İş hayatında yeni dönem başladı! 6 ay cezası var

İşçi-işveren alacak ve tazminatlarıyla işe iade taleplerinde arabulucuya başvurma şartı yılbaşı itibariyle başladı.

İş hayatında yeni dönem başladı! 6 ay cezası var
İş hayatında yeni dönem başladı! 6 ay cezası var
GİRİŞ 02.01.2018 15:55 GÜNCELLEME 02.01.2018 15:55
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

İş hayatında yeni bir dönem başladı. Bundan sonra çalışanlar, haklarıyla ilgili olarak arabulucuya başvurmak zorunda. Arabulucuya başvurmadan, dava açan çalışanın davası ise usulden reddedilecek. Arabulucu ile yapılan görüşmeler üçüncü kişilere aktarılırsa 6 aya kadar hapis cezaları gündeme gelecek.

Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi-işveren alacak ve tazminatlarıyla işe iade taleplerinde arabulucuya başvurma şartı 1 Ocak 2018 itibariyle başladı. Bundan sonra çalışanlar, şirketleriyle ilgili verilen haklarda önce arabulucuya gidecek. Arabulucuya gitmeden dava açanların davaları ise usulden reddedilecek.

HANGİ DAVALARDA ARABULUCUYA GİDİLECEK?

Av. Uzm. Arb. Sümeyye Öcal, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti ile işe iade taleplerinde dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olmasının şart olduğunu söylerken, "Başvuruların arabulucuya tebliğ edilmesiyle birlikte 3 hafta içinde çalışanların sorunları çözülecek. Görüşmelerde eğer talep edilirse bu süre bir hafta daha uzatılabilir. Yani arabulucuya tebliğ edilen problem uzlaşma sağlandığı andan itibaren çalışanın hakkı hesabına yatırılır" dedi.

GİZLİLİK KURALINI İHLAL EDENE HAPİS CEZASI

Çalışan ve işveren arabulucu ile görüşmelerde eğer gizlilik ilkesini ihlal ederse yani arabulucu eşliğindeki görüşmeler, görüşme sırasında orada olmayan üçüncü ya da başka kişilere aktarılırsa 6 aya kadar varan hapis cezalarının olduğunu kaydeden Av. Uzm. Arb. Öcal, "Arabuluculukta görüşme detayları sadece taraflar arasında saklı kalmalı. Arabuluculuk sürecinde taraflar anlaşma sağlayamazsa mahkemeye başvurarak dava açabilir ama arabuluculukla paylaşılan bilgiler mahkemede de kullanılmayacak" şeklinde görüş verdi.

ARABULUCUYA NASIL BAŞVURULUR?

Taraflar adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuruda bulunabilecek. Başvuru sonucunda komisyon bir arabulucu atayabilecek ya da tarafların üzerinde mutabık olduğu bir arabulucu ile devam edecekler.

ADLİ TATİL BEKLENMEYECEK

Arabuluculuk işlemlerinde adli tatil olmadığını belirten Cevat Kazma, insanların uzun süre beklemeden daha hızlı bir şekilde, hak kaybına uğramadan uzlaşabileceklerini belirtti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 31
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    İşçinin haklarını zaten iğfal ediyorlardı, şimdi bir de üstüne keyif yaparlar. Bu ne Ya?
    Cevapla
  • HELAL 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir uygulama.TEŞEKKÜRLER.
    Cevapla
  • Keremali 6 yıl önce Şikayet Et
    İşçiye ödenen sigorta bedeli nasıl devlete yatıyor ise, işten ayrılması durumunda alacağı tazminat (biriken para) da devletin kasasına her ay işveren tarafından yatırılması, gerek işçi gerek işveren için en uygunu bu olur. Şayet işletmelerin uzun vadeli çalışması, işçininin de alacağı paranın teminatı düşünülür ise.
    Cevapla
  • MAALESEF 6 yıl önce Şikayet Et
    İşçinin Kral olduğu bir yerde üretim olmaz.Zaten olmuyor da.
    Cevapla
  • Yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    İşçi de işveren de bir insanın vücudunda ki iki el gibidir tek elle elini yıkayamazsın iki elde birbirini yıkar bu yüzden iki taraf ta birbirlerinin hakkına riayet etmek zorunda.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru.
    Cevapla
  • malesef kafalar 6 yıl önce Şikayet Et
    malesef ki senin gibi işçiyi köle olarak gören zihniyet üretime engel. üretim olsa da huzursuz bir ortamda ki üretimden ne hayır gelir. ama senin gibi zihniyetler hep işçiye verdiği maaşı ve sosyal hakları dert eder ama onun emeğiyle kazandığı parayı hiç görmez.
    Cevapla
  • _muhami 6 yıl önce Şikayet Et
    işçi kıral değil bu şekilde köle oluyor iyi düşün
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Arb. Uzman diye bir vasıf Yok avukatlıkta yasaya aykırı .... uzman avukat kavramı henüz hukukumuza girmemiştir. işçilerin bu konuda bilinlrçmesi gerekir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle