Arıcılara 60 milyon destek!

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Çiftçi, Türkiye genelinde yaklaşık 47 bin üreticiye 60 milyon lira destekleme ödemesi yapılacağını söyledi.

Arıcılara 60 milyon destek!
Arıcılara 60 milyon destek!
GİRİŞ 03.01.2018 16:16 GÜNCELLEME 03.01.2018 16:17
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi, birlik binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, arıcılara ilk defa 2003 yılında "ana arı" adı altında yapılan destekleme ödemesinin 2008 yılından sonra kovan başı verilen destekle devam ettiğini, bu tarihten itibaren arıcılara kovan başına 10 lira verildiğini belirtti.

ÖDEME OCAK AYI SONU YA DA ŞUBAT AYININ İLK HAFTASI YAPILACAK

Türkiye genelinde yaklaşık 47 bin üreticiye 60 milyon lira destekleme ödemesi yapılacağına işaret eden Çiftçi, "Bu para arıcılarımız için son derece önemli. Ocak ayının son haftası ya da şubat ayının ilk haftasında yapılacak bu ödemeyle üreticilerimiz arılarının bakımlarını gerçekleştirebilecek ve genel ihtiyaçlarını karşılayabilecek." dedi.

KIRILAN VE BOZULAN KOVANLAR DEĞİŞTİRİLECEK

Çiftçi, arıcıların destekleme parasının çoğunu kovan bakımında kullanacağını kaydederek, "Önümüz ilkbahar. Dolayısıyla arıların da ilkbahar bakımları geliyor. Arıcılarımız arılarının daha fazla beslenmesi için şeker alacak. Kırılan ve bozulan kovanlarını değiştirecek. Bunun için arıcılara bu para ilaç gibi gelecek." diye konuştu.

Çiftçi, ilgili bakanlığın çalışması sonucu bu yıl ana arıya destekleme ödemesi yapılacağını da ifade ederek, üreticilerin ana arı başına 15 lira alacağını, bunun da arıcılar adına son derece önemli olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Ankaralı 6 yıl önce Şikayet Et
    Yurdumun her toprağına çiçekli ''Yalancı Akasya'' ağacı dikilse, 1000m2 yalancı akasya dikili alandan 150kğ bal alınıyor, 100 000m2 alanda yalancı akasya dikili olsa, arıcının 15 000kğ bal üretimi olur. Bal üretimini artırıcı diğer polen ve nektar açısından çok zengin bitkiler ile bal verimi Ülkemizde de kovan başına bal üretimi kısa zamanda 50kğ 'ları çok rahat yakalayabiliriz. Önce inanmak, sonra da uyğulamak ve yapmak lazım. Her şey projeye inanmakla başlar. Bu çok zor bir iş değil sadece inanmak, sadece inanmak...
    Cevapla
  • İstanbullu 6 yıl önce Şikayet Et
    Kanada'da kovan başı bal üretimi 60kğ. Macaristan'da 50kğ bal alınırken, birçok Avrupa ülkesi 30kğ ile 45kğ bal üretimine ulaşmışlarken, Türkiye'deki arıcılık yapan arıcılar henüz kendi çabaları ile kovan başına malesef 15kğ bal verimini bile yakalayamıyorlar. Türkiye'deki bu durum bal üretimi ve arcılık konusunda dünya'nın çok gerisinde kaldığımızı göstermektedir.T.C. Orman bakanlığının yurdumuzun bal ormanı yapılabilecek her noktasına binlerce bal ormanları hazırlamalı, arıcılara bu araziler arıcılara koruma amaçlı zimmetlenmelidir. O zaman Türkiye, dünya bal üretimini yakalamış olacaktır. Yoksa dünya sıralamasında kovan sayımız çok, bal üretimiz çok az, bu tezatı yıkamayız.
    Cevapla
  • Doğu-Batı 6 yıl önce Şikayet Et
    Değerli arkadaşım; Kuzey ülkelerinde üretilen 60 kg. bal arı kovanının içerisinde bulunan bütün bal hasat edilerek içerisindeki ARI KOLONİSİ öldürülüyor. Çünkü orada kış şartları ağır olduğu için arı zaten kışı geçirecek durumda değil. Her üretim sezonunda Devlet tarafından ya da bu konu ile ilgilenenler tarafından arıcılara tekrar arı dağıtımı yapılarak bal üretimi yapılıyor. Avrupa dediğiniz zaman da Avrupanın bal ihtiyacını karşıladığı en büyük üretici ülke de Türkiye. Bizim ihtiyacımız ise sadece arıcılık konusunda gezginci arıcılık konusunu adam gibi çözülmesi, ana arı üretiminin bir çok yerde tecritli alan oluşturularak üretilmesi. Daha yazılacak çok şey var ama burası almaz.
    Cevapla
  • 1453 6 yıl önce Şikayet Et
    Glikoz ve şurup balı yapanlar kaçakçılık suçuyla yargılansın ağı para cezası yazılsın ,dürüst bal üreticisi en güçlü şekilde desteklensin
    Cevapla
  • Zzzzzz 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkan her sene verilen teşvik 10 tl sen ne yaptın 50 tl yaptırırsın çıkar konuşursun laf olsun torba dolsun
    Cevapla
  • Demir Ersoy 6 yıl önce Şikayet Et
    Bilinçli arıcılığın yaygınlaştırılması lazım kovan başı 30ila 50 kg ulaşmalıyız ballı bitkilerin ekimini teşfik etmeli özellikle arı otu ve kara buğday lavanta gibi bitkileri iyi değerlendirmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle