Ertem’den flaş açıklama: Her an her şey olabilir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Türkiye'nin kur riskini azaltan bir yol izlediğini ve bunu Merkez Bankası'nın da teşvik ettiğini söyledi.

Ertem’den flaş açıklama: Her an her şey olabilir
Ertem’den flaş açıklama: Her an her şey olabilir
GİRİŞ 23.11.2017 11:57 GÜNCELLEME 23.11.2017 14:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem katıldığı özel bir televizyon yayınında son günlerde dolarda yaşanan oynaklık ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu açıklama ve dün yayınlanan Fed tutanaklarının da etkisi ile dolar bugün, TL karşısında sert düşüyor.

Özel bir televizyon yayınında soruları yanıtlayan Ertem, Merkez Bankası'nın bir kur hedeflemesi yapmadığını söyleyerek "Dolayısıyla Merkez'in aldığı önlemler bir kur hedefiyle yapılmıyor. Merkez Bankası zaten kur etkisi olsun diye başlamıyor, enflasyon doğrultusunda adım atıyor, bunda da başarılı oluyor. Banka reel sektörü kur etkisinden korumaya çalışıyor" dedi.

Kamu kesiminin rahat hatta Hazine'nin gereğinden fazla rahat olduğuna değinen Cemil Ertem, "Türkiye kur riskini azaltan bir yol izliyor, bunu Merkez'de teşvik ediyor. Ayrıca kuru çok fazla konuştuğumuzu da düşünüyorum." dedi.

HER AN HER ŞEY OLABİLİR

Merkez Bankası'nın enflasyon bağlamında her türlü önlemi alabileceğini söyleyen Ertem, Merkez'in Para Politikası Kurulu'na gerek olmadan her adımı atabileceğini kaydetti. "Kirli haberlerle spekülatif adımlar atanın da Merkez Bankası elini kırar" diyen Ertem, "Her an her şey olabilir" ifadesini de kullandı.

Merkez Bankası'nın elindeki araç setinin kimsede olmadığını belirten Ertem, "Kimse Merkez Bankasının yerine kendini koyarak yorum yapmasın. Merkez Bankası çok esnek para politikasıuyguluyor, 14 Aralık'tan önce de MB pozisyon alır, alıyor da zaten. Şimdiye kadar attığı adımlar da kur hedefi için değil, enflasyon ve reel sektörü korumak için attığı adımlar." diye konuştu.

Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün gece açıklanan toplantı tutanakları da dolarüzerinde baskı yarattı. Tutanaklarda aralık ayında faiz artışı olacağına ilişkin fikir birliği ola da Fed üyelerinin enflasyon endişeleri dikkat çekti. 

FED TUTANAKLARI DA DOLAR ÜZERİNDE BASKI YARATTI

FOMC üyelerinin politika faizinin üst sınırını yüzde 1,25'te sabit tutma kararı aldığı toplantının tutanaklarında, enflasyon konusundaki değerlendirmeler öne çıktı. 

Fed yetkililerinin zayıf enflasyon konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koyan tutanaklarda, "Çoğu FOMC üyesi, enflasyonun destekleyici para politikasının sürmesiyle orta vadede yüzde 2 civarında dengeleneceğini öngörmeye devam etti. Buna karşın, birçok üye iş gücü piyasasındaki sıkılaşmaya rağmen düşük kalmaya devam eden enflasyon verilerinin sadece geçici faktörlerden değil, daha kalıcı gelişmelerden kaynaklanmasının mümkün olduğunu gözlemledi. Bu üyelerden birkaçı, uzun vadeli enflasyon beklentilerindeki düşüşün, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine dönmesini zorlaştırabileceği endişesini dile getirdi." ifadelerine yer verildi.

Dolar, yurtiçinden gelen açıklamalar ve Fed tutanaklarının etkisi ile Türk Lirası karşısında da değer kaybetmeye başladı. Güne 3.93 lira seviyelerinden başlayan dolar şu sıralar 3.9048 liraya kadar gerilemiş durumda.

YORUMLAR 2
  • adem 6 yıl önce Şikayet Et
    ceyrek dolar 1 tl nin altina düştü, simdi basimizda cehape olsa dolar 10 tl olurdu... hainlik etmeyin, reisin kiymetini bilin
    Cevapla
  • mustafa tetik 6 yıl önce Şikayet Et
    kendi paramız neden düsüyor paramızın deyeri yüksesin pamızın deri düsdümü fırzaccılara yarıyor
    Cevapla