3.Köprü alan Çeçen:Hayal bile edemezdim

Lise eğitiminin ardından Ağrı'dan ayrılan İbrahim Çeçen, 44 yıllık kariyerini 3'üncü köprüyle taçlandırdı. İşadamı, "Birgün İstanbul'a böyle bir proje yapacağımı hayal bile edemezdim" diyor

3.Köprü alan Çeçen:Hayal bile edemezdim
3.Köprü alan Çeçen:Hayal bile edemezdim
GİRİŞ 02.06.2013 06:51 GÜNCELLEME 02.06.2013 08:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin en yoksul şehirlerinden Ağrı'da doğan işadamı İbrahim Çeçen, eğer 44 yıl önce istifa edip devlet memurluğundan ayrılmasaydı bugün büyük bir ihtimalle emekli aylığıyla kıt kanaat geçinmeye çalışan bir vatandaş olacaktı. Ancak o şu sıralar "Hayal bile edemezdim" dediği 3'üncü köprü projesini hayata geçirmenin heyecanı içinde.

Çünkü Çeçen, Türkiye'nin en dezavantajlı bölgesinden gelip, zenginliğin ve lüksün merkezi İstanbul'da sembol bir projeye adını yazdırdı. IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, ticaretle uğraşan bir ailenin 5'inci çocuğu olarak geldiği noktayı "Babam ticaretle uğraşıyordu ama ondan bana bir şey kalmadı. Bu sonuç belki şans, belki kader ama ben de çok çalıştım" sözleriyle özetliyor.

Çeçen çok çalışmasının maddi ve manevi karşılığını almış. Çünkü kendisi Forbes Türkiye'nin En Zengin 100 Türk'ü arasında. Bugün yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğü projelerin büyüklüğü 10 milyar doları buluyor.

SEKTÖRÜN İHALE USTASI

İstanbul'un kalbine imza atmanın heyecanı içinde olan Çeçen, aslında müteahhitlik sektöründe "ihale ustası" olarak bilinen bir isim. Bugüne kadar girdiği tüm ihalelerde başarılı stratejilerle ipi göğüsledi. Türkiye'de birçok okul, hastane, havaalanı, yol, köprü ve liman yaptı.

Bunların hepsinin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu söyleyen Çeçen, 3'üncü köprünün önemini şu sözlerle özetliyor: "Bu yatırım manevi tarafımı çok mutlu etti. Aynı hazzı Ağrı'ya üniversite kurarken de duymuştum. Şimdi orada 8 bin öğrenci okuyor. Köprü benim için harika bir olay. Mühendislik ve kariyer olarak bizi en üst seviyeye taşıdı. Allah bunu bana nasip etti. Bunu büyük bir zevkle ve keyifle yapacağız. Zamanında teslim edip, kaliteli bir şekilde ülke hizmetine sunacağız."

ÇÖZÜM EN BÜYÜK PROJE

Çeçen,Kürt sorununun çözümüne yönelik süreci "Türkiye'nin en önemli projesidir" sözleriyle değerlendiriyor. Kürt kökenli bir işadamı olarak süreci gönülden desteklediğini söyleyen Çeçen, "30 yılda ciddi bir kan kaybettik. Çok insan öldü, büyük sıkıntılar çekildi, köylerinden yerinden yurdundan oldu. Büyük şehirlere akın ettiler orda da mutsuz oldular. Ekonomik olarak çok büyük kayıplar yaşadık. Bölgeye özel sektör yatırımı gitmedi. Şu anda orada bayram havası var. İnsanlar bayram ediyor. Biz de bölgeye yatırım yapabiliriz" diyor.

Lükse düşkün bir aile değiliz

Türkiye'nin en zengin işadamlarından olan Çeçen, "20 yıl önce de Mercedes'e biniyordum şimdi de. Bentley ya da Rolls Royce almadım. Eğer zenginlik araba-uçak sahibi olmaksa uçağım var. Saat ve kaleme meraklıyım. Piaget marka saatleri seviyorum" diyor.

4 erkek çocuğu olan Çeçen, onların lükse meraklı olup olmadığını da şu sözlerle anlatıyor: "Çocuklarım lüksten kaçar, hatta utanır. Ailemizde konfor, lüks ve gösterişe dayalı bir kültür yok. Çocuklarımı Anadolu kültürüyle büyüttüm, hepsi iyi eğitim aldı."

Başarının 5'li anahtarı
1. İşinizi sevin, aşık olun.
2. İşin gerektirdiği tüm eforu sarf edin.
3. Çalıştığınız insanların size güvenmelerini sağlayın. Onların iyi taraflarını görün.
4. Zamanı iyi değerlendirin.
5- Verdiğiniz işleri çok iyi takip edin. Ondan sonrası ise kader, kısmet ve şanstır.

Havalimanında mağlup olmadım

Çeçen, 3'üncü havalimanı ihalesini kıl payı kaçırmış olmanın burukluğunu yaşıyor. Çeçen, "Orada kendimi mağlup kabul etmiyorum. Berabere kaldık. Bana kalsa daha fazla verirdim. Ortağımızın onay süreçleri var, izin alması lazım. Bence rakiplerimiz 18 milyar euroyu geçmeyecekti. Kapalı zarf usulü olsaydı kesinlikle biz alırdık. Ancak ne zaman zorlanırlarsa ve gel derlerse ben destek veririm" diyor.

Projeye 7 bankadan finansman sağlandı

İbrahim Çeçen, toplam 4.5 milyar TL'ye mal olacak projede finansman sıkıntısı olmayacağını söyledi. Akbank, Garanti, İş, Yapı Kredi, Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank olmak üzere yedi Türk bankasıyla kredi anlaşması imzaladıkları bilgisini veren Çeçen, 9 yıl vadeli kredinin hakedişlerle çekileceğini söyledi.

Köprünün ismi halk arasında YSS olur

Kamuoyunda tartışmaya yol açan Yavuz Sultan Selim ismiyle ilgili da Çeçen, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bizim isim belirleme hakkımız yok, bu yüzden de hiç isim düşünmedim. Bu konuda yorum yapamam. Yavuz Sultan Selim'in anlatıldığı gibi Alevi katliamı yapıp yapmadığını bilmiyorum. Çaldıran Seferi'ni yaparken, bu tür olayların olduğu söyleniyor. Benim bildiğim kendisi ilk halifedir. Zaten insanlar oraya 3'üncü köprü ya da kısaltıp YSS diyecek. Kutuplaşmaya yol açacak tartışmalara girmemek lazım." (Star-Feride Cem)

 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temeli geçtiğimiz hafta atıldı. IC İçtaş ve Astaldi tarafından yapılacak köprünün maliyeti 4.5 milyar lira olacak. Şantiyede buluştuğumuz köprünün yatırımcısı İbrahim Çeçen 'sosyal bir köprü' kurguladıklarını söyledi ve ekledi: Köprüde, halkın kullanımına açık yürüyüş alanları, cafe ve restoranlar olacak. Köprü ayakları piknik yerleri olacak

ÇEÇEN 3.KÖPRÜYÜ HALKA AÇIĞ SİMİT ÇAY SATACAK >>>>2.SAYFAYA GEÇİNİZ

Üçüncü boğaz köprüsünün temeli atıldı. İbrahim Çeçen Holding çatısı altında faaliyet gösteren IC İçtaş İnşaat ve İtalyan Astaldi tarafından yapımına başlanan köprü, Türkiye'de özel sektör eliyle yapılan ilk köprü unvanına sahip olacak. Yavuz Sultan Selim (YSS) adı verilen köprü, hem Türkiye hem de dünya açısından bir çok 'ilk'i bünyesinde barındıracak. Boğaz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nde 3 gidiş 3 geliş 6 şerit bulunurken, YSM'de 4 gidiş 4 gelişlik 8 şerite ek olarak, 2 şerit de tren geçişi için raylı sistem yer alacak.

TEMEL atma töreninden bir gün sonra, biraraya geldiğimiz Çeçen Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Başkan Yardımcısı Fırat Çeçen ve Turizm Başkanı Serhat Çeçen rakamlarla YSS'yi anlattı.

UZUNLUĞU 1.408 METRE

59 metre genişliğe sahip olacak köprünün bir yakadan diğer yakaya uzunluğunun 1 kilometre 408 metre olduğunu söyleyen İbrahim Çeçen "Diğer köprülerin biri 1.100 diğeri 900 metre uzunluğunda. Dolayısıyla Türkiye'nin en uzun köprüsü olacak. 116 kilometrelik otoyol ve bağlantı yolları da köprüyle beraber hizmete girecek" dedi.
Fakat İbrahim Bey'in anlattıklarından en çok dikkatimizi çeken "Köprüyü halka açacağız" cümlesi oldu. Fakat burada bahse konu halka açma, ekonomide hep kullandığımız borsaya kote olma durumu değil...

Kendi adımı koyardım

ÇEÇEN devam etti: "Böylesi bir boğaz manzarasına sahip olup da bunu değerlendirmemek olmazdı. Köprüde yürüyüş alanları, cafe ve restoranlar açacağız. İnsanların stres atacağı sosyal alanlar planlıyoruz. Ayrıca köprü ayaklarında park alanları da olacak, isteyen gelip pikniğini de yapacak..."

KÖPRÜYE Yavuz Sultan Selim ismi verildi. "İsim belirlenirken yatırımcıların da görüşü alındı mı?" diye merak ediyorduk, İbrahim Çeçen merakımızı giderdi:
"Bu konuda bir bilgimiz olmadı." Ardından espriyi patlattı: Bana kalsa kendi ismimi koyardım!..

'Gelir Modeliniz ne?' 'SU VE SİMİT SATACAĞIZ...'

KÖPRÜ ve yol işletmesinde gelir modeli üzerine de çok yazıldı, çizildi. Sorduk: "Nasıl para kazanacaksınız?"
FIRAT Çeçen espriyi patlattı: Köprüde su ve simit satacağız!
Ve ardından gelir modeliyle ilgili bir kaç ipucunu paylaştı:
HEM bağlantı yolları, hem de köprü geçişinden para kazanacağız. Köprüden geçecek otomobiller için fiyat tavanı 3 dolar. Otoyoldan geçiş için ise kilometre başına 8 sent alınacak.
GELİRİMİZİN yüzde 25'ini köprü geçişleri, yüzde 75'ini ise bağlantı yol ücretleri oluşturacak.
ÜCRETLERİ tavan içinde kalmak kaydıyla Karayolları Genel Müdürlüğü belirleyecek.

Türkiye böyle bir kredi görmedi!

Toplam 4.5 milyar liraya malolması beklenen köprü finansmanı için 7 Türk bankasıyla anlaştıklarını belirten İbrahim Çeçen, bu bankaların İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi, Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank olduğunu söyledi. Bankalardan 2.3 milyar dolar kredi kullanılacak. Bu da Türkiye tarihinde sıfırdan bir projeye tek seferde sağlanan en yüksek tutarlı proje kredi...

116 km gidip köprüyü geçen 20 TL ödeyecek

FIRAT Çeçen'in anlattıklarından kaba bir hesap yaptığımızda bir otomobilin kilometresi 8 sent olan 116 kilometrelik etabı tamamlayıp, üstüne 3 dolar da köprü ücreti ödediği varsayıldığında toplam rakam aşağı yukarı 20 TL'ye denk gelecek...

2 YILA YETİŞECEK Mİ?

İbrahim Çeçen'e "Başbakan 2 yılda bitmesini istedi, yetişecek mi?" diye de sorduk, gülümseyerek yanıtladı: "Yasal süre 36 ay. Ama elimizden geleni yapacağız."

ÇEVRE KOŞULU AŞILDI

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, köprüye fnansman sağlamak için çevre konusuna azami hassasiyet gösterdiklerini açıklamış ve "Revize bir çevre planı geldi, bu da bankalar olarak bizim içimize sindi" demişti. Bu noktada Fırat Çeçen "çevre bizim ilk önceliğimizdi" diyor ve ekliyor: "Güzergahtaki tüm çalışmalarımızı uzmanlar eşliğinde yürüttük. Odayeri'nden Boğaz'a doğru giden yol kesimini Belgrad ormanı olarak değerlendirilen alanın dışına taşıdık.

Yolumuzu maden ocaklarının olduğu bölgeden geçirdik. Yaban hayatı koruma alanında ise canlıların doğal hayatının etkilenmemesi adına tüm vadileri viyadüklerle geçtik.

Raylı sistem var neden iki katlı değil?

ÇEVREYE gösterdikleri hassasiyeti boğaz estetiği için de gözettiklerini söyleyen İbrahim Çeçen ise "Köprüyü tasarlarken de doğaya uyuma özen gösterdik. Klasik iki katlı karayolu-raylı sistem köprüsü yapmak yerine bu dizayndan uzak durduk. Dünyada tüm raylı sistemler iki katlı. Ama baktık ki bu iki katlı köprü boğazın zerafetini bozacak. Bu yüzden tek plaka köprüde karar kıldık. Orada hantal bir demir ve beton kütlesi oluşmasını içimize sindiremedik" diyor.

59 metre genişlik dünyada yok

KÖPRÜDEKİ rakamların dünya açısından da bazı 'en'lere sahip oldu- ğunu paylaşan Çeçen, "59 metrelik genişlik dünyada yok.  Bir de 320 metrelik kule yüksekliği var. Bu da alanında dünya rekoru" diye konuştu.

Toplam 116 kilometrelik yol, 65 viyadük yapacağız

ÇEÇEN projeyle ilgili teknik detaylar vermeye devam etti: Tüm projede 116 kilometrelik yol, 19 kavşak, 65 viyadük, 3 tanesi açkapa 4 tane de delme tünel yer alacak. En uzun viyadük 840 km uzunluğunda olacak. Bu viyadüklerin yaklaşık 580 ayağı yer alacak. Bunlardan en yükseği ise 82 metre... İlk defa Avrupa'da 4 şeritli otoyolları inşa edeceğiz. Bu, Türkiye ve Avrupa'da ilk defa yapılacak tünel genişlikleridir. (Akşam-Mehmet Ali Ergün)

 

YORUMLAR 2
  • ayhan şahin 11 yıl önce Şikayet Et
    ihaleli yapım İşlerinin Kontrolörlük Sistemi, Devletin Zararına ÇAlışıyor. Güçlü Firmaların yaptığı işlerin kontrolörlüğü iyi yapılmıyor, çimento, demir oranı v.b. kontroller de kulağımıza gelen çok büyük kamu zaafiyeti var. Bu şekilde sağlam olmayan yapıların maliyeti de devlete ağır oluyor. Ha, bu olgu bu hükümet dönemnde diye söylemiyorum. Eskiden çok daha aymazlık vardı, şimdi de de yer yer devam ediyorum benim duyduğım.
    Cevapla
  • Akif Altan ÖZGÜ 11 yıl önce Şikayet Et
    beyhude sevinç. Riskli diye kentsel dönüşüm projesi adı altından yıkılan ve yıkılacak milyonlarca bina varsa bu haberin ne önemi var ki.Denetimsiz,kalitesiz ahbap-çavuş ilişkisi içerisinde ve rüşvetle alınan v ruhsatlar ve bu ruhsatlarla yapılan binalar sadece kişileri zengin eder toplumu fakir yapar.Bizim 90 yıldaki durumumuzla ikinci dünya savaşını yaşamış Avrupanın durumu buna en güzel örnektir.Adamlar halen 1800 yıllarda yapılan binaları bugün müze olarak değil,konut olarak kullanıyorlar.İşte kalite farkı burada.Sadece günü kurtarmak için Kaitesiz yapılan binaların ne anlamı var ki.Kentsel dönüşüm adı altında yıkılan binaların hepsi Türk Milletine yapılan bir kazıktır ve bugüne çürük ve atıl bina yapma alışkanlığında olan tüm Türk müteahhit, mühendis, işadamını önemli projerden acilen toplum yararına el çektirilmelidir.
    Cevapla