Şimşek: Haber etkisi kötü, kendisi değil

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de yayınlanan ve Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek: Haber etkisi kötü, kendisi değil
Şimşek: Haber etkisi kötü, kendisi değil
GİRİŞ 19.11.2017 12:47 GÜNCELLEME 19.11.2017 12:47

Başbakan Yardımcısı Şimşek, AB`nin Türkiye fonlarında kısıtlamaya gideceği haberlerinin ortamla uyumlu olduğu için ekonomiyi etkilediğini söyleyerek, "Bunun haber etkisi çok kötü, kendisi değil" dedi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye fonlarında kısıtlamaya gideceği haberleriyle alakalı da konuşan Şimşek, "Bunun haber etkisi çok kötü, kendisi değil.AB fonlarından yapılacak 105 milyon eurokesinti, ekonomik açıdan hiç önemli değil. Türkiye, yıllık 178 milyar euro brüt dış finansman kullanıyor. Bunun 105 milyon euroluk kısmından bahsediyoruz. Avrupa'dan gelecek kaynağa sırtımızı dayamadık. Biz uluslararası piyasalardaki performansımızla kaynak noktasında sorun çekmedik. Üretilen spekülatif haberler ortamla uyumlu olduğu için bizi etkilemeye başladı. AB bizim en büyük ticaret ortağımız. 'AB ile ilişkiler kopuyor' dediğiniz an hedef Türkiye ekonomisi oluyor" açıklamasında bulundu.

"EKONOMİ HEDEF ALINIYOR"

"Türk bankacılık sektörü sağlam" diyen Şimşek, "Türkiye'nin fon ihtiyacı büyük. Kendi tasarruflarımız bize yetmiyor. 'Türk bankalarına yaptırım gelecek' dediğiniz zaman bankaları değil Türk ekonomisini hedef alıyorsunuz" şeklinde konuştu.

"ALTIN TAHVİLİ KONUSU ÇARPITILIYOR"

Altın tahvili konusunun çarpıtıldığını dile getiren Şimşek, "Türkiye'nin kaynak ihtiyacı yüksek. AB'nin 3 katı daha fazla büyüyoruz. Bu kaynak Türkiye'de var ama atıl durumda. O altınları kasada saklayacaklarına devletin kasasına teslim etsinler. İstedikleri zaman geri alabilirler de. Biz bir de yıllık yüzde 2,5 gibi bir getiri veriyoruz. Bizim borçlanmada sorunumuz veya bu altınlara ihtiyacımız yok. Bunlardan ülke kazansın istiyoruz. Bu altınlar rezervin bir parçasıdır ve sisteme giriyor. Bunları yatırımlara dönüştürüyoruz" diye bilgi verdi.

İlk sonuçlara göre bütün çabalara rağmen 2,5 ton altın geldiğini ifade eden Şimşek, "370 milyonluk bir kaynak üretildi. Bu, Hazine ihtiyacından kaynaklanmıyor. Kampanyaların etkinliğini artırmamız lazım soru işaretlerini gidermemiz lazım" yorumunda bulundu.

"CARİ AÇIK VE ENFLASYON PROBLEMİ VAR"

Şimşek konuşmasında Türkiye'nin cari açık ve enflasyon probleminin olduğunu dile getirerek, "Önemli olan bardağın yarı boş görülüyor olması ve bunun arka planı" dedi.