Türkiye ekonomisi 2012'de tabuları yıktı!

2012 dünyada ve Türkiye'de ekonomik sistemin sorgulanmasına yol açacak değişikliklere neden oldu. Finans sektörüne yönelik düzenleme ve zengine ek vergi ana gündemi oluşturdu...

Türkiye ekonomisi 2012'de tabuları yıktı!
Türkiye ekonomisi 2012'de tabuları yıktı!
GİRİŞ 01.01.2013 07:53 GÜNCELLEME 01.01.2013 07:53

2012'ye dünya ekonomi gündemine bankacılık sisteminde çıkan yolsuzluklar ve Türkiye'ye de sıçrayan zengine vergi tartışmaları damga vurdu. Eski yıl küresel kriz kadar faiz lobisinin skandallarıyla ekonomi tarihine geçti. Türkiye'nin 2012'de kazancı artan kredi notu, kaybı ise ekonomik yavaşlama oldu.

Cari açığı düşürmek için uygulanan sıkı para politikaları ekonomiyi haddinden fazla yavaşlatınca 'gaz-fren' tartışmaları yaşandı. Fitch, Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltince borsa tarihi rekorlar kırdı. Ticaret hayatını sil baştan yenileyen Türk Ticaret Kanunu'ndan, ekonomiye can suyu veren yeni Teşvik Paketi'ne, müteakabiliyetten kentsel dönüşüme kadar birçok düzenleme yapıldı. Yeni yılda da ekonomiyi önemli gündem maddeleri bekliyor. Dışarıda Avrupa ve ABD, içeride ise büyüme tedbirleri, zengin vergisi ve yeni not artırımı olup olmayacağı takip edilecek.

TÜRKİYE 2012

Sukuk pazarına adım attık

Türkiye, trilyonlarca dolarlık Körfez fonlarını çekmek için sukuk (kira sertifikası) pazarına ilk adımını attı. İlk ihraca 8 milyar dolarla rekor talep geldi. Hazine, kısa süre sonra TL cinsi sukuk ihracı da yaptı.

Yerli uydu uzayda

Mili tank Altay'da sona gelindi. Türk zırhı ihraç edilmeye başlandı. Yerli bilim adamlarınca üretilen keşif uydusu Göktürk-2 uzaya gönderildi.

Öğrenciye süt ve tablet

Hükümet Türkiye çapında büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. 32 bin 500 okulda 7.2 milyon öğrencinin her gün süt içmesi sağlandı. Sınıflarda tabletler dağıtıldı.

3. Köprü gerçekleşiyor

İstanbul trafiğini rahatlatacak 3. Köprü'ye start verildi. İhalede yapım dahil en kısa işletme süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat- Astaldi verdi. Boğaziçi ve Fatih Köprüleri'nin işletme ihalesini ise Koç-UEM-Ülker kazandı.

Sberbank Denizbank'ı aldı

Dexia'nın zora düşmesiyle satışa çıkarılan Denizbank'ı Rus Sberbank aldı. "Türkiye'ye inandık" diyen Ruslar, bankanın yüzde 99.85'i için 6.4 milyar lira ödedi.

Sağlıksız ürünlere teşhir

Vatandaşın sağlığıyla oynayanlar birer birer deşifre edilmeye başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bal, et, peynir, su ve sütte tüketiciyi yanıltan üretici firmaları teşhir etti.

TL'ye yeni simge

Türkiye Türk Lirası'nın yeni simgesiyle tanıştı. Tülay Lale'nin çıpalı tasarımı TL'nin güvenli liman haline geldiğini vurguladığı için yarışmayı kazandı. Yeni simgeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tanıttı.

Mütekabiliyet Yasası çıktı

Yabancılara mülk satışını kolaylaştıran Mütekabiliyet Yasası çıktı. Mayıstaki düzenlemeden sonra konut sektörü hareketlendi. Arap yatırımcılar Türkiye'ye akın etti.

Ekonomiye can suyu paketi

Hükümet cari açığı, ithalatı ve bölgeler arası eşitsizliği azaltıp istihdamı artırmayı hedefleyen teşvik sistemini açıkladı.

Alan el değil veren el olduk

Yıllarca IMF'den aldığı borçla ayakta duran Türkiye bu kez 'alan değil veren el' oldu. Kriz nedeniyle zordaki IMF'ye Türkiye 5 milyar dolar aktardı. Türkiye 2014'ten itibaren İcra Direktörleri Kurulu'nda yer alacak.

Büyük dönüşüm başladı

Riskli yapıların dönüşümü için yasa çıktı. 7 milyon konutun yeniden yapılacağı 400 milyar dolarlık ekonomi yaratması beklenen büyük dönüşüm için ekimde düğmeye basıldı.

18 yıl geciken karar

Krizdeki ülkelerin notlarını artırıp Türkiye'ye haksızlık eden Fitch, 18 yıl sonra Türkiye'yi yatırım ligine çıkardı. Reyting şirketinin kararından sonra bono faizleri düştü, borsa tarihi rekorlar kırdı.