Gündelikçi kadın 9.5 yıl sonra kazandı

'Gündelikçi' olarak gittiği evden kovulan Ayten Kargın, geçmişe yönelik sigorta primleri için işveren ve SGK'ya açtığı davayı kazandı.

Gündelikçi kadın 9.5 yıl sonra kazandı
Gündelikçi kadın 9.5 yıl sonra kazandı
GİRİŞ 08.03.2015 10:54 GÜNCELLEME 08.03.2015 11:07
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

2003 yılından 2012 yılına kadar 'gündelikçi' olarak gittiği evden bir sabah hiç umursanmadan kovulan Ayten Kargın, geçmişe yönelik sigorta primlerini almak için işverenlerine ve SGK'ya açtığı davayı kazandı. Kargın, bunun kendiyle aynı durumdaki hemcinslerine örnek olmasını istiyor.

2014'TE MÜCADELE BAŞLADI

"Bu kadar emek veriyorsun, emeğin yok sayılıyor. Bu kadınların kaderi değil, bu ataerkil sistemin kadınlara dayattığı bir durum." Bu cümlelerin sahibi Ayten Kargın, 2003 yılından 2012 yılına kadar haftada 5 gün günde 8 saat çalıştığı işverenlerine ve SGK'ya, geçmişe yönelik sigorta primlerini almak için 2014 yılı Ocak ayında dava açtı.

"BU HEPİMİZİN HİKAYESİ"

Şubat ayının son haftası sonuçlanan davada mahkeme, geçmiş 9.5 yılın primlerinin ödenmesine hükmetti. Kargın şimdi Türkiye'de bir ilk olan temyiz yolu açık davanın kararının tüm hemcinslerine örnek olmasını istiyor ve sesleniyor: "Bu benim değil tüm ev işçilerinin hikayesi..."

YILLARCA EMEK VERDİ

İlkokul mezunu olan ve o güne kadar ev dışında hiç çalışmamış olan Ayten Kargın, eşinin işleri 2003'te bozulunca çalışmak zorunda kaldı. "Ben o zaman 43 yaşındaydım. İlkokul mezunu biriydim. Yapabileceğim tek iş ev işiydi" diyen Kargın, bir arkadaşının yardımıyla evlerine yakın bir sitede bir ailenin yanında ev işçisi olarak işe girdi. Haftanın 5 günü Sabah 09.00'da iş başı yapan Kargın, evin temizliğinden söküklerin dikilmesine, yemeklerin yapımından köpeklerin bakımına kadar her işi yaptı, akşam saat 17.00'ye kadar çalıştı. İlk başladığında ayda 400 TL kazanan Kargın'ın ücreti aradan geçen yaklaşık 10 yılda 850'ye yükseldi.

"EMEĞİMİN KARŞILIĞI OLMALIYDI"

2012 yılında Kargın'ın eşi rahatsızlanınca düzeni bozuldu. "Eşim 2012'de baypas ameliyatı geçirdi. Ben sürekli onunla hastanede kalmak mecburiyetindeydim. Öyle olunca işler birkaç ay aksadı" diyen Kargın hastaneden çıktıktan sonra büyük bir şok yaşadı: "Bana önce 'Günlük gel' dediler sonra da 'Bundan sonra 15 günde bir gel, sen yokken apartman görevlisinin eşini işe aldık' dediler. Şoka girdim. Nasıl yani? Eşim hasta, çocuğum üniversitede okuyor. Ben ne yapabilirim? Çok üzülmüştüm. Ben o eve 11 yıl emek verdim. Bu emeğin bir karşılığı olmalıydı."

"HİÇ ÖRNEĞİ YOK" DEDİLER

Yaşadıklarının ardından Kargın, emeğinin karşılığı olarak geçmiş yılların sigorta primlerini almaya karar verdi. Avukatlara ne yapabileceğini sorduğunda, "Kazanamazsın; hiç örneği yok" yanıtını aldı. Fakat yılmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi'nin ALO 170 hattını arayarak, kendisini ihbar etti ve ne yapması gerektiğini sordu. "Kendini tespit ettirir ve o evde ne kadar süredir çalıştığına dair şahit bulabilirsen kazanırsın" cevabını aldı. Bu cevapla 2014 yılı Ocak ayında davayı açtı. Sırada şahit bulunması vardı. Apartmanın eski görevlisine ulaşarak onu şahit olmaya ikna etti. Bilirkişinin yaptığı incelemelerin ardından dava 2015 yılı Şubat ayı sonunda sonuçlandı. Kargın'a geriye dönük 9,5 senelik sigorta primlerinin ödenmesine hükmedildi.

"1 MİLYON EV İŞÇİSİ VAR"

Tek amacı kendi emeğinin karşılığını almak olmayan Kargın, şimdi tüm kadınları da kendisi gibi mücadeleye çağırıyor "Bu tek başına bir mücadele değildi. 1 milyonun üzerinde ev işçisi var ve bu ilk. Ev işçileri görsünler ve onlar da kendi haklarını arasınlar. Çok geç kalmadan emeklerine sahip çıksınlar. Ev işçilerinin emeği görülmeyen emek. Ne devlet, ne işveren, ne de evdeki eşlerimiz tarafından görülüyor. Sanki hiçbir şey yapmıyormuşuz gibi... 'Yatıyorsun, makine yıkıyor' diyorlar. Makineye bulaşıklar, çamaşırlar kendiliğinden mi girip çıkıyor? Bu kadınların kaderi değil, bu ataerkil sistemin kadınlara dayattığı bir durum. Bize annelerimiz bu sistemi empoze etmiş, biz de şimdi aynısını devam ettiriyoruz. Benim 2 kızım, 1 oğlum var. Ben kızımın eline süpürge verir, onu bulaşığa sokarken, oğluma aynılarını yaptırmamışım. Böyle büyüdük, böyle büyütüyoruz ama bu yanlış."

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 7
  • sezsiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Buyil.tumgun.kaca.calisiliyor.yarim.gun.kaca.calisiliyor.bilen.varsa.yazsin
    Cevapla
  • gulay 9 yıl önce Şikayet Et
    Kimi.hakini.vermiyo.kimide.hakkiyla.calismiyor
    Cevapla
  • Nazım Zengin 9 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki neymiş? 3-5 gün çalıştırıp yenisini bulacaksın... yoksa iyi niyetle yanında beslediğin kişi tarafından böyle faturalar ödemeye mahkum olursun... Ev işçisiymiş!!! Şimdi kim evinde düzenli işçi çalıştırır kardeşim... Adalet mi diyorsunuz şimdi buna siz? Ev sahibiyle başta pazarlık mı yapmış da böyle bir bedel ödetiyor?
    Cevapla
  • Aylin 9 yıl önce Şikayet Et
    Ak partiden önce hayaldi böyle seyler.
    Cevapla
  • Zafer Demir 9 yıl önce Şikayet Et
    Ev sahibin yerine kendini koy. O zaman düşün bakalım. Evet Ak partiden önce bu tip şeyler yoktu.
    Cevapla
  • Fer 9 yıl önce Şikayet Et
    bu konuda ki boşluktan dolayı işveren sömürüyor, iş yapan kafasına göre kaytarıyor seni ortada bırakıyor. iki taraf içinde düzenlemeler ve yaptırımlar olmalı... açıkcası ben bıktım artık gündelikçi kadınların kaprisinden. sigorta mı yapılacak? yapalım onlar da sap gibi ortada bırakamasınlar insanları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle