Milyonlara müjde oldu! İşte Türkiye'ye maliyeti

Son KHK ile hayata geçen taşeron düzenlemesinin kamuya getireceği ek maliyetin 5 yıl için asgari 7.5 milyar TL olarak hesaplandığı öğrenildi

Milyonlara müjde oldu! İşte Türkiye'ye maliyeti
Milyonlara müjde oldu! İşte Türkiye'ye maliyeti
GİRİŞ 27.12.2017 10:26 GÜNCELLEME 27.12.2017 11:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Aralık’taki grup toplantısında açıkladığı ve OHAL kapsamında yayımlanan 696 sayılı KHK ile hayata geçirilen taşeron düzenlemesinin kamuya getireceği ek maliyetin 5 yıl için asgari 7.5 milyar TL olarak hesaplandığı öğrenildi. 

OHAL kapsamında yayımlanan son kararname ile, “genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları” ile KHK ekinde listede bulunan bazı diğer özel bütçeli kuruluşlarda 4 Aralık 2017 itibarıyla çalışmakta olan yaklaşık 450 bin taşeron işçisinin, Devlet Memurları Kanunu’nun 4D statüsünde yani, “devlette kadrolu işçi” olarak istihdam edilmesi hükme bağlandı. 

Düzenleme uyarınca kadroya alınacak taşeron işçilerin en büyük kazanımı, “iş güvencesi” olacak. Ancak bu imkândan, “Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, affedilmiş olsa bile bazı suçlardan makhum olmamış olmak, askerlikle ilgisi bulunmamak, görevi yapmasına engel akıl hastalığı bulunmamak, güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılmış” şartları da aranarak, daha önce açıktıkları davalardan, icra takiplerinden feragat edeceğini beyan ederek 2 Ocak’tan itibaren 10 günlük süre içinde başvurusunu yapıp, uygulanacak yazılı-sözlü ya da uygulamalı sınavda başarılı olanlar yararlanacak. 

Emekliler kapsam dışı

Emekli olup çalışmaya devam edenler ile emekliliğe hak kazanmış olmasına karşın henüz emekliye ayrılmayanlar ise kapsam dışı kalacak. 

Taşeron işçiler, kamuda mevcut şartlarla kadroya alınacak. Geçişte kıdemleri aktarılacak, ancak ücretleri ile taşeron şirketteki mevcut iş kolları aynı kalacak. Bu farklılık toplu iş sözleşmelerinin süresi bitimine kadar devam edecek. Ancak geçişle birlikte taşerondan kamuya geçen işçiye yıllık 52 günlük ilave (yaklaşık iki maaş) tediye ödenecek. Yapılacak ödeme işcinin mevcut maaşına göre hesaplanacak. 

Milliyet’in Ak Parti kurmaylarından edindiği bilgiye göre, KHK ile yapılan taşeron düzenlemesi Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında ele alındı. Toplantıda kurul üyelerine, taşeron düzenlemesinin tüm boyutlarıyla kamuya maliyetine ilişkin yapılan ön çalışmanın sonuçları aktarıldı. 

Bu çerçevede taşerona kadro düzenlemesinin 5 yıllık kamuya getireceği ek maliyetin 7.5 milyar TL olacağı blgisinin verildiği öğrenildi. 

Başvurular 2 Ocak’ta

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadroya geçecek taşeron işçilerin taşeron şirketleriyle herhangi bir anlaşma imzalamayacağını bildirerek, “İşçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıkları dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden feragat ettiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi, çalıştıkları idarelerce talep edilecektir” açıklaması yaptı. 

Bakanlıktan dün yapılan açıklamada, taşeron işçilerin kamuda istihdamı için yapılan düzenlemenin, 2 Ocak 2018’de yürürlüğe gireceği ve başvuruların bu tarihte başlayacağı belirtilerek, “Geçiş süreci 2 Ocak 2018’den itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacaktır” denildi. Açıklamada başvuruların işçilerin geçiş yapacakları idarelerce alınacağı belirtildi.

YORUMLAR 4
  • kuksol 6 yıl önce Şikayet Et
    askerlik yapmayanlara kadro yokmu ozaman, askerlikle ilgisi olmamak diyor
    Cevapla
  • ilkay 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar kadroya geçtikten sonra acaba taşerondaki gibi çalışacaklarmı?Birde sendikalarla gelip kapıya dayanmayacaklarmı? Son derece dehşet verici yanlış bir şey yapıldı.CHP nin gazına gelmemeliydi.şahsen endişeliyim.
    Cevapla
  • karabela 6 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru söylüyorsun kardeşim. benim çalıştığım kurumdakiler bile şimdiden havaya girdi artık temizlik vb işleri kim yapacak sabah işe gelince memur kesimi gibi onlarda kahvaltı yapalım diyecek
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Niçin? Taşeron firmanın kazandığı devlette kalsa, tazminata falan fazlasıyla yetmez mi?
    Cevapla