Türkiye en büyüğü oldu! Avrupa'dan dev destek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, "Talep olduğu sürece Türkiye'de var olmayı, Türkiye'ye destek vermeyi sürdüreceğiz." dedi.

Türkiye en büyüğü oldu! Avrupa'dan dev destek
Türkiye en büyüğü oldu! Avrupa'dan dev destek
GİRİŞ 30.11.2017 13:45 GÜNCELLEME 30.11.2017 13:45

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye  Direktörü Arvid Tuerkner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılından beri aktif  bir şekilde yer aldıkları Türkiye'de kısa sürede çok hızlı ilerleme  sağladıklarını kaydederek, ciddi işlere imza attıklarını söyledi.

Türkiye'nin hali hazırda operasyon yaptıkları en büyük ülke konumuna  geldiğini dile getiren Tuerkner, bugüne kadar Türkiye'de farklı alanlarda  yüzlerce projeye 9,5 milyar avro destek sağladıklarını aktardı.

Tuerkner, bu desteğin çok büyük bölümünün, yüzde 97'sinin, özel  sektöre verildiğini ifade ederek, sadece parasal destek sağlamadıklarını,  politika üretme gibi farklı alanlarda da destek verdiklerini anlattı.

Türkiye'deki portföylerinin 7 milyar avro olduğu bilgisini veren  Tuerkner, burada son derece sağlıklı bir yatırım programı gerçekleştirdiklerini  vurguladı.

"TALEP GELDİĞİ SÜRECE YATIRIM YAPACAĞIZ"

Tuerkner, EBRD'nin Türkiye'ye yönelik gelecek dönemde finansmanı  kısacağına ilişkin haberler çıktığını, bu iddiaların doğru olmadığının altını  çizdi.

Kendileri için Türkiye'deki yatırım talebinin çok önemli olduğunu  kaydeden Tuerkner, "Bununla birlikte yatırım ortamı ve kamu politikalarındaki  diyaloğun devam etmesi çok önemli. Yatırımtalebi devam ettiği sürece  Türkiye'deki operasyonlarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Tuerkner, Türkiye'ye ne kadar yatırım yapacaklarına ilişkin, "Bu yıl  yaklaşık 1,5 milyar avro volümünde bir yatırımımız oldu. Bu bir dayanak noktamız  olabilir. Kesin bir rakam veremesek de bunu baz alabiliriz." ifadelerini  kullandı.

"HÜKÜMETİN POLİTİKALARI ÇOK İŞE YARIYOR"

Tuerkner, Türkiye ekonomisinin şoklara çok dayanaklı olduğunu  gördüklerini belirterek, bu yıl hükümetin Kredi Garanti Fonu gibi politikalarının  çok işe yaradığını söyledi.

Bu yıl ilk ve ikinci çeyrekte yakalanan büyüme rakamlarının  beklentilerinin üzerinde geldiğini ifade eden Tuerkner, uzun vadede de reform  çabalarının devam etmesini istediklerini vurguladı.

Tuerkner, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, EBRD'nin 2018'de  Türkiye'ye 1,5 milyar avroluk yatırım yapacağına ilişkin ifadelerinin  hatırlatılması üzerine, "Talep odaklı yatırımlarımızı planlıyoruz. Bu rakam  yapabileceğimiz bir yatırım tutarı. Talep olduğu sürece Türkiye'de var olmayı,  Türkiye'ye destek vermeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA