3 yabancı, 3 faiz tahmini

Standard Chartered, Capital Economics ve Rabobank, kritik Merkez Bankası toplantısı öncesi faiz artışı yönündeki tahminlerini açıkladı.

3 yabancı, 3 faiz tahmini
3 yabancı, 3 faiz tahmini
GİRİŞ 12.12.2017 11:26 GÜNCELLEME 12.12.2017 11:26

Son Merkez Bankası toplantısından sonra Türk Lirası'nda yaşanan düşüş sonrasında piyasada Merkez Bankası'nın 14 Aralık toplantısında faiz artışı kararına imza atacağı beklentisi yaygın. 
 
Toplantı tarihi yaklaşırken, yabancı kurumlar da toplantıya ilişkin değerlendirmelerini de içeren raporları müşterileriyle paylaşıyorlar. Bu konudaki değerlendirmelerini de içeren son raporlar Standard Chartered, Capital Economics ve Rabobank'tan geldi. 
 
3 kurum da farklı oranlarda da olsa piyasanın genelinde görüldüğü gibi Merkez Bankası'ndan bir faiz artışı bekliyor. İşte kurumların Merkez Bankası'nın yaklaşan toplantısına ilişkin tahminleri... 
 
STANDARD CHARTERED, 50 BAZ PUAN ARTIŞ BEKLİYOR
 
Standard Chartered, 14 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısında geç likidite penceresi borç verme faizinde beklediği 50 baz puanlık artırımın, 100 baz puanlık artış fiyatlayan piyasalarda hayal kırıklığı yaratmasını ve dolar/TL'yi, kurumun 2018 hedefi olan 4,20’ye yaklaştırmasını bekliyor. Ekonomistler Carla Slim ve Geoff Kendrick imzalı ve 11 Aralık tarihli raporda, Türkiye ekonomisinde 2017 büyüme beklentisi yüzde 5,1’den yüzde 6,1’e revize edildi.  
 
Kurum büyümenin 2018’de ise yüzde 3,9 olmasını bekliyor. StanChart 2017 cari açık/GSYH tahminini de yüzde 4,6’dan yüzde 4,9’a çıkardı.
 
CAPITAL ECONOMICS 25 BAZ PUAN ARTIŞ ÖNGÖRÜYOR
 
Capital Economics, Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme verisinin açıklanmasının ardından Pazartesi günü yayınladığı bir raporda, Perşembe günkü toplatıdan geç likidite penceresi (GLP) faizinde 25 baz puanlık artırıma gidilerek yüzde 12,50'ye yükselmesini beklediğini açıkladı. 
 
Raporda, faiz artırımı beklentilerine yönelik olarak Türkiye'nin yüzde 11,1'lik güçlü üçüncü çeyrek büyümesi ve Kasım ayı enflasyon verisindeki sıçramanın altı çizildi.  
 
RABOBANK'A GÖRE MERKEZ 150 BAZ PUAN ARTIŞA GİDECEK
 
Rabobank tarafından Pazartesi günkü yayınlanan araştırma raporunda, TCMB'nin Perşembe günkü politika toplantısına ilişkin kurum beklentileri yer aldı.
 
Buna göre kurum, TCMB'nin geç likidite penceresi faizini 150 baz puan artırarak yüzde 13,75 seviyesine yükseltmesini bekliyor.