Büyüklüğü 3 trilyon dolar! Merkezi Türkiye olacak

Dünya helal pazarının onay merkezi Türkiye oluyor. Helal onayı veren tüm kurumların yolu HAK’tan geçecek. Yunus Ete, “Yurtdışında da şubeleşmeye gidilecek” dedi.

Büyüklüğü 3 trilyon dolar! Merkezi Türkiye olacak
Büyüklüğü 3 trilyon dolar! Merkezi Türkiye olacak
GİRİŞ 19.11.2017 11:17 GÜNCELLEME 19.11.2017 13:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dünyada büyüklüğü 3 trilyon doları aşan, her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen helal pazarının vizesi Türkiye'den çıkacak. 100'ü aşkın ülkede, bine yakın kurum tarafından verilen, ancak ortak bir kriter belirlenmediği için tartışmalara neden olan helal belgelerinin onayı Helal Akreditasyon Kurumu'ndan (HAK) çıkacak. Geçen ay kurulan ve dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren HAK'kın lansmanı 23-25 Kasım'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi'nde yapılacak. Discover Events'in organizasyonunda, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) işbirliğiyle düzenlenen zirveye İİT üyesi 57 ülkenin bakan ve üst düzey temsilcisi katılacak.

 


YURTDIŞINDA ŞUBELEŞECEK

Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, bu kurumla Türkiye'nin helalin merkezi haline geleceğini söyledi. İki yıl önce 57 Müslüman ülkenin üyesi olduğu SMIIC tarafından helal standartlarının belirlendiğini hatırlatan Ete, "Birçok ülke ve kuruluş helal sertifikası veriyor. Ancak bu belgelerin hangi standartlara göre verildiği konusu net değil. Çünkü bu sertifika merkezlerini denetleyebilecek bir üst akreditasyon kurumu yok. HAK bu ihtiyaçla kuruldu. Artık helal belgesi veren kuruluşlar HAK'kın denetiminden geçecek. SMIIC standartlarına uygunsa akredite edilecek" dedi. Ete, kurumun yurtdışında da şubeler açacağını ve üye ülke sayısını artıracağını kaydetti.

SIĞ TARTIŞMALAR YAPILIYOR

Türkiye'deki üreticilerin büyük bir çoğunluğunun helal sertifikası alacak potansiyele sahip olduğunu aktaran Ete, ancak bu bilincin tam oluşmadığını belirtti. Ete, "Gayrimüslim ülkeler helal pazarın büyüklüğünün farkında ve buraya ciddi yatırım yapıyor. İslami finans alanında en büyük pay İngiltere'nin. İspanya İslami turizm yatırımlarını artırıyor. Rusya, Avustralya ve Brezilya gibi ülkeler gıda üzerine, Avusturya da ilaç üzerine helal yatırımı yapıyor. Türkiye'de ise bazı çevreler sığ tartışmalarla olay siyasi boyuta taşınıyor" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    helal Allah adına eti yenen Hayvanlardan kesilen et• şok ve kurşun ve uyuşturma olmayacak ve herkesimle bismillahi Allahü ekber denilmesi şartıyla usule uygun kesim olmasıyla yoksa helal et sayılmaz• maalesef Avrupa’dan ve dünya’dan kesilmiş olarak getiriliyor• şoklu kafasına kurşun sıkılması ve uyuşturma gibi bunlar haram helal olmaz• Allah’ın ismiyle her kesim başına yoksa olmaz
    Cevapla