Zeybekci yılsonu büyüme tahminini açıkladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, katıldığı bir televizyon programında 3. çeyrek büyüme verilerini de değerlendirdi.

Zeybekci yılsonu büyüme tahminini açıkladı
Zeybekci yılsonu büyüme tahminini açıkladı
GİRİŞ 11.12.2017 11:22 GÜNCELLEME 11.12.2017 11:22

Zeybekci'nin açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

İhracat desteklerimizi kurgulamıştık. Bu büyüme oldu. Diğer taraftan bu büyüme planlanarak yapılan bir büyümedir. Vermiş olduğumuz desteklerin, yatırım ile ilgili politikalarımızın başarılı sonuçlarıdır.

Yatırımların yüzde 3.57'lik bir payı var, ihracatın 3.53'lük, ithalatın 3.19'luk, stokların eksi 20'lik katkısı var. İhracattan ithalatı düştüğümüz zaman da net ihracatın 0,34'lük bir katkısı var.

İlk üç çeyrek ortalamasını aldığımızda da kalıcı olması bizi sevindiren şey oldu. İlk üç çeyrek büyümenin ortalaması 7.37 oldu. Bunun da 2.78'si ihracattan kaynaklanıyor. Net ihracatın katkısı 1.35 ve bu son derece olumlu.

Yine kamu yatırımlarının büyümeye verdiği destek 0.40'lar seviyesinde. Tüketim de 3.762lık bölüm de özel tüketimden geliyor. memnun ve mutluyuz. Yine uluslararası kuruluşların son yaptığı tahminlere bakacak olur isek, bu kuruluşlar Türkiye ile ilgili negatif bir şey söylediğinde Türkiye'nin bununla ilgili maliyet ödemesi... Üç defa Türkiye ile ilgili tahmin edip, bunu tutturamayan kuruluşlar... 

Geçtiğimiz sene de Türkiye'nin büyümesinin 5'in üzerinde elde edeceğimiz zaman bunları da biliyor görüyorduk. Her birinin tek tek gerçekleşiyor olması bizleri mutlu ediyor.

2017 SONU YÜZDE 6.7-6.8

Zeybekci, 2017 büyüme tahmini hakkında ise şöyle konuştu:

"Orta vadeli programımızda hedefimiz yüzde 5.5'ti. Son çeyrekte sıfır büyüse bile orta vadeli programa çok yaklaşıyor. Yüzde 5 büyürsek yüzde 6.5'lar seviyesinde...

Biz yıl sonunda yüzde 6.7 ya da 6.8 yukarı yönde büyümeyi yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Yüzde 7 civarında bir büyüme de sürpriz olmayacaktır. 

Yatırımlarda bu sene geldiğimiz yatırım teşvik belgelerinde yüzde 50, tutarda yüzde 80, istihdama baktığımız zaman da yüzde 60 civarında artışı yakalamış olduk. Olumlu yönde etkiler gösteriyor. 
2017 sonu böyle olumlu beklentimiz var.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ

Gümrük Birliği'nde Almanya'nın net olmayan bir tavrı var. Dış ticaretimizin yüzde 43'ünü Avrupa ile yapıyoruz. 160 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi yakalayacağız. En büyük ortağımız ise Almanya. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi her iki tarafa da fayda sağlayacak. Türkiye de yararlanacak. Geçtiğimiz sene 21 Aralık'ta Avrupa Birliği Komisyonu, oy birliği ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile onay aldı. Şu anda 28 Avrupa ülkesi içinde Almanya'nın net tavrını ortaya çıkarmamız lazım.

Geçtiğimiz hafta Brüksel'de idik. Muhataplarımız ile görüştük. Kendilerine de söyledim, Gümrük Birliği'ni güncellemesini görüşüyorüz. Buna sahip çıkmaları yönünde de mutabak sağladık. 2018'in Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili teyit ettik.