Bakan Bayraktar'dan Dilovası ile ilgili açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan verilere göre, Dilovası'nda partikül madde parametrelerinde 2011 ve 2012 yılı sonuçlarının, ortalama sınır değerlerini aşmadığını bildirdi.

Bakan Bayraktar'dan Dilovası ile ilgili açıklama
Bakan Bayraktar'dan Dilovası ile ilgili açıklama
GİRİŞ 05.03.2013 17:03 GÜNCELLEME 05.03.2013 17:03

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplandı. Gündemdışı söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Dilovası'ndaki kirlilik nedeniyle bölgede kanser vakalarının arttığını, Türkiye ortalamasının üç katına ulaştığını söyledi. Kaplan, özellikle Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasının ardından kirliliğin daha da arttığını, bölge insanının dışarı çıkamadığını ifade etti.

Hükümet adına söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'nin dikkatli bir şekilde denetlendiğini belirtti.

Bayraktar, dağınık ve düzensiz şekilde faaliyet gösteren kömür tesislerinin, ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta kurulan organize sanayi bölgesinde toplandığını, diğerlerinin kapatıldığını ifade etti. Söz konusu bölgede 16 tesisin faaliyet gösterdiğini kaydeden Bayraktar, bunların toz emisyonunun önlenmesi için fıskiyeli su sistemlerinin ve kömür yığınlarının yüksekliğini aşan paneller kurulduğunu, zeminin asfaltlandığını söyledi.

Bayraktar, hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan verilere göre, partikül madde parametrelerinde 2011 ve 2012 yılı sonuçlarının, ortalama sınır değerlerini aşmadığını bildirdi.

Bakan Bayraktar, hava kalitesi sınır değerlerinin 2014 tarihinden itibaren AB değerleri ile uyumlu hale getirileceğini kaydetti.

Çevre konusundaki faaliyetlere değinen Bayraktar, 2002 yılında 145 atık su arıtma tesisi ile 245 belediyeye hizmet verildiğini, şimdi ise 428 atık su arıtma tesisi ile 550 belediyeye hizmet verildiğini söyledi.

Bayraktar, 2003 yılında katı atık depolama tesisleri ile 23 milyon kişiye hizmet verilirken bu rakamın 45 milyona ulaştığını bildirdi.

Geri kazanım tesislerine de değinen Bayraktar, 2003 yılı başında 46 tesiste 4 bin kişinin istihdam edildiğini, şimdi ise 956 tesiste 60 binin üzerinde kişinin hizmet verdiğini dile getirdi.

Bayraktar, 81 ilde 161 hava kalitesi ölçüm istasyonu ile hava kalitesinin online olarak takip edildiğini, yalnızca Marmara Bölgesi'nde, bölgesel ağ yapısı ile 24 olan hava kalitesi ölçüm istasyonu sayısının 63'e ulaştığını kaydetti.

Bayraktar, 2007-2013 yıllar arasında, belediyelerde 930 milyon avro bütçeli çevre ve altyapı projesini uyguladıklarını, belediyelerin yaptığı atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yüzde 50'sini hibe olarak ödediklerini bildirdi.

Bu arada, TBMM Genel Kurulu'nda bugün, 2-B arazilerinin satışına ilişkin kanun tasarısının görüşmelerinin yapılacak olması nedeniyle TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nun bugünkü gündeminin ertelendiği belirtildi.

Genel Kurul'da söz alan grup başkanvekilleri sanatçı Müslüm Gürses'in ölümünden dolayı Allah'tan rahmet ve başsağlığı dileğinde bulundular.

KAYNAK: AA