Emekliliere önemli düzenleme! Maaşlar artabilir

Yanlış hesap yapıldığı için emekli aylığı kesilen ve borç çıkarılanlar için yeni düzenleme yapıldı.

Emekliliere önemli düzenleme! Maaşlar artabilir
Emekliliere önemli düzenleme! Maaşlar artabilir
GİRİŞ 14.12.2017 08:18 GÜNCELLEME 14.12.2017 10:54
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Yanlış hesap yapıldığı için emekli aylığı kesilen ve borç çıkarılanlar için yeni düzenleme yapıldı. Buna göre artık aylık kesilmeyerek eksik günler için borçlanma, destek priminin dikkate alınması, bunlar söz konusu değilse isteğe bağlı sigorta ile eksik prim tamamlanacak. Hatalı işlem nedeniyle bugüne kadar emekli aylıkları kesilenler, yeni düzenleme sayesinde aylık kesilmesinden kurtuldukları gibi, daha yüksek emekli aylığına da kavuşabilecek

Gazete Habertürk'ten Tahsin Akça ve Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde binlerce emekliyi ilgilendiren düzenleme yaptı. Bazı emekliler, kendi hatalarından kaynaklanmadığı halde, emeklilik işlemlerinin yanlış yapıldığı veya hesaplamanın yanlış olduğu sonradan tespit edildiğinde büyük mağduriyetler yaşıyor.

Bu kişilerin emekli aylıkları kesildiği gibi 5 yıla kadar olan almış oldukları emekli aylıklarını geriye dönük olarak faiziyle iade etmeleri isteniyor. Bunlara yeniden emekli aylığı bağlanabilmesi için eksik prim günlerini tamamlamaları gerekiyor. Hatanın iki yıl sonra fark edilmesi durumunda 24 aylık emekli aylığının geri ödenmesi talep ediliyor.

Mağduriyeti önlemek için söz konusu yönetmeliğe geçici bir madde eklendi. Yeni düzenlemeye göre, emekli aylığı bağlanmış olanlardan, prim ödeme gün sayısı şartının sigortalının kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanmayan nedenlerle yerine getirilmediği sonradan tespit edilenlere, eksik prim günlerini tamamlama hakkı sağlanacak. Borçtan kurtulmaları için sunulacak üç seçenek şöyle:

ÜÇ SEÇENEK

1- Bu kişilerin öncelikle askerlik, doğum, yurtdışı borçlanma hakkı bulunup bulunmadığına bakılacak. Bu şekilde borçlanma hakkı olanlar, asgari ücret üzerinden prim ödemek suretiyle eksik günlerini tamamlayabilecek.

2- Borçlanma hakkı bulunmayan veya borçlanmaya rağmen eksik günlerini tamamlayamayanlar eğer emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek bir işte çalışmaya devam etmişlerse, bu çalışmaları eksik günlerine sayılacak.

3- Her iki kolaylıktan da yararlanamayanlara isteğe bağlı sigortalı veya tarım sigortalısı primi ödeme olanağı sağlanacak. 1 2 3

5 Aralık’tan sonra emekli olanları kapsamayacak

Emekli aylığında sonradan borç çıkarılmasını önleyen düzenlemenin tek kusuru, kalıcı değil geçici olması. Bu haktan, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 5 Aralık 2017 tarihinden önce emekli aylığı bağlanan kişiler yararlanacak. Halen emekli aylığı kesilmiş olanlar ile 5 Aralık’tan önce emekli olup da hatalı işlem yapıldığı gelecek yıllarda ortaya çıkanların mağduriyeti giderilecek. Fakat 6 Aralık 2017’den itibaren emekli olanların başına ileride böyle bir durum geldiğinde, onlar bu haktan yararlanamayacak.

Emekli iken kamuda çalışılan aylar kesilecek

Emeklilik sonrası özel sektörde çalışma yasağı yok. Ancak emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya başlayanların aylıklarının kesilmesi gerekiyor. Aylık kesilmeden bu şekilde çalıştığı tespit edilenlerden, ödenen emekli aylıklarının tamamını faiziyle iade etmeleri isteniyor. Örneğin kişi emekli olduktan sonra 3 ay kamu kuruluşunda çalışıp ayrılmışsa, bu durumu sonradan tespit eden Sosyal Güvenlik Kurumu, o kişiden 5 yıla kadar emekli aylığını geri isteyebiliyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik uyarınca, bu durumdaki kişilerden, sadece emekli iken çalıştıkları aylarda ödenen emekli aylıkları istenecek.

DÜZENLEME İLE EMEKLİ AYLIKLARI ARTABİLECEK

Hatalı işlem nedeniyle bugüne kadar emekli aylıkları kesilenler, yeni düzenleme sayesinde aylık kesilmesinden kurtuldukları gibi, daha yüksek emekli aylığına da kavuşabilecek. Askerlik, doğum veya yurtdışı borçlanması yapanların aylıkları değişmeyecek. Fakat, diğer iki haktan yararlananların aylıkları, eksik prim günlerini tamamladıklarında yeniden hesaplanacak. Öte yandan eksik hesaplandığı sonradan tespit edilenlerin aylığı ise itiraz üzerine düzeltilebiliyor.

YORUMLAR 6
  • hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Geç kalınmış bir uygulama binlerce insan memur hatası yüzünden mağdur oldu sonuçta bu hatayı görüp de düzelten kişilerden Allah razı olsun.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    yapılacak bir düzenleme varsa budur 2008 sonrası emeklilik baglama kat sayısını düşürmüşler buna bir çözüm getirilmesi gerekir 11000pirimle yeni işçi emekli maaşı nedir diyen soran yok düzelttik neyi düzelttin 870tl maaş baglanıyor bu baglama kat sayıların degişmesi gerek adaletin derede bumudur gözü dikmişler hep emekçiye zamanında bu yasaları faruk beye sormak gerek ssk yı büyütmek için yapılan çalışmadır bundan sonrası daha berbat sigortalı çalıştırılan çok az denetim yok her şey işverenden yana
    Cevapla
  • Bilo 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir haber ya? Maaşlar artabilir miş. Yanlış hesap yapıl mış
    Cevapla
  • zafer 6 yıl önce Şikayet Et
    2001 sonrası emeklilerin durumu ne oldu peki,2000 den önce emekli olanlardan daha az maaş alıyoruz,bu adeletsizlik ne zaman son bulacak.
    Cevapla
  • H.B.V. 6 yıl önce Şikayet Et
    SGK,munun Emekliler için yapacağı en büyük hizmet; Senede iki kere yapılan Zamların Enflasyona göre yapılması ve 2000 sonrası Emeklilerine İntibak yasası uygulanmasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle