Bakanlık harekete geçiyor! Tam 350 milyar dolar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2018 yılında 17.3 milyar ton 'kara elmas'ı yani kömürü yeraltından çıkartmak için çalışmalara başlayacak.

Bakanlık harekete geçiyor! Tam 350 milyar dolar
Bakanlık harekete geçiyor! Tam 350 milyar dolar
GİRİŞ 01.01.2018 11:21 GÜNCELLEME 01.01.2018 11:22
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Bakanlığın hesaplamalarına göre 17.3 milyar tonluk kömür rezervi ile ekonomiye 350 milyar dolarlık müthiş bir rakam da kazandırılmış olacak. 

Bu yıl, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefi kapsamında da milat olacak. Kasım 2017'de Yerli Kömür Çalıştayı'nı toplayarak, 'Akıllı Kömür Kullanımı Dönemi' başlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu yılki gündeminde üretimde 12. sırada yer alan Türkiye'yi kömür liginde daha üst sıralara çıkarmak yer alacak.

350 MİLYAR DOLAR

Son dönemde yapılan arama ve sondaj faaliyetleri ile kömür rezervi 17.3 milyar ton olarak belirlenirken, bu miktarın ekonomiye kazandırılması ile 350 milyar dolarlık bir ekonomik kazanım sağlanması da öngörülüyor.

KARA ELMAS 2018'DE ÇIKARTILACAK

Sabah'ın haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yerli linyit rezervlerinin ekonomiye kazandırılması için başlattığı çalışmalar çerçevesinde 2018'de "Kara elmas"ı gün yüzüne çıkarma çalışmaları hızlanacak.

UCUZ ELEKTRİK YOLU

Yerli kömürden elektrik üretmek için oluşturulacak yeni model ile hem vatandaşın ucuz elektrik tüketmesi hem de kömür madenciliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Yeni dönemde kömür yalnızca bir emtia olarak sunulmayacak. Yerli kömürün kurulu güç içindeki payı Avrupa'da kullanılan, insan sağlığına ve çevreye zararsız yeni nesil ileri teknoloji santrallerle sağlanacak.

Kurulum çalışmalarına devam edilen bin 915 MW yerli kömür kaynaklı kurulu güç ile birlikte tüm santraller devreye alındığında elektrik üretim amaçlı özel sektöre devredilen kömür sahalarında toplamda 2 bin 735 MW kurulu gücünde yerli linyit yakıtlı termik santral kurulmuş olacak.

Çayırhan, Afyonkarahisar-Dinar, Tekirdağ-Çerkezköy, Malkara, Konya Karapınar ve Afşin Elbistan kömür havzalarının yatırıma açılabilmesi için de yol haritası çalışmaları hızlandı.

YORUMLAR 38
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Hep aynı teranane kömür kömür bunun abartılacak yanı yok çıkarmak maliyetli kullanmak oda çevreye zarar hava kirliği sonra insanlar astım ilk defa mı enerjiyle uğraşıyoruz biraz akıllı olalım rüzgar güne ş dalga enerjisi ve nükleer bunlar daha önemli.
    Cevapla
  • Gören 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok yanlış yapıyorlar 1800 lü yılların enerji kaynağına yatırım yapıyorlar. Neden Bor ve Toryumdan enerji üretmiyorlar. Akıllıca değil.
    Cevapla
  • sebati 6 yıl önce Şikayet Et
    hesap yanlış yapılmış.Eğer 17 milyar tondan bahsediliyorsa 350 milyar dolar hesabı bence yanlış.Çünki türk lirası karşılığı yaklaşık 1 trilyon 400 milyar tl yapıyor. 1 trilyon 400 milyar tl yi 17 milyara böldüğümüzde kömürün tonu yaklaşık 83 liraya gelir.soruyorum size piyasada tonu 83 liraya kömür varmıdır.83 lira yerine kömürün tonunu 250 lira kabul edersek 350 milyar doları 3 ile çarpmamız gerekir.o rakamda yaklaşık 1 trilyon doların üzerinde bir rakamdır.
    Cevapla
  • BYVATANDAS 6 yıl önce Şikayet Et
    Bize Allah Güneş vermiş Rüzgar vermiş doğal yolları neden tercih etmiyorsunuz Kömür insanları zehirleyen bir maden Allah akıl fikir versin
    Cevapla
  • KRİTİK 6 yıl önce Şikayet Et
    Kömürle çalışan santral bölge doğasının ( Hava,su,bitki örtüsü) ve tarımının ölmesi demektir.Kanser,KOAH ve astım yani İnsanın ölmesi demektir.Bizdeki linyitin kalitesi yani kalorisi düşüktür.Nekadar filtre koyarsan koy Hava kirliliğini önleyemiyorsun.Sürekli filtreyle çalıştırırsan maliyet yükseliyor.Onun için fitreli denilen santraller geceleri filtresiz çalıştırılıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle