Bankaya kötü vatandaşa iyi haber!

Yargıtay, tüketici kredilerinde ve ticari kredilerde bankaların aldıkları masraflar aleyhine verdiği kararlara bir yenisini ekledi.

Bankaya kötü vatandaşa iyi haber!
Bankaya kötü vatandaşa iyi haber!
GİRİŞ 12.12.2017 14:25 GÜNCELLEME 12.12.2017 14:25
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Yargıtay, kredi masrafında geri ödeme tartışmalarına noktayı koydu. Tüketici hakem heyeti, ticari krediden alınan masrafın iadesine karar verdi. Banka, dava açıp ödediği paranın iadesini istedi. Yargıtay bankanın dava açıp ödediği masrafı alamayacağına hükmetti. Mahkeme, verdiği bu kararla kredi masrafında geri ödeme tartışmasını noktalamış oldu.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, verdiği emsal kararla, bankanın ödediği masrafı dava açıp geri alamayacağına hükmetti.

BANKAYA KÖTÜ, TÜKETİCİYE İYİ HABER

Hatay'ın Samandağ ilçesinde yaşayan Özlem G. özel bir bankadan ticari kredi kullandı. Kredi kullanırken banka, özlem G'den 'masraf' adı altında 878 lira 88 kuruş aldı. Özlem G. de kredi kullandıktan sonra alınan masrafın iptali için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Tüketici Hakem Heyeti, bankanın aldığı masrafın iadesine karar verdi.

Banka, Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği karar kesinleştikten sonra Yargıtay'ın yolunu tuttu.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, özel bankanın kesinleşen tüketici hakem heyeti kararı üzerine ödediği 878 lira 88 kuruşluk kredi masrafını geri almak için açtığı davanın kabul edilmesine ilişkin kararı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kanun yararına bozma itirazı üzerine oybirliği ile bozdu.

BANKALAR DAVA AÇAMAYACAK

Yargıtay'ın bu kararı üzerine bankalar, "kredi masrafı" adı altında aldıkları ve tüketici hakem heyeti kararlarıyla iade ettikleri paraları almak için istirdat davası (geri isteme) açamayacaklar.

Yargıtay, bu örnek kararıyla bu yolu kapadı. Davalı tüketici de davacı özel bankadan aldığı kredi masrafını geri ödemekten kurtuldu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 17
  • Sehmus 6 yıl önce Şikayet Et
    Bende devlet bankasından çekerim düşüncesi ile esnaf kredi kooperatifine başvurarak halkbank tan kredi kulllandım ama keşke kullanmasaydım. resmen soygun yapıyorlar, banka ipotek için getirmiş olduğum 3 tapudan kabul olmayacağını bile bile benden müşterek tapuyu seçti expert ücreti vs yatırdım expert gelip evi kontrol etti resimler vs. 2 gün sonra öğrendimki ipotek için müşterek tapu kabul olmuyormuş. bir devlet bankası bunu yaparsa gerisini siz düşünün. siz siz olun uzak durun.
    Cevapla
  • Yiyemezler 6 yıl önce Şikayet Et
    Bankalar besler vatandasi dolandiriyorlar
    Cevapla
  • Rezillikler ulkesi 6 yıl önce Şikayet Et
    Ulke capindaki sirketler ozellikle banka ve telekominikasyon sirketleri vatandaslari organize olarak cok ciddi dolandiriyor ama hicbir savci nitelikli dolandiricilik.davasi acmiyor.hakli bile olsaniz "hata olmus"denilerek savusturuyorlar dolandiriciliklari.devlet vatandasinin malina el koyuyor ama buyuk sirketler dolandirinca onlara dokunamiyor
    Cevapla
  • Edirneli 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle taahuttlu dedikleri faturalar fazla geliyor ve itiraz edemiyorsunuz, vatandaşın hakkını gaspediyorlar
    Cevapla
  • Mert 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynı Almanya'daki gibi.. büyük bir şirket benim adıma kendi kendisiyle benim adımı yazıp sahte imzayla iş vermiş.. hata olmuş.. Vatandaş yapsa dolanditicilkktan içerde olur..
    Cevapla
  • dadas45 6 yıl önce Şikayet Et
    ben dört sefer kredi aldım masraf kestiler peki alabilecekmiyiz masraf paralarını acaba bilen varsa lütfen yazsın bankalar kan emici gibiler devlet demeki milleti içinde varmış ALLAH razı olsun
    Cevapla
  • diyarbakirli 6 yıl önce Şikayet Et
    basvur kardes alirsin gecmise donuk ben aldim
    Cevapla
  • sivaslı 6 yıl önce Şikayet Et
    sayın okuyucular yargıtay "kesinleşmiş hakem heyeti kararını onaylamış" yani dosya masrafları var binde beş yasal. ticari kredilerin şikayet mercii Ticaret Mahkemeleridir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle