3. Havalimanını öyle bir tarif etti ki
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Yeni İstanbul Havalimanı projesiyle ilgili, “hayal ettiğiniz ne varsa bu havalimanında olacak” dedi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, yarın temeli atılacak olan Yeni İstanbul Havalimanı projesiyle ilgili, “Bir havalimanı için hayal ettiğiniz ne varsa bu havalimanında olacak” dedi.
Atatürk Havalimanı Hava Kontrol Kulesi’nde temeli atılacak havalimanı ile ilgili İHA’ya açıklamalarda bulunan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Yeni İstanbul Havalimanı’nda insanların hayal ettiği, ufuk ötesi varsayımların somut hale getirilip gerçekleştirileceğini söyledi. Birdal, “İnsanların hayal ettiği, ‘ya şu da olsa havalimanında’ dediği her şey oraya konmaya çalışılıyor. Sosyal alanlarıyla, botanik bahçeleriyle, kongre merkezleriyle, ibadethaneleriyle, otelleriyle, konferans salonlarıyla, yeme içme alanlarıyla aklınızda ne varsa hayal ettiğiniz bu havalimanına konmaya çalışılacak” şeklinde konuştu.
“6 TANE PİST, 500 ADET UÇAK PARK YERİ OLACAK”
Atatürk Havalimanı’ndaki çeşitli sebeplerden dolayı hizmet verilemeyen trafiğin daha fazlasını yeni havalimanında hizmete sunacaklarını söyleyen Birdal, “Yeni havalimanında 6 tane bağımsız pist olacak. 1.5 milyon metrekare büyüklüğünde terminalleri olacak. 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde uçak park yerleri olacak. 500 adet uçak park yeri olacak. 165 adet terminal ile köprüsü olacak. Burası en yenilerin havalimanı olacak. Türkiye havacılıkta Avrupa’yı çoktan sallamış durumda ve dünyanın da en önemli merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Yeni havalimanın yapılmasıyla birlikte Türkiye’nin dünya havacılığı içerisinde ki yeri en üst seviyeye çıkacak” diye konuştu.
Yeni havalimanının temelinin yarın saat 16.00’dan itibaren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacağını söyleyen Birdal, süreçlerin tamamlandığını, hem yüzölçümü itibariyle hem hizmet vereceği yolcu sayısı itibariyle dünyanın en büyük projelerinden birisi olacağını belirtti. Projenin bitiminde havalimanının 150 milyon yolcuya hizmet vereceğini ifade eden Birdal, “Geçen sene 2013’ün Mayıs ayında ihalesini yapmıştık. Süreçler bugüne kadar devam etti. Süreçler neticesinde projesi tamamlandı. Ve gerekli izinler verildi. Artık inşaata başlamaya hazır hale geldi. Yarın inşallah temeli atılacak. Yolcuların pek çoğu dünyanın çeşitli ülkelerinden gelip İstanbul üzerinden başka ülkelere gidecek olan transit yolcular olacak” dedi.
“TÜRKİYE’YE YAKIŞIR BİR İSİM OLACAK”
Yeni havalimanının henüz isminin belli olmadığını ve Türkiye’ye yakışır bir isim olacağını ifade eden Birdal, “Biz havalimanında yatırımın yapılmasıyla alakalıyız. Önemli olan yatırımın yapılmasıdır. Yapıldıktan sonra eminim ki en güzel isim konulacak. Ve Türkiye’ye yakışır bir isim olacaktır. Uzun yüzyıllar bu havalimanı ismiyle beraber yaşayacaktır” dedi.
“KURUTULAN ALANLAR MADEN ÇUKURLARI”
Üçüncü havalimanının inşaat sahası içinde kalan gölet ve kanalların kurutulduğuna dair iddialara cevap veren Birdal, “Bu proje çevrecilik sertifikası almak üzere başlanan projedir. Orada kurutuluyor denilen araziler daha önceden kazılmış maden çukurlarıdır. Haliyle bu çalışmaların yapılabilmesi için onlar ıslah edilecektir” dedi.
Orhan Birdal sözlerine şöyle devam etti:
“Uzunca bir süredir çevreyle ilgili pek çok şeyler konuşuldu. Vatandaşlarımızın şundan emin olması lazım. Bu havalimanı orada katledilmiş olan doğanın tekrar insanlığa kazandırılması için yapılacak olan bir projedir. Bu proje yapıldığında oranın durumunu bilenler, orada doğayla ilgili yaptıklarımızın ne kadar isabetli olduğu konusunda bize hak vereceklerdir. İnşaat tekniği itibariyle pistlerin veya diğer tesislerin konumlandırılacağı alanlarda teknik olarak ne gerekiyorsa o yapılacaktır. Bu dünyanın gözü önünde yapılan bir projedir.”
-
TEOMAN BEY 10 yıl önce Şikayet Etyer doğru mu? istanbul mu olması gerekiyor. deprem bölgesi olması ve birde büyük deprem beklentisi olan bir yer olmasından dolayı acaba bu kaar büyük yatırım için doğru yer mi diye sormaya başladım...Beğen Toplam 6 beğeni