Gaziantep'ten enerji verimliliği için kritik adım!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yeni nesil enerji yönetimi çalışmaları için enerji izleme sistemi kurdu.

Gaziantep'ten enerji verimliliği için kritik adım!
Gaziantep'ten enerji verimliliği için kritik adım!
GİRİŞ 05.01.2018 11:18 GÜNCELLEME 05.01.2018 11:19

AB tarafından fonlanan, ISO50001 Enerji Yönetim Sistemi ile Enerji Verimliliği Projesi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yeni bir proje uygulaması yaptı.

Proje kapsamında ilk etapta 8 ayrı lokasyonda 30 cihazın kullanıldığı bir enerji izleme sistemi kuruldu.

Enerji yönetimi ve otomasyonda dünya çapında uzman olan Schneider Electric ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ISO50001 Enerji Yönetim Sistemi ile Enerji Verimliliği Projesini başlattı. Proje ile hizmet binaları ve belediye tesislerinde enerji kullanımının azaltılması hedefleniyor. Projenin ilk fazında, enerjinin nerelerde, nasıl ve ne kadar kullanıldığı ile ilgili bir farkındalık oluşturmak için 8 ayrı lokasyonda 30 cihazın kullanıldığı bir enerji izleme sistemi kuruldu. Projede sadece oluşturulacak bu farkındalıkla yüzde 5 oranında bir verimlilik elde edilmesi öngörülüyor. Sonrasında ölçümle ortaya çıkartılacak verimlilik potansiyellerinin değerlendirilmesi sonucunda ise yüzde 20’ye kadar ek verimlilik sağlanması hedefleniyor.

YAZILIM ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Schneider Electric, projede donanım, yazılım ve danışmanlık hizmetleri ile yer alıyor. “Yönetmek için bilmek, bilmek için ölçmek” ilkesiyle ilerleyen proje, Schneider Electric’in Enerji İzleme Yazılımı ile geliştiriliyor. Yazılım sayesinde aşırı tüketim alarmı yaratılması, enerji kullanımıyla ilgili anomalilerin ortaya çıkartılması ve buna göre gerekli iyileştirici önlemlerin alınması bekleniyor. Çalışmada; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı enerji yöneticileri aktif olarak görev yapıyor.

Yazılım çalışmaları kapsamında, web portali ile gerçek zamanlı enerji izleme, enerji analizi ve maliyet incelemesi, grafik ve tablo halinde görsel analiz imkânı ve lokasyon bazında karşılaştırmalar yapılıyor. İzlenen lokasyonların görselleri ile gösterim ve geçmiş aylara göre analiz, EPDK Yönetmeliği’ne uygun enerji kalitesi analizi (EN 50160 standartlarında raporlama olanağı), önceden tanımlanmış eşikler aşılırsa otomatik olarak cep telefonuna alarm gönderimi ve enerji raporlarının otomatik e-posta gönderimi hizmetleri ile projenin güçlenmesini sağlıyor.

Projenin ilk sonuçlarının alınmasıyla birlikte farklı lokasyonlarda da projeye devam edilmesi planlanıyor.

Proje Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı "EU-Gugle" projesi kapsamında hibe ile destekleniyor.