'Dört gözle Erdoğan'ı bekliyoruz'

Sudan Uluslararası İlişkiler Bakanı İdris Süleyman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde ülkelerine yapacağı ziyareti dört gözle beklediklerini söyledi.

GİRİŞ 19.12.2017 10:34 GÜNCELLEME 19.12.2017 10:52
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Sudan Uluslararası İlişkiler Bakanı İdris Süleyman; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25-27 Aralık'ta bir grup Türk iş dünyası temsilcisiyle ülkelerine yapacağı ziyareti dört gözle beklediklerini söyledi. Ziyaret öncesi Türk yatırımcıyı Sudan’a yatırım yapmaya çağıran Bakan Süleyman, “Türkiye ekonomisi gelecek vaad eden bir ekonomi. İki ülke arasındaki 500 milyon dolarlık ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkartmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 


TÜRK EKONOMİSİ PARLAK

1997 ile 2001 yılları arasında Ankara’da Sudan konsolosu olarak görev yaptığını anlatan Süleyman; “Türkiye’ye ve özellikle de İstanbul’a çok sayıda ziyaretler gerçekleştirdim. Türkiye’yi çok iyi tanıyorum. Türk ekonomisi iyiye gidiyor” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ekonomisinin bundan sonraki süreçte daha da iyiye gideceğini öngördüklerini anlatan BakanSüleyman, “Ekonominizin dünya ekonomisi ölçeğinde çok önemli bir konuma geleceğini düşünüyorum. Ama tabi bunun için önemli ortaklıklar lazım” dedi.

AFRİKA YABANCI RADARINDA

Şu anda dünya üzerinde yapılan en iyi ortaklıkların Afrika Kıtası’yla yapılan ortaklıklar olduğunu kaydeden Süleyman; şunları dile getirdi: “Ben şu anda Brüksel’den geliyorum orada AB üyesi ülkeler, 2018 yılı için Afrika’ya 44 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Çinliler’in, Afrika’ya yaptığı yatırımlar 100 milyar doları geçti ve bu rakamlar daha da güçlenecek. ABD, Japonya, Koreliler aynı şekilde. Dünya ekonomilerinin hepsi şu anda Afrika ile işbirliği içerisinde."

ZİRAAT VE MADEN ZENGİNİ

Türkiye’nin bu kıtada yaptığı yatırımların artırması gerektiğini ifade eden Bakan Süleyman, Sudan’la ilgili şu bilgileri paylaştı: “Sudan Afrika’ya açılan kapı. Ülkemizde ziraata uygun 80 milyon hektar arazi var. Bu tarım arazileri için mevcut su var. Maden anlamında çok zenginiz. Şu anda dünyada altın çıkaran ülkeler arasında ikinci sıradayız. Altının yanı sıra; krom, demir, kurşun madenlerine sahibiz.”

GÜMRÜK VERGİSİZ 500 MİLYON $’LIK PAZAR

Sudan’ın aynı zamanda Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı Örgütü (COMESA) üyesi bir ülke olduğuna dikkati çeken Bakan Süleyman; “Yatırımcının bu anlamda gümrüksüz, vergisiz 500 milyon dolarlık bir pazara girme fırsatı da var. (23 tane COMESA ülkesi var.) COMESA ülkelerinin nüfusu 500 milyon ve bunlarla ticaret yapılma şansı var” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 10
  • Tūrkiyem65 6 yıl önce Şikayet Et
    Batılılar hep Afrikayi sömürdü ezdi kõleleştirdi ve zengin maden yataklarına sahip olan Afrikayi kendi kıskaçlarına aldılar. Ama onları hak ettikleri yere güçlü Türkiye ile yapacakları ticari anlaşmalar getirecek.Büyük reis her zaman büyük düşünür.Rabbim yardımcın olsun.
    Cevapla
  • Adalet 6 yıl önce Şikayet Et
    Reis sen bize ALLAH'ın Lütfusun.Bunu anlamayana şaşarım.Sen başka ülkenin başkanı olsa idin o ülkeye imrenirdim.Çok şükürkj bizim başkanımızsın.ALLAH Senden razı olsun.Var ol çok yaşa.
    Cevapla
  • hamdolsun 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye, İslam Dünyasının lideridir. Kudüs davasını Türkiye kadar savunup girişimlerde bulunan başka bir ülke var mı? O yüzden elbette Türkiye'ye Erdoğan gibi büyük bir lider layıktır.
    Cevapla
  • Punç bunu 6 yıl önce Şikayet Et
    İyide halk neden fakirrr?
    Cevapla
  • birkıssadanbinhisse 6 yıl önce Şikayet Et
    sebebi batılı ülkeler afrikayı sömürdügü için kazan kazan mantıgıyla hareket etmedigi için bugünki avrupanın zenginligi afrikadaki sömürü ülkelerine baglıdır internetde bir harita var avrupadaki ülkelerin afrikadaki sömürülerini gösteren
    Cevapla
  • akpli 6 yıl önce Şikayet Et
    tutanmi var , git calis
    Cevapla
  • Ankaralı 6 yıl önce Şikayet Et
    T.C. hükümeti ile, Sudan hükümeti çok uzun vadeli anlaşmalar ile ekonomik ikili ortaklıklarla 800 milyar m2 güzel sulu tarım, değerli maden, özellikle altın, petrol ve doğalğaz, ve benzeri sayısız bakir alanda uzun vadeli ortak projeler ile hem Sudan kazanmalı, hem Türkiye kazanmalıdır.
    Cevapla
  • Osen 6 yıl önce Şikayet Et
    Reis heryerde reis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle