla işe başlayan Sarıtaş Çifti, geride bıraktıkları 4 yıl içerisinde 620 bin lira borcun tamamını ödedi. Üzerine de 170 dönüm arazi ve 4 üretim tesisinin sahibi oldu. Çift, şimdi aylık 2 milyon solucan, 15- 20 ton arasında da solucan gübresi üretimi yapıyor.

KOOPERATİF KURDU

Yıllar içerisinde solucan üretim kapasitesini genişleten Bakiye Sarıtaş, 2015 yılında Kale Eko Solucan Kooperatifi'ni kurdu. Tamamı kadın 13 üyeden oluşan kooperatifin başkanlığını yapan Bakiye Sarıtaş, solucan ve solucan gübresi üreticileri arasında birliktelik oluşturmak, gübrelerinin daha kolay pazarlanabilmesi ve yurt içi ve yurt dışına daha kolay ulaşabilmek için kooperatifi kurduklarını söyledi.

Bakiye Sarıtaş, 2013 yılında solucan gübresi üretimine başladıklarında kendileriyle, "Solucandan da ne para kazanırsınız', 'Bizim bahçede var oradan solucan getirelim, size verelim' diyerek, kendileriyle alay edildiğini belirtip, "Aldırmadan işimize devam ettik ve başardık. Çokta başarılı gidiyoruz. İşimden çok memnunum" dedi.

"MÜKEMMEL BİR GETİRİSİ OLAN BİR İŞ"

Ali Sarıtaş ise dört tesiste, toplam 8.5 milyon solucanları bulunduğunu belirtip, "1 milyon solucandan ortalama 1600-1800 kilogram arasında gübre üretiyoruz. Büyükbaş hayvan dışkısının yanı sıra marul, ıspanak, karpuz ve kavun gibi ürünlerle beslenen solucanların bir havuzundan, yedi ayda ortalama 250- 300 kilogram gübre elde ediyoruz. Şu anda toplam 15- 18 ton arasında kapasitemiz var. Solucanlar tanesi 15 kuruş, gübresi ise 2.5 liradan alıcı buluyor" dedi.

Solucan gübresinin tamamen organik olması ve toprağın verimliliğini arttırması nedeniyle talep gördüğüne dikkat çeken Ali Sarıtaş, Türkiye'nin birçok şehrinden solucan gübresi için sipariş aldıklarını söyledi. Sarıtaş, şöyle devam etti:

"Solucan gübresi ekili bütün arazilerde kullanılabiliyor. Çevre illerle birlikte, Ordu, Trabzon, Konya Kayseri, Şanlıurfa gibi illere gübre gönderiyoruz. Organik solucan gübresi verimliliği arttırdığı için çok fazla talep var. Talepleri yetiştirmekte zorlanıyoruz.

Şimdi, gübre işleme, paketleme ve sıvı gübre üretim tesisi kurmak için hazırlık yapıyoruz. 2017 yılının sonunda fabrikamızı faaliyete geçirip Türkiye çapında bu gübreleri toplayıp, işleyip paketleyerek pazarlamayı düşünüyoruz. Öncelikli hedefimiz ise yurt dışına ithalat. Eşimle, yıllardır birlikte çalıştık, çabalık olmadı. Hatalar yaptım, başarısız oldum. Artık patron eşim. Mükemmel bir şekilde yönetiyor. Ben de destek oluyorum. Kendisine teşekkür ediyorum."

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 8
  • Kayseriliye 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah hep kayseriliye ya kulum diyecek değil ya. Bu sefer de Denizliliye demiş
    Cevapla
  • Kayserili 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu işi çok araştırdım, böyle bir kazanç yok. Olsa zaten reklamını yapıp neden kendilerine rakip çıkartsınlar. Solucan gübresi ile ilgili bu tarz reklamların tek amacı ellerindeki solucanları bu işe heveslenenlere satabilmektir.
    Cevapla
  • Tebrikler 6 yıl önce Şikayet Et
    TRT belgesel bile yayinladi nasil arastirdiniz?Boyle tesis degil ozel tarlalari bile var.Hatta google da bile birsürü solucan uretimi ile ilgili bilgi var.Helal olsun bu çifte saksıyi çalistirmiş işi çözmüs.
    Cevapla
  • celal 6 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar bu işi yapan varmı fikir alabileceğimiz
    Cevapla
  • ymen 6 yıl önce Şikayet Et
    1 milyona yakın para kazanmış 4 yılda... ödediği vergiyi sorsan Basit usül bile çıkabilir... VERgi vermiyorsanız haramzade olmuşsunuzdur beyler, hanımlar
    Cevapla
  • Abdullah Birkul 6 yıl önce Şikayet Et
    Vergi kaçırdığına dair elde verin olmadığına eminim. Varsa şikayet et. Tipik türk usulu kıskançlık olmasın bu.
    Cevapla
  • Emekli 6 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim sen yine de hüsn-ü zanda bulun.
    Cevapla
  • merthakan 6 yıl önce Şikayet Et
    Konuyu nasıl vergiye bağlaya bildin? Ne alaka veriyorsa iftira kul hakkına girmediniz mi ? Kaş yapayım derken göz çıkartmak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle