Hayali ithalat cari açığı şişiriyor mu?

Turizmden sonra hayali ithalatın da cari açık rakamlarını şişirdiği ortaya çıktı. Çin'den 30 cente mal alan ithalatçı, referans fiyat uygulaması nedeniyle gümrüğe 1 dolarlık fatura gösteriyor.

Hayali ithalat cari açığı şişiriyor mu?
Hayali ithalat cari açığı şişiriyor mu?
GİRİŞ 19.02.2013 08:33 GÜNCELLEME 19.02.2013 08:33

Sadece 2011'de bu yolla ithalat ve cari açık 6 milyar dolar şişirilmiş... Türk ekonomisinin yumuşak karnı olarak görünen cari açık rakamlarının gerçeği tam olarak yansıtmadığı ortaya çıktı. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), turizm rakamlarında yaptığı düzeltmenin ardından gözler ithalata çevrildi. Çünkü bu kalem, doğrudan cari açık rakamlarını etkiliyor.

Türkiye'de ithalatçıların özellikle Uzakdoğu'dan düşük fiyata ithal ettikleri malları, daha yüksekten göstermesi cari açığa milyarlarca dolar ek yük getiriyor.

Dış ticaret açığındaki oynamalar, direkt olarak cari açığı büyütüyor. TÜİK verilerine göre Türkiye 2011'de Çin'den 21.7 milyar dolarlık ithalat yaptı. Çin İstatistik Enstitüsü'nün rakamlarına göre ise ithalatımız 15.6 milyar dolar oldu. Aradaki fark ithalatın yüzde 30'una denk geliyor. Çin'in rakamları 77.2 milyar olan 2011 cari açığını yüzde 10 düşürüyor.

ÜÇ KRİTER BELİRLENDİ

c referans fiyatın üç kritere dayandırıldığını hatırlatarak, "Kilo, ton ve birim fiyata göre değerlendirme yapılıyor" dedi. Derneğin eski Başkanı Cihangir Önger ise uygulamanın tekstil ve oyuncakta ağırlıklı kullanıldığını söyledi.

FAİZEDE FATURA ÇIKIYOR

Referans fiyat uygulamasıyla ortaya çıkan ithalat faturası yüksek faiz yoluyla vatandaşı da etkiliyor. İthalat rakamlarının yüksek gösterilmesi nedeniyle cari açık fiktif olarak fazla görünüyor. Bu da Merkez Bankası'nın faizleri indirmemesine neden oluyor.

SÜLEYMAN HOCA YAZMIŞTI

SABAH yazarı Süleyman Yaşar geçtiğimiz hafta hayali ithalat konusuna değinerek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın sözlerine yer vermişti. Yaşar, ithalatta referans fiyat uygulaması konusunda Ekonomi ve Kalkınma bakanlıklarının ortak bir çalışma yaptıklarını yazmıştı.