Kayserili çiftçiden müthiş buluş!

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Akpınar, kışın don olaylarından etkilenmemek için kendi bahçesine 'bahçe klima sistemi' yaptı.

GİRİŞ 19.02.2017 12:32 GÜNCELLEME 19.02.2017 17:42
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezinden emekli olan ve çiftçilik yapan Mehmet Akpınar, bahar aylarında yaşanan don olaylarını önlemek için uçaklardaki klima sistemlerinden esinlenerek 3 metre pervaneli dev klima sistemi yapmak için kolları sıvadı. 

Kayseri'deki Hava İkmal Bakım Merkezinden emekli olmadan önce 25 yıl Hava Kuvvetlerine ait uçakların havalandırma sistemleri, basınçlandırma ve klima sistemleri üzerinde çalıştığını ifade eden Mehmet Akpınar, 2010 yılında emekli olduktan sonra babasından kalan bahçede tarımla uğraştığını söyledi. Bahçe tarımında bahar aylarında don olaylarının yaşandığına dikkat çeken Akpınar, "Bu don olaylarında ürünlerde karaleke ve iç kurdu hastalıkları oluyor. Bu da üreticiye büyük sıkıntılar yaşatıyor. Bu sıkıntıları gidermek amacıyla teknik bilgilerimi kullanmaya karar verdim. Evlerde kullanılan klima sistemlerinin bahçelerde de olabileceği düşüncesi ile yola çıktım" diye konuştu.

Araştırmalarına ziraat fakültelerinin yapmış olduğu çalışmaları inceleyerek başladığının altını çizen Akpınar, "İç Anadolu Bölgesi'nde genelde yüzde 90 oranında radyasyon donu oluştuğunu tespit ettim. Radyasyon donu yüksekteki sıcak hava basıncının aşağıya basınç yapması ve soğuk havayı hapsetmesi sonucunda oluşuyor. Bunu önlemek için büyük çapta bir rüzgar sirkülasyonu oluşturulması gerektiği fikri ortaya çıktı" diyerek rüzgar sirkülasyonunu sağlayabilmek için uçaklardaki havalandırma ve klima sistemlerinden esinlendiğini söyledi.

Uçakların fan sisteminde pervanelerin 1.80 santimetre olduğunu, rüzgar sirkülasyonunu oluşturabilmek için 3 metre büyüklüğünde pervaneye ihtiyaç olduğunu açıklayan Akpınar, "Şu anda pervaneyi yaptım. Pervaneyi tutacak olan direkler ve pervaneyi çevirmek için 22 KW'lik motor var. Önümüzdeki günlerde bunun montajını gerçekleştireceğiz. Bu fan sistemi ile bahçedeki soğuk hava akımını ittirerek, yerine sıcak hava dalgasının inmesini sağlayacağız. Yerden de sıcak hava vererek bahçeleri klimalandıracağız" diye konuştu. 
Akpınar, sistemin kurulmasının ardından verileri değerlendireceklerini ve verilere göre hareket edeceklerini söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 26
  • Eyt 7 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler. Niyet in insanlara hizmet. Hakkını helâl et biz kahvede okey. Evde izdivac tv İle vakit geçiren sonra Her konuda çok bilen eleştirmeniz
    Cevapla
  • vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    aksamlari sifir dereceye ulasan soguklarda otomatik sensörlerle sabahlara kadar devamli su fiskirtan sistemleri kullanmak gerekiyor baglari ve bahceleri dondan korumak icin. sabahleyin sicaklik sifirin üstüne ciktiginda donmalar yine erimeye baslayincada sistem kapanir sensörlerle. al sana otomatik koruma sistemi. agaclara devamli su püskürtüldükce donan su enerji olusturarak bir nevi isinma meydana geliyor dallarin ve ciceklerin etrafinda. bu isinma soguklugu sifirin üstünde tutmaya yetiyor.
    Cevapla
  • vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    Dile gelse zalim toprak söylese derdimi - sasmis ama deli olmamis yalan olmamis - Nerde gercek nerde yalan - bilen söylesin - Yalan diyen yalan olsun - Yüzü gülmesin :-))
    Cevapla
  • Bilal 7 yıl önce Şikayet Et
    Abi miz bişeyler yapmış emegine sağlık . Ama maliyet çok fazla olur. O maliyetle komple bahçeyi naylon çadır olabilir.
    Cevapla
  • Mechul 7 yıl önce Şikayet Et
    Akıl ve mantık bir araya gelince herşey olur.
    Cevapla
  • sipahi 7 yıl önce Şikayet Et
    buluş nerede anlamadım adam uyduruk bir pervane yapmış ince esnek sacdan,uçak ve helikopter mühendisleri çok iyi bilirki pervane esnek olamaz esnerse işini yapamaz o sebeple başarısız olacak,diğer mantık dışı olan yönü ise 22 kwa lık motoru sürekli çalıştırsa bile büyük bir hava sirkilasyonu sağlayamaz sağlamış olsa bile sürekli çalışacak olan bu motorun elektrik masrafı elde edeceği ürün fiyatını geçer,3m çapında uyduruk bir pervaneli bir sistemle çok dar alana hava verebilir üstelik vereceği havayıda ısıtması lazım oda ayrı bir masraf ya neyse,bu adam gidip rüzgar türbinlerindeki pervanelere baksa 150.250 mlik pervaneler olduğunu görürdü nerden bakarsan bak ahmakça
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    22 kw motor pervane açıları iyi hesaplanmışsa eğer saatte 100.000 m3 metreküp hava debisine ulaşabilir. Buda çok büyük bir hava sirkülasyonu demek. Önünde duramazsın yani seni fırlatır atar. Salınım özelliği eklenirse belirli metrekarelerde etkili olur. Malzemeye gelince eğer kalın dkp saçtan yapar ve pervaneye kovan eklerse hiç bir sorun olmaz.
    Cevapla
  • Onbaşı 7 yıl önce Şikayet Et
    Rüzgar turbinlerinde 150 200 metrelik pervaneler mi var..mesafe bilgin müthiş mis.. ayrıca adam hava sirkülasyonu oluşturarak don olayını engellemeye çalışıyor tüm iç Anadolu yu değil kendi tarlasını don dan koruyacak.. kaldiki motora verdiği enerji maliyeti hasadin maliyetinden daha az olacak ..domatesi 10 TL ye değil de 11 TL ye alırız sıkıntı yok..yeter ki üretim artsın...
    Cevapla
  • Mechul 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen kendin yap ozaman.
    Cevapla
  • emin 7 yıl önce Şikayet Et
    kardeş adam saçma bişeyde yapmış olabilir!. ama yapmış..uğraşmış en azından!.. ordan oturupta 'ahmakça mahmahkça' gibi tabirler yakışmaz bize!. edison binlerce denemeden sonra ampulü icad ediyor!..
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    sen bu işi bilmiyorsun esnekligin olmadigi yerde kirilganlik artar.. adamin esneklikteki kasti lastik gibi esnek düşünme.. bindelikler ile ölçülen esneklik de olsa.. pervanelerdede olsa esneklik şart..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle