Türkiye ve Katar’dan transit mekanizma

Türkiye ile Katar arasındaki transit geçişleri kolaylaştıracak bir mekanizma oluşturulacak.

Türkiye ve Katar’dan transit mekanizma
Türkiye ve Katar’dan transit mekanizma
GİRİŞ 17.01.2018 09:30 GÜNCELLEME 17.01.2018 09:30

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile Katar’ın 3. ülke pazarlarına birlikte girebileceklerini belirterek, “İki ülke arasındaki transit geçişleri kolaylaştıracak, Irak üzerinden transit geçişler sağlayacak bir mekanizma oluşturmak istiyoruz” dedi. 

Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Katar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Türkiye-Katar İş Forumu’na katıldı. Katar ile olan ilişkilere özel önem verdiğini belirten Tüfenkci, “Katar’ın güvenlik, huzur ve istikrarını kendimizden ayrı görmüyoruz. Karşılıklı iradeyle ilişkilerimiz mükemmel düzeye ulaştı” diye konuştu. Türkiye’nin geçen yıl bazı ülkelerin Katar’a uyguladığı haksız ve kanunsuz ambargoya ve yalnızlaştırma tutumuna karşı Katar halkının yanında durduğunu belirten Tüfenkci, “Özel sektörümüz ortaklıkları geliştirmeli. Biz buna her türlü desteği vermeye hazırız” ifadesini kullandı.

Birlikte girelim

Türkiye ile Katar’ın 3. ülke pazarlarına birlikte girebileceklerini kaydeden Tüfenkci, “İki ülke arasındaki transit geçişleri kolaylaştıracak, Irak üzerinden transit geçişler sağlayacak bir mekanizma oluşturmak istiyoruz” diye konuştu. 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise foruma iki ülkeden 400 iş insanının katıldığını belirterek, “İş forumunda 13 sektörde ikili iş görüşmeleri olacak. 15 yıl önce karşılıklı ticaret hacmimiz sadece 15 milyon dolardı. Bu rakam 60 kat artarak 900 milyon dolara ulaştı” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Katar’da Türk firmalarının 14 milyar dolarlık proje üstlendiklerini söyledi.

Dünya Kupası desteği

Katar’ın 2022 FİFA Dünya Kupası’na hazırlandığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “İlk defa bir Müslüman bir ülke ev sahipliği yapacak. Sanayiyi çeşitlendirme yolundaki bu vizyonu destekliyoruz” dedi.

Katar İktisat ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Jassim Al Thani ise Katar ve Türkiye’yi özel kardeşlik ilişkilerinin birbirine bağladığını ifade ederek, “Türkiye ve İran ile beraber imzalanan iyi niyet anlaşması ile transit malların geçişi, malların gidiş gelişine imkan sağlanıyor. Katar’a uygulanmakta olan zalim ambargonun üstesinden gelmek için olanca gayret göstermişlerdir. 400 milyon insana ulaşacak bu büyük pazarda önemli imkanlar bizi bekliyor. İki ülke mamülleri imtiyaz görüyor” dedi.