Patozdan bulgur değirmeni yaptı

Kastamonu'da çiftçilik yapan 67 yaşındaki Mehmet Kabaca, buğdayı sapından ayrıştırmak amacıyla kullanılan patozdan bulguru iriliklerine ve özelliklerine göre sınıflandıran değirmen yaptı.

Patozdan bulgur değirmeni yaptı
Patozdan bulgur değirmeni yaptı
GİRİŞ 26.02.2014 13:35 GÜNCELLEME 26.02.2014 13:35

İhsangazi ilçesine bağlı Koçcuaz köyü Pinyel Mahallesi'nde çiftçilikle geçimini sağlayan Kabaca, yıllar önce yaptığı eski usul taş değirmenle uzun yıllar bulgur öğüttü. Zamanla taş değirmeninin ihtiyaca cevap veremediğini gören Kabaca, patozdan değirmen yapmaya karar verdi.

Patoza motor yerleştirmekle çalışmalara başlayan Kabaca, iki haftada değirmeni tamamladı. Kabaca, değirmeniyle kendi ürünlerinin yanı sıra komşularının ve civar köylerin de bulgurunu öğütüyor.

Kabaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede küçüklüğünden beri yaygın şekilde siyez bulguru ürettiğini söyledi.

Önceleri kışlık yiyecek ihtiyacı için ürett bulguru su değirmenlerinde öğüttüklerini anlatan Kabaca, şöyle konuştu:

"Su değirmenleri zamanla ortadan kalktı. Ben daha sonra tahtadan normal bir değirmen, bir de elek yaptım. Çevre köylerden üreticiler gelmeye başlayınca yetersiz gelmeye başladı. Bunun üzerine eski bir patoz aldım. Öncelikle patoza motor yerleştirdim. Daha sonra 3 elek, aspiratör ve değişik metal aksamlar koydum. Yaklaşık 2 hafta süren çalışmaların ardından değirmeni tamamladım. Benim yaptığım sistem bulguru, çorbalık, pilavlık, kısırlık, keşkeklik, iri ve kabuğu ayrılmış olarak beş sınıfa ayırıyor. Bulguru önce kaynatıyoruz. Daha sonra kurutuyoruz. Daha sonra kendi yaptığım sistemde işlemden geçiriyorum. Çevredekiler de zamanla değirmenin güzel iş yaptığını duydu ve kulaktan kulağa yayıldı.

Onların getirdikleri bulguru da belirli hak karşılığında öğütüyoruz."

Köy sakinleri uygulamadan memnun

Aynı köyde yaşayan Hasan Güzeloğlu (30) ise Kabaca'nın yaptığı değirmenin çok güzel olduğunu ve birçok köylünün işini gördüğünü dile getirdi.

Kabaca'nın bulguru 5 çeşide ayıran değirmen yaptığını duyunca çok şaşırdığını ve nasıl çalıştığını merak ettiğini aktaran Güzeloğlu, "Deneyelim' dedik ve denedik. Bulgurumuzu güzel öğütüyor. Kendisi köyde su kuyusu da yaptı, tarlasını onunla suluyor" diye konuştu.

KAYNAK: AA