Türksat'ın "Belgenet"i ne işe yarıyor?
Türksat Genel Müdürü Ensar Gül Türksat'ın mühendisleri tarafından geliştirilen "Belgenet"in tüm kamuda yaygınlaştırmak istediklerini söyledi
Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, teknolojinin geldiği noktada, belgelerin elektronik ortamda yazıldığını ve paylaşıldığını belirterek, "Amacımız Belgenet'i tüm kamuda yaygın hale getirmek" dedi.
Gül, Türksat AŞ tarafından JW Marriott Hotel'de düzenlenen "Belgenet-Belge Yönetim Sistemi Konferansı"nda yaptığı konuşmada, bilgisayarların icat edilmesiyle her işin bilgisayar üzerinde yapılmaya başladığını söyledi.
Buna karşılık kağıt kullanımının hala devam ettiğini anlatan Gül, "İlerde kağıt tamamen ortadan kalkacak. Teknolojinin geldiği noktada, biz, belgelerimizi elektronik ortamda yazıyoruz ve paylaşıyoruz. Kağıt üzerindeki belgeye gerek duymuyoruz" diye konuştu.
Belgenet'in Türksat'ın mühendisleri tarafından geliştirildiğini ifade eden Gül, Belgenet üzerinden elektronik ortamda yapılan yazışmaların güvenli bir şekilde saklandığını anlattı.
Belge sayısının artmasına bağlı olarak arşiv programına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Gül, "Şu anda arşiv kısmı da yazılıyor" dedi.
Evrakların elektronik ortamda saklanmasıyla araştırmaların da elektronik ortamda yapılacağını belirten Gül, "Bundan sonra artık eskiye dönüş mümkün değil. Elektronik ortama geçtik. Amacımız, Belgenet'i tüm kamuda yaygın hale getirmek. Bulut üzerinden de Belgenet hizmeti vermek istiyoruz. Çünkü küçük işletmelerin, küçük belediyelerin bilgi işlem altyapısı kuracak güçleri yok. Belgenet'i şu anda Bulut üzerine de taşıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bilişim projelerinde istenilen ilerleme sağlanamadı"
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir de kurumun elektronik belge yönetim sistemine geçiş çalışmaları sırasında edindikleri tecrübeleri anlattı.
TÜİK'in kısa sürede başarılı bir şekilde söz konusu sisteme entegre olduğunu söyleyen Aydemir, sözleşme imzalandıktan 5 ay sonra Belgenet'i kullanmaya başladıklarına dikkati çekti.
Aydemir, Türkiye'de bilişim projelerinde istenilen ilerlemenin sağlanamadığını belirterek, bu duruma ilgilere projelerde ne yapılmak istenildiğinin tam olarak anlatılmasının neden olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin geçen yıl Birleşmiş Milletlerin e-devlet endeksinde 193 ülke içinde 71. sırada yer aldığını belirten Aydemir, bu alanda yapılacak çalışmalarla daha üst sıralara çıkılması gerektiği ifade etti.
Belgenet nedir?
Her türlü dokümantasyonun içerik, format ve ilişkisel özelliklerini koruyan ve bu dokümanları yönetmeyi amaçlayan Belgenet, kurumsal belgelerin yasal mevzuat ve standartlara uygun şekilde elektronik ortamda güvenli ve etkin olarak yönetilmesini, teknolojik ve yasal gelişmelerin sisteme hızlı ve doğru biçimde uygulanmasını sağlıyor.
Türksat mühendisleri tarafından geliştirilen Belgenet, Kalkınma Bakanlığının e-Yazışma Paketi ile tam uyumlu ve kamunun ihtiyacını karşılayacak şekilde belgeye yönelik ortak akıl platformu olarak işletiliyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Mehmet Hamdi Yıldırım'ın da katıldığı konferansta, açılış konuşmalarının ardından hatıra fotoğrafı çektirildi.