Türkiye'de 17 milyar dolarlık kaçak var!

Marka Koruma Grubu (MKG) Koordinatörü Tolga Sobacı Türkiye'deki sahte ve kaçak ürün piyasasının geldiği noktaya ilişkin çok çarpıcı bir rakamı paylaştı.

Türkiye'de 17 milyar dolarlık kaçak var!
Türkiye'de 17 milyar dolarlık kaçak var!
GİRİŞ 25.01.2018 14:24 GÜNCELLEME 25.01.2018 14:24

 Sobacı kaçak ürün piyasasının büyüklüğünün 17 milyar dolar olarak tahmin edildiğini bunun önlenmesi halinde ise her yıl ortalama 3 bin km'lik hız tren hattının yapımı için kaynak oluşturulabileceğini söyledi.

Sobacı, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Gümrük Örgütünün 2018 yılı temasını "Ekonomik Kalkınmaya Yönelik Güvenli Bir İş Ortamı" olarak belirlediğini belirtti.

Temanın özellikle iktisadi kalkınma alanında bir üst gruba çıkmayı hedefleyen Türkiye açısından çok önemli olduğuna değinen Sobacı, Türkiye'nin daha ileri bir kalkınma seviyesine ulaşabilmesi için yatırım, üretim ve ihracatın artırılmasının önemine dikkati çekti.

17 MİLYAR DOLARLIK KAÇAK

Marka Koruma Grubu'nun 2017'de yaptığı araştırmaya göre Türkiye'deki sahte ve kaçak ürünlerin toplam büyüklüğünün tahminen 17,2 milyar dolar civarında olduğunu belirten Sobacı,bu durumun marka sahiplerinin yanı sıra ekonominin tümü üzerinde olumsuz bir hasar bıraktığını kaydetti.

KAMUYA MALİYETİ 7.2 MİLYAR DOLAR

Sobacı, sahte ve kaçağın yol açtığı vergi kaybının kamuya maliyetinin tahminen yıllık 7.2 milyar dolar civarında olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

3 BİN KM'LİK HIZLI TREN HATTI YAPILABİLİYOR

"İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesinin kilometre başına maliyetinin 3,5 milyon dolar olduğunu göz önüne alırsak, sahte ve kaçağın önlenmesi ile ülkemizde her yıl ortalama 3 bin kilometrelik yeni hızlı tren hattı için kaynak yaratılabilir. Bu da İstanbul-Ankara arasındaki hızlı tren projesi uzunluğunda 6 projeye denk gelir. Özetle sahte ve kaçağın önlenmesi, iktisadi kalkınmanın sağlanabilmesinde çok önemli bir rol oynuyor."

KAYNAK: AA