İş yapmak daha kolay olacak

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni reform paketiyle ilgili, “Bürokratik engellere harcanan zaman artık iş geliştirmek için harcanacak. Paket, algı operasyonlarına karşı cevap olacak” dedi.

İş yapmak daha kolay olacak
İş yapmak daha kolay olacak
GİRİŞ 12.02.2018 11:03 GÜNCELLEME 12.02.2018 11:03

Hükümetin ekonomiye büyük ivme kazandıracak, toplumun tüm kesimlerinin cebine yansıyacak reform paketi iş dünyasında büyük heyecan yaratırken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bunun sahaya, yatırımlara reel sektöre yansımalarını anlattı. Hisarcıklıoğlu, "Bu paket, özellikle son dönemde Türkiye ekonomisine yönelik yürütülen algı operasyonlarına tokat gibi bir cevap olacak" vurgusu yaptı. İş dünyasının istihdam teşvik paketini beklediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Teşvikler ve reform paketleriyle birlikte, Türkiye ekonomisinin 2018'de yüzde 5 büyümesini bekliyoruz" dedi. İş yapma kolaylığı endeksinde Türkiye'nin 60. sırada olduğunu yeni düzenlemelerle Türkiye'nin bu endekste ilk 20'ye girebileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu da küresel yatırımcının Türkiye'ye ilgisini önemli ölçüde artıracak" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

KAPI KAPI DOLAŞMAK YOK

Artık 1 saatte, sadece ticaret sicil müdürlüğüne giderek şirketinizi kurabileceksiniz. Bankaya git, notere git, SGK'ya git, vergi dairesine git devri bitiyor. Girişimcilerimiz tek noktada bütün işlemi bitirip, ticaret sicilden çıkınca fatura kesmeye başlayabilecekler. Artık kapı kapı dolaşmak yerine, tek noktadan tüm işlemlerini halledebilecekler. Doğalgazımız, petrolümüz yok ama müthiş bir girişimcilik ruhumuz var. Bu düzenleme ile girişimcilik ateşini daha da alevlendiriyoruz.

FİNANS KOLAYLIĞI

Sabah'ın haberine göre, tasarı ile birlikte faiz getirileri, doğal ürün, ikâme mallar, üretim süreci de rehin edilebilir hale gelecek. Çiftçimiz artık 6 ay sonra elde edeceği hasadını şimdiden rehin edip finansmana ulaşabilecek. Bir fabrikamız üretimde kullandığı hammaddeyi tümden rehin edip bir yandan üretime devam ederken, bir yandan da işletme sermayesine kavuşabilecek.

DAVALAR 3 CELSEDE BİTECEK

100 bin lira altı davaların, basit usulde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Bilirkişi raporlarının hazırlanması için verilecek süre, mahkemenin 3 ayda yetişmesini sağlayacak şekilde kısalacak. Böylece en fazla 3 celsede mahkeme bitecek. Basit davalar artık 2-3 yıl sürmeyecek.

BÜROKRATİK ENGELLER KALKACAK

İşlerimiz hızlanacak, eskiden 10 günde aldığımız bir izni, şimdi bir günde alacağız veya eskiden 2.5 günde kurduğumuz bir şirketi yarım günde kurabileceğiz. Bürokratik engellere harcanan zaman, artık iş geliştirmek için harcanacak. Özellikle KOBİ'lerimizin karşılaştığı birçok engel bu tasarıyla beraber ortadan kalkacak.