Alabalık üretiminin lideri Elazığ hedef büyüttü
Zengin su kaynaklarını verimli kullanan ve yıllık 15 bin tonla Türkiye'de alabalık üretiminde zirvede yer alan Elazığ'da üreticiler, 2014'te Japonya, Rusya ve Amerika'ya ihracat yapmayı hedefliyor.
Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Tuncay Kaya yaptığı açıklamada, Keban ilçesinde yaklaşık 17 yıl önce yılda 30 tonla başladıkları alabalık üretiminde bugün 15 bin tonluk üretim rakamına ulaşarak, Türkiye'de alabalık üretiminde lider olduklarını belirtti.
Bunda devletin verdiği teşviklerin de büyük katkısının olduğunu anımsatan Kaya, Elazığ olarak hedeflerinin 2012 yılında 3.5 milyon avro olarak gerçekleşen alabalık ihracatını 2013 yılında 10 milyon avroya yükseltmek olduğunu bildirdi.
Alabalık ihracatına Elazığ olarak iki yıl önce başladıklarını ve ihracatın yüzde 95'ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiklerini aktaran Kaya, şu bilgileri verdi:
"Başta Almanya, Hollanda, Polonya, İspanya gibi ülkelere ihracatımızı yapmaktayız. Çalışmalarımız özverili ve gayretli bir şekilde devam etmektedir. 2014 yılında özellikle hedeflerimizde Japonya, Rusya ve Amerika vardır. Allah nasip ederse bu ülkelere 2014 yılında ihracatımıza başlamayı düşünüyoruz. Ortadoğu ülkelerinde de aslında potansiyel var ancak oralarda sağlıklı bir alt yapı ve siyasi istikrar olmadığından bu ülkelere ihracat yapamamaktayız."
Tuncay Kaya, özellikle Japonya'nın dünyada en çok alabalık tüketen ülkelerden biri olduğunu vurgu yaparak, Türkiye sularında yetişen alabalığın lezzetini ilk olarak Japonlara tattırarak uzak doğu pazarında kalıcı ve sağlam bir ticaret hacmi oluşturmayı planladıklarını dile getirdi.
Alabalık üretiminde dünyada ilk beşteyiz
Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyada gelişen ve hızla büyüyen bir pazara sahip olduğunu ve geleceğin sektörü olarak değerlendirildiğini anlatan Kaya, bunun artan dünya nüfusuna paralel olarak ortaya çıkan hayvansal protein ihtiyacından kaynaklandığını kaydetti.
Dünyada su ürünleri yetiştiriciliğinde de en fazla üretimi 31 milyon ton ile Çin'in yaptığını belirten Kaya, Türkiye'nin ise 623 bin 191 tona ulaşan su ürünleri üretimiyle dünyada önemli bir rol oynadığını açıkladı.
Üç tarafı sularla çevrili ülkenin mevcut su kaynakları ile su ürünleri yetiştiriciliği açısından çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu, sektörün, mevcut potansiyelini maksimum seviyeye taşıyacak orta ve uzun vadeli stratejilere, su ürünleri politikalarına, tanıtıma ve fiyat istikrarına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Kaya, bunların sağlanması halinde ülke ekonomisini döndüren çarkın önemli bir dişlisi haline geleceğini bildirdi.
Kaya, Türkiye'nin alabalık yetiştiriciliğinde dünyada ilk beşte yer aldığını ifade eden Kaya, "Sektörde iyiyiz ama yapılması gerekenler var. Bizim her tarafımız su, eğer bu yapılması gerekenleri yaparsak, yılda üç, dört milyar dolar ihracat yapmak çok zor bir işlem değil, binlerce insana iş sahası açmak hayal değil. Bunlar tamamen gerçekleştirilebilecek şeyler, yapılması gereken şeyler" dedi.
Bölgeye alabalık yemi fabrikası
Kentte 50 bin 414 hektar yüzey suyuna sahip olduklarını, suların tam olarak kullanılması halinde ildeki alabalık üretim kapasitesinin 200 bin tona çıkarılabileceğini belirten Kaya, bunun gerçekleşmesi halinde binlerce kişinin istihdam edilmesinin yanı sıra hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacağını bildirdi.
Üreticinin en önemli ihtiyaçlarından birinin de alabalık yemi olduğunu dile getiren Kaya, "İnşallah 2013 sonu itibariyle yem fabrikası ile ilgili çalışmalarımızıda yapacağız. Yem de büyük bir problem, bundan dolayı da çalışmalarımız devam etmektedir. Bir iki yıl içerisinde inşallah yem fabrikamızı da bölgemizde kuracağız" ifadelerini kullandı.