Taşerona kadroda hak kaybı olacak mı?

900 bin kişiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesinin ayrıntıları netleşti.

GİRİŞ 07.12.2017 05:59 GÜNCELLEME 07.12.2017 09:24
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kadroya geçenler bulunduğu yerde mevcut işini yapmaya devam edecek. İşçilerin hak kaybı olmayacak. Kazandıkları kıdemleri korunacak

Taşeron düzenlemesi kamuda büyük heyecan yarattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 450 bin kişinin tam kadro alacağını belirterek, "Merkezi yönetim kapsamında genel bütçeyle düzenlenen kamu kurum, kuruluşları, bakanlıklar, sosyal güvenlik kuruluşlarında çalışan 450 bin kişi 'ama'sız, fakat'sız, şartsız 657 sayılı Memurlar Kanunu içinde 4D statüsüyle kadrolu işçi olarak kamuya geçmiş olacak" mesajı verdi. İşte düzenlemeye ilişkin detaylar:

52 GÜNLÜK TEDİYE

Kadroya geçenler bulunduğu yerde mevcut işini yapmaya devam edecek. Kadroya kendi maaşlarıyla geçecek olan işçilerin hak kaybı olmayacak. Kamuya geçen 450 bin işçiye yasa gereği 52 günlük ilave tediye (52 günlük ilave tediye kamuda çalışanlara verilen bir ücret) verilecek. Kazandıkları kıdem korunacak. En son çalıştıkları işyerindeki kıdemler dikkate alınacak, yıllık izin gibi hakları da korunacak.

EĞİTİM KRİTERİ YOK

Eğitim kriteri, yaş şartı aranmayacak, kadroya geçişlerde sınav uygulanacak. Herkes bulunduğu yerde işini devam ettirecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetin aksamasına izin verilmeyecek. Bu nedenle tayin hakkı olmayacak, yer değişikliği yapılmayacak. Emekli olup da kamu da çalışmayı sürdürenler geçiş yapmayacak. Emeklilik yaşı gelmeyen, primi dolmayanlar için herhangi bir yaş kriteri uygulanmayacak. Emekliliği gelinceye kadar kamuda çalışabilecekler.

SENDİKAL DENGELER GÖZETİLDİ

Yapılan düzenlemede işçi, memur sendikalarındaki denge de dikkate alındı. Mevcut sendikal örgütlülük muhafaza edilecek. Bakan Sarıeroğlu, bunun çalışma barışı, işyerlerindeki huzur açısından önemli olduğunu belirterek, "Bu konuda sendikalarımızın da herhalde bir çekincesi, bir itirazı olmayacaktır" dedi.

İMTİYAZLI ŞİRKETLER

Belediyelerdeki çalışanlar belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecek. İl özel idarelerinde de imtiyazlı şirketler kurulacak, taşeron şirketler tasfiye edilecek. Çalışanlar belediyenin kuracağı şirkette işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla istihdam edilecek. Belediye ve il özel idarelerde iktisadi teşekküllerde çalışanların sayısı 100 bin. Halihazırda 100 bin kişi çalışırken, 400 bin kişi de iktisadi teşekküllerde çalışacak.

KILAVUZ HAZIRLANACAK

Yasa çıktıktan sonra kılavuzlar hazırlanacak. İlgili yerlere başvurular yapıldıktan sonra şartlara uygunluk açısından değerlendirme süreci olacak. İŞKUR aracılığıyla Maliye'nin vereceği vizeyle kadrolu işçi alımı yapılacak. Mevcut sistemdeki sınav kriterleri geçerli olacak. KPSS istenmeyecek. Taşeron düzenlemesinin, ne kadar süreyle ve hangi tarihe kadar çalışanları kapsadığına ilişkin ayrıntılar da bu hafta netleşecek.

5 SORU 5 CEVAP

 Kadroya geçenlerin maaşları ne olacak? Kadroya geçenler bulunduğu yerde mevcut işini yapmaya devam edecek. Kendi maaşlarıyla geçecek olan işçilerin hak kaybı olmayacak. Kazandıkları kıdem korunacak.

Kriterler neler? Eğitim kriteri, yaş şartı aranmayacak. Kadroya geçişlerde sınav uygulanacak. Güvenlik soruşturması olacak.

 Tayin hakkı olacak mı? Herkes bulunduğu yerde işini devam ettirecek. Kamuda hizmetin aksamasına izin verilmeyecek. Bu nedenle tayin hakkı olmayacak.

Emeklilerin durumu ne olacak? Emekli olup da kamuda çalışmayı sürdürenler geçiş yapmayacak. Emeklilik yaşı gelmeyen, primi dolmayanlar için herhangi bir yaş kriteri uygulanmayacak.

Devlete maliyeti olacak mı? Taşeron firmalardan alınan hizmetlere karşılık hak ediş, kar payı ve bazı gider ödemeleri son bulacak. Devletin de yükü hafifleyecek.

Sabah

YORUMLAR 12
  • firat 6 yıl önce Şikayet Et
    sayin bakanim taşaron aldigi maaşi belli ğünüdolan pirimi dolan yaşi 49 veya 50 çaliştirmiyosunuz fakat kadrolunun emekliligi 15 sene geçmiş çaliştiriyosunuz bu ayrimcilik degilmi
    Cevapla
  • belediyeci 6 yıl önce Şikayet Et
    Bize gerçek kadro verin ikramiye maaş artışı filan istemiyoruz...
    Cevapla
  • esra can 6 yıl önce Şikayet Et
    belediyelerede tam 657 kadro olsun...teşekküllere geçmek bence bizi kandırmaktan ibaret.... biz ne kahırlar ne sürgünler yaşadık 11 yıldır verecekseniz hepimize aynı statü verin...yeter artık yılan hikayesine döndü bu iş...eşit hak...eşit çalışma eşit ücret istiyoruz...tüm partilerin seçim yatırımı olduk.... adalet istiyoruz...bakanlıktaki torpillilere 657 kadrosu bizede belediyelerin kendi şirketi...adil değil
    Cevapla
  • zekeriya şahin 6 yıl önce Şikayet Et
    kadro verilmeyecek diye 69 kurumun adını saydılar botaş da bunların içinde peki sormazlarmı adama kurumunda devlet memuru ve işcisi calısan bir kuruma neden kadro verilmiyor bizlere kadro olmuyorsa o zaman orada memur ve kadrolu işçinin ne işi var
    Cevapla
  • tachiwaza 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben başkan olsam, Evi olmayan, düşük gelirli bütün vatandaşlara kadro vermeye çalışırdım. Düşük S.S.K.lı emekli maaşı alan engelli işçilerede %100 zam vererek yeni işde çalışmalarına engel olurdum. Bence kadro verecekseniz böyle verin, illa kamuda çalışana değil. Maksat fakirlere destek ve sebep olsun, kızacaksınız ama doğrusu bu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle