İş dünyası TSE ofisleri ile dünyaya açılacak

TSE Başkanı Hulusi Şentürk: 'İş dünyamızın değişik pazarlara açılabilmesini sağlamak, belgelendirme ve test hizmetlerini de menşeinde, dış ülkelerde yapabilmek için çalışma yürütüyoruz'' dedi.

İş dünyası TSE ofisleri ile dünyaya açılacak
İş dünyası TSE ofisleri ile dünyaya açılacak
GİRİŞ 29.01.2013 20:59 GÜNCELLEME 29.01.2013 20:59

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, ihracatın kolaylaşması için yurt dışında çok geniş kapsamlı bir çalışma başlattıklarını belirterek, ''Geçtiğimiz hafta itibarıyla Senegal ofisinin açılmasıyla beraber ofis sayımız 25'i buldu ve bu seneyi en az 50 ofisle kapayabileceğimizi düşünüyoruz'' dedi.

TSE İnegöl Temsilciliği'nin açılışını gerçekleştiren Şentürk, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Şentürk, TSE'nin, iç piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm test ve belgelendirmeyi yapabilir hale gelmesinin gerektiğini belirtti. Diğer yandan da ihracatı kolaylaştırabilmek, iş dünyasının değişik pazarlara açılabilmesini sağlamak, gerekli olan belgelendirme ve test hizmetlerini de menşeinde, dış ülkelerde yapabilmek için bir çalışma başlattıklarını anlatan Şentürk, şöyle devam etti:

''Şangay'dan, Kanada Toronto'ya kadar dünyanın her yerinde hızlı bir biçimde özel kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde ofisler açmaya başladık. Geçtiğimiz hafta itibarıyla Senegal ofisinin açılmasıyla beraber ofis sayımız 25'i buldu ve bu seneyi en az 50 ofisle kapayabileceğimizi düşünüyoruz. Yine Kamerun ve Gabon'dan sonra Suudi Arabistan ile anlaşmayı imzaladık. İran ile de önümüzdeki haftalarda anlaşmayı ümit ediyoruz. Arkasından Irak, Mısır gibi ülkeler geliyor. İhracatçılarımızın TSE belgesi aldığı takdirde, bu ülkelerin gümrüklerinde hiçbir sorun yaşamadan mallarını satabilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda TSE uzun yıllardır yapmadığı bir hizmeti yapmaya başladı. Hedefimiz Türkiye'nin küresel aktör olma yolunda iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu tüm standardizasyon, sertifikasyon ve test hizmetleri ile gözetim hizmetlerini, onlara en uygun maliyetlerle sunabilmektir. Bu konuda hükümetimizin desteği de bizim işimizi kolaylaştırıyor. İş dünyamızla iş birliği içerisinde bu sorunları en kısa sürede çözeceğimize inanıyorum.''

-''İç piyasadaki dev yatırımlar''-

Şentürk, iç piyasada birçok ''dev yatırımın'' planlandığını, bir kısmının da hayata geçirildiğini ifade etti. Bu yatırımlardan Kayseri'deki yangın laboratuvarının açıldığını anımsatan Şentürk, şunları kaydetti:

''Pendik'te sadece Türkiye'nin değil coğrafyamızın en büyük akustik laboratuvarının ihalesini yaptık. İnşallah 1 yıl içerisinde hizmete açılmasını bekliyoruz. Otomotiv test merkezinde de belli bir noktaya geldik. Yine yüksek gerilim laboratuvarı, 35 yıldır Türkiye'nin ihtiyacı olan ama bir türlü yapılamayan büyük bir yatırım, 80 milyon avroluk bir yatırım. Bunun da ihalesini yaptık. Yine Türkiye için çok önemli olan yüksek gerilim nakil hatları direkleriyle ilgili test ihtiyacı... Bunlar tırlarla yurt dışına teste gönderiliyordu. Bununla ilgili de yatırım çalışmalarına başladık. Yine Türkiye'de gıda laboratuvarımız vardı ama genetik anlamda testler yapamıyorduk. Şu an yine coğrafyamızın en büyük gıda laboratuvarını İstanbul'da kurmak üzere ihalesini yaptık. Hatta cihazların da alımı büyük oranda gerçekleştirildi. Bunun dışında da yaklaşık 300 milyon lira tutarında bir yatırımı programımıza aldık.''

-10 bin denetçi ile yerinde denetim hedefi-

Sanayicilerin maliyetini düşürebilmek amacıyla ''yerinde denetçi kullanma'' uygulamasına geçtiklerini ifade eden Hulusi Şentürk, ''Şu ana kadar bin denetçiyi aştık. Bin beş yüzlere ulaştık. Hedef 10 bin dış denetçi kullanarak, tamamen yerinde hizmet vermek ve tüm konaklama-ulaşım giderlerini sıfıra indirerek, sanayicimizin vergilendirme ve test hizmetlerinde yüzde 50'leri aşan bir maliyet düşüşünü sağlamak'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA