Ölen kocasının işini dünya pazarlarına açtı
Kayseri'de bayan girişimci Zuhal Gözüküçük (61), makine parçaları üretimi yapan kocası öldükten sonra memurluktan emekli olarak işin başına geçti.
Yabancısı olduğu işi öğrenmek için ikinci üniversiteyi okuyan Gözüküçük, kısa sürede 5 olan personel sayısını 35'e çıkartarak önemli Avrupa ülkelerine ihracat yapar hale geldi. Gözüküçük, "Çalışmak isteyen kadınlar kendilerine hedef koyup harekete geçsinler." diyor.
Daha çok şiddete maruz kalmalarıyla gündeme gelen kadınlar, iş yaşamında da ağırlığını hissettiriyor. Kayseri'de yaşayan 2 çocuk annesi Zuhal Gözüküçük bunlardan birisi. Gözüküçük, makine parçası üretimi işinde çalışan eşi 1997 yılında ölünce bir karar vermek zorunda kaldı. Görevli olduğu devlet kurumunda ziraat mühendisi olarak çalışmaya devam etmek ya da işin başına geçmek. Emekliliği seçen Gözüküçük, kocasının işini geliştirerek sürdürmeye karar verdi. Yabancısı olduğu sektörü öğrenmek için de üniversite sınavına girdi ve Erciyes Üniversitesi Meslek Yüksekokulu makine bölümünü bitirdi.
Bir taraftan annelik diğer taraftan iş kadınlığını yürüten Gözüküçük, işlerini kısa sürede geliştirdi. Eski iş makinelerini teknolojik makinelerle değiştirdi. Artan taleplere yetişebilmek için daha büyük bir yere taşındı. 1997'de 5 olan personel sayısını 7 kat arttırarak 35'e çıkardı. Kocası öldüğünde üniversite ve lisede okuyan iki oğlunu da okuttuktan sonra şirkete ortak yaptı. Son 4 yıldır yurtdışı fuarlarına ağırlık veren Zuhal Gözüküçük'ün müşterileri arasında Almanya, İngiltere, Fransa, İsveç, İtalya ve Norveç gibi önemli Avrupa ülkeleri bulunuyor. Çift vardiya çalışan firma, üretiminin yüzde 80'lik bölümünü yurt dışına, yüzde 20'lik kısmını ise Türkiye pazarına sunar hale eldi.
"Rahmetli eşimin iş yerinin kapanmasına gönlüm razı olmadı" diyen Zuhal Gözüküçük, gelinen noktada zor ama doğru bir karar verdiğini söyledi. Özellikle ilk zamanlarda hem anne hem iş kadını olmaktan zorlandığını belirten Gözüküçük, "Eşimin iş yeri kapanmasın ve çocuklarım başkalarının yanında çalışmak zorunda kalmasın düşüncesiyle işin başına geçtim. Şu anda çocuklarımla birlikte 2 bin 800 metrekare kapalı alanda makine parçaları üretiyoruz. İşimi severek yapıyorum." diye konuştu.
Firma olarak hedeflerinin kendilerine ait bir makine üretmek olduğunu belirten Gözüküçük, iş kurmak isteyen bayanlara da çağrıda bulundu. Kendisi gibi işinin patronu olan bütün bayanları örnek gösteren Gözüküçük, "Ülkemizde kadın nüfusu erkeklerden daha fazla. Ancak iş hayatındaki bayan sayısı istenen düzeyde değil. Çalışmak isteyen bayanlar kendilerine bir hedef koyup harekete geçsinler." dedi.