Bu yıl samana yatırım yapan kazandı

Türkiye'nin önemli tahıl ambarlarından birisi olarak bilinen Yozgat'ta kurak geçen ilkbahar aylarından dolayı hububat saplarının gelişmemesi saman sıkıntısına yol açtı.

Bu yıl samana yatırım yapan kazandı
Bu yıl samana yatırım yapan kazandı
GİRİŞ 31.10.2012 15:54 GÜNCELLEME 31.10.2012 15:54

Besiciler havalarına yem olarak kullandıkları samanı temin etmek için uğraşırken, samana yatırım yapan vatandaşlar kazançlı çıktı.

İlde, besiciler kendi hayvanlarına yem olarak kullandıkları samanı temin etmekte büyük sıkıntılar yaşarken bazı üreticilerde anlaştıkları tarla sahiplerinden sapları satın alıp, saman ve balya yaparak bu işi ticarete dönüştürdü.

Yozgat'ta hayvancılık yapan Hüsnü Bulut isimli vatandaş, her yıl kendi hayvanları için belirli miktarda saman yaptığını belirterek, bu yıl yaşanan kuraklık sebebi ile iki kat daha fazla saman yaptırdığını söyledi. Bulut, yaklaşık bir ay önce 5 bin adet saman balyasını tanesini 12lira'dan sattığını şuan bu fiyatın 15 liraya kadar yükseldiğini kaydetti.

Saman fiyatının her geçen gün arttığını ifade eden Bulut, şöyle konuştu: "Saman fiyatı her geçen gün değer kazanmaya devam ediyor. Ben yıllardır hayvancılıkla uğraşıyorum. 100'e yakın büyükbaş hayvanım var. Hayvanlarım için her yıl 5 binin üzerinde balya yaptırıyorum. Bu yıl kuraklıktan dolayı saman sıkıntısı yaşanacağını tahmin ettiğimden dolayı 15 bin balya yaptırdım. Saman makinemizle kendimize ait ve kardeşlerimin tarlasındaki sapların tamamını balya yaptırdım. Hala da saman yapmaya devam ediyorum. Geçen gün yağan yağmurdan dolayı ara vermek zorunda kaldık. Havalar güneşli gittiği sürece tırmıkla tarladaki sapları toplayarak saman yapmaya devam edeceğim."

Saman sıkıntısı yüzünden anız yangınlarına pek rastlanılmadığına dikkat çeken Bulut, "Çiftçiler saman ihtiyaçlarını karşılamak için bir tarlanın sapını 2-3 kez tırmıkla toplayarak saman yaptı. Bu sayede tarlada pek fazla sap kalmadı ve yakılmasına da gerek duyulmadı. Bu yıl samana yatırım yapan kazandı. Çünkü o kadar hayvancılıkla uğraşan üreticiler mecbur bu hayvanların samanını karşılamak durumunda kaldı. Çevre illerin yanı sıra yurdun her tarafından ilimize gelerek hasadı yapılmış tarlanın sapını satın aldı."diye konuştu.

Hayvan ithalatının besicileri zor durumda bıraktığını söyleyen Bulut, "Bizlerin tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Fakat hayvan ithalatı bizleri son derece sıkıntıya soktu. Ayrıca hayvan yemindeki fiyat artışı da tamamen bu ile uğraşa insanları sıkıntıya düşürdü. Devletimiz fakirine, fukarasına ve yardıma muhtaç insanına yardım yapsın fakat kahve köşelerinde oturup okey oynayan ve buna benzer işlerle zaman geçiren insanlara da yapmasın. Bizler emeğimizle, alın terimizle bu işi yapıyorsak onlarda yapsın. Ben yanımda aylık bin liradan çalışacak işçi bulamadım."şeklinde konuştu.

Osman Çalışkan da aynı ifadeleri kullanarak mevsimin kurak geçmesinden dolayı saman fiyatlarının arttığını belirtti.

KAYNAK: CİHAN