Yıldız: Tahkime taşıma akışı etkilemeyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran ile doğalgaz ticaretinde Türkiye'nin fiyat konusunu tahkime taşımasının, doğalgaz akışını etkilemesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Yıldız: Tahkime taşıma akışı etkilemeyecek
Yıldız: Tahkime taşıma akışı etkilemeyecek
GİRİŞ 28.01.2013 11:59 GÜNCELLEME 28.01.2013 11:59

Yıldız, ''İran, şu ana kadar boru hattından doğalgaz sevkıyatını son derece başarılı ve sürdürülebilir bir performansla devam ettiriyor. Biz İran ile doğalgaz ticaretinden memnunuz, (fiyatından memnun değiliz) dedik onu da tahkime taşıdık. İlişkilerimiz bu manada çok net gidiyor'' dedi.

Bakan Yıldız, İran doğalgazındaki tahkim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yıldız, Türkiye'nin fiyat konusunda tahkime gittiği dönemde, ''bu ticareti ve doğalgaz akışını etkiler mi, kışın sıkıntı çeker miyiz'' gibi tartışmalar yaşandığını, ancak bunların yersiz olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

''Ticaretin ayrı, tahkim heyetinin çalışmalarının ayrı olduğunu söylemiştik. Şu anda aynen öyle devam ediyor. İran, fiyat düşürmeyle alakalı bize yeni bir teklif getirmedi. Getirirse değerlendireceğimizi söylüyoruz. Getirmez ise tahkim sürece zaten devam edecek. İranlı kardeşlerimizle zaten her konuda anlaşıyor olmamız beklenmemeli. Onların görüşlerinin ayrı, bizim ayrı olduğumuz yerler var. Biz burada çok rahat davranıyoruz. 'Görüşlerimiz aynı değil, ne yapacağız' demiyoruz. İşimize devam ediyoruz. İran, şu ana kadar boru hattından doğalgaz sevkıyatını son derece başarılı ve sürdürülebilir bir performansla devam ettiriyor. Biz İran ile doğalgaz ticaretinden memnunuz, fiyatından memnun değiliz dedik onu da tahkime taşıdık. İlişkilerimiz bu manada çok net gidiyor.''

Jeotermal sondaj makinelerine teşvik geliyor

Bakan Yıldız, enerjide yerli kaynakların değerlendirilmesine büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda jeotermal kaynakların bulunarak devreye alınmasını için petrol aramasında olduğu gibi jeotermal aramada da teşvik getirilmesinin gündemde olduğunu bildirdi.

Bu konuyu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüştüklerini belirten Yıldız, ''Sayın Babacan, jeotermali çok önemsiyor. Şu anda petrol aramalarında kullanılan sondaj makinelerinin teşviği var, ama jeotermal aramalarında kullanılan sondaj makinelerinin teşviği yok. Petrol aramasında olduğu gibi jeotermal aramaların da teşviğe dahil edilmesi gündemde'' dedi.

''Karapınar doping oldu''

Yıldız, yerli kaynakların değerlendirilmesi noktasında Konya Karapınar'da bulunan yeni linyit kömürü rezervinin, bu alanda önemli bir doping olduğunu dile getirdi.

Daha önce Ergene Bölgesi'nde de parasal değeri 50 milyar dolar olan 510 milyonluk tonluk rezerv bulunduğunu, ancak rezervin değerlendirilmesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başta olmak üzere yasal mevzuattan doğan bazı sıkıntılar olduğunu anlatan Yıldız, bu sıkıntıları aşmak üzere bölgenin 1/100 binlik çevre planları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile toplantı yaptıklarını vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Sayın Bakan bürokratlarına, (Ergene Havzası'nın çevre şartlarına uygun olarak, ne yapmamız gerekiyor ise ona ilişkin düzenlemeleri yapın getirin) talimatı verdi'' dedi.

KAYNAK: AA