Antepli KOBİ, ABD'de tesis aldı
Türk sanayi devlerinin ardından küresel şirket avına çıkanlara Anadolu Kaplanları da eklendi. Gaziantepli Boyhan Gıda, ABD'nin gıda ambarı olarak bilinen Kaliforniyalı Linden Nut şirketini satın aldı
Kerim Ülker'in haberi
Uluslararası finans piyasasında başlayan krizle zora giren Batılı şirketler Türk patronların kapısını çalıyor. Yabancı patronlar, Türk sanayisinin önde gelen firmalarının ardından Anadolu Aslanı olarak tabir edilen KOBİ'lerle de masaya oturmaya başladı.
Avrupa ve Afrika'da yatırımlarını artıran KOBİ'ler şimdi de ABD'li şirketleri bünyesine katıyor. Gaziantepli Boyhan Gıda, ABD'nin tarım üssü Kaliforniya'da büyük bir ceviz işleme şirketini satın aldı. Boyhan Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Türkhan, ülkenin ceviz ihtiyacının yüzde 15'ini tek başına karşılayan Linden Nut Company ile anlaştıklarını ve satış işlemlerinin sona erdiğini belirtti.
Çiftçiler kurdu
1984'te bir grup çiftçi tarafından kurulan Linden Nut'un yıllık 20 bin tona yakın üretim yaptığını dile getiren Türkhan, "Böylece Kuzey Amerika'daki varlığımız da artacak" dedi. 2001'de ABD'de Turkhan Foods adlı bir şirket kurarak ceviz ve badem ticaretine başladıklarını dile getiren İbrahim Türkhan, şöyle konuştu:
"2007'de arazi alarak üretime başladık. Şu anda 8 bin dönüm arazi üzerinde 6 bin tonluk üretim gerçekleştiriyoruz. Tesiste 100 kişi çalışıyor. Başta Asya ve Avrupa olmak üzere 35 ülkeye ürün satıyoruz. Ürünlerimizin yüzde 10'unu da Türkiye'ye ihraç ediyoruz. Yeni aldığımız Linden Nut ile 30 bin ton civarında üretim gerçekleştireceğiz." Linden Nut adlı tesis kendi markasının yanı sıra Çin, Japonya, Güney Kore, İspanya, İtalya ve Almanya'ya da ürün sağlıyor.
Amerikalı'ya Antep Fıstığı
10 yıl içinde hedeflerinin 20 bin dönümlük arazide üretim gerçekleştirmek olduğunun altını çizen Boyhan Gıda'nın patronu İbrahim Türkhan, "Yakın zaman önce ABD'de Gaziantep'in simgesi fıstığı da üretmek için çalışma başlattık" dedi.
Toprak reformu olursa döneriz
Türkiye'de arazi koşullarından dolayı ABD'de yatırım yapmak zorunda kaldıklarını anlatan İbrahim Türkhan, "Türkiye'de yatırım planı sürecinde arazi konusunda ciddi engellerle karşılaştık. Güneydoğu'da 20-30 dönümlük araziler bulabildik. Bu nedenle yatırımı ABD'de yapmaya karar verdik. Şu anda hükümet, toprak reformu konusunda bir çalışma yapıyor. Eğer bu çalışma gerçekleşirse, yatırımlarımızın belirli bölümünü Türkiye'ye kaydırırız" dedi.