Şimşek net konuştu: İzin vermeyeceğiz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Enflasyonun 1990'lı yıllardaki gibi çift haneye çıkıp burada kalıcı hale gelmesine izin veremeyiz." dedi.

GİRİŞ 16.11.2017 16:13 GÜNCELLEME 16.11.2017 17:32
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun son dönemde yeniden çift haneye çıkmasına ilişkin, "Buradan piyasaya çok net bir mesaj vermek istiyorum; biz bu sorunu önemsiyoruz, kayıtsız değiliz. Mutlaka ve mutlaka gerekeni yaptık, yapacağız. Merkez Banka`mız bu duruma kayıtsız kalmadı, kalmayacaktır. Mutlaka gerekeni yapacağız. Çünkü biz enflasyonun tekrar 1990`lı yıllardaki gibi çift haneye çıkıp burada kalıcı hale gelmesine izin veremeyiz." dedi.

Küresel ticarette yaşanan büyümenin olumlu olduğunu, gelişmekte olan  ülkelere yönelik son 2 yıldır olumsuz olan fon akışının olumluya döneceğini ifade  eden Şimşek, küresel merkez bankalarının 10 trilyon dolardan daha fazla açıktan  para bastığını, bu likidite sayesinde küresel varlıkların değerinin hızlı bir  şekilde arttığını kaydetti.

DEAŞ terör örgütünün çökertiliyor olmasının bölge için çok önemli  olduğunu vurgulayan Şimşek, terörle mücadelede şu anda çok güçlü bir çaba  içerisinde olduklarını aktardı. Şimşek, "Şu anda kısmi de olsa Irak'ta, belki  zamanla Suriye'de normalleşmeye doğru gidilmesi Türkiye'nin risk primini  azaltacak." ifadesini kullandı.

"DÜNYANIN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİR TANESİ AŞIRI BORÇLULUK"

Mehmet Şimşek, küresel korumacılığın olumsuz yönlerine işaret ederek,  G20'de dahi küresel korumacılık alanında tedbirler alındığını, Türkiye'nin asla  içe kapanmadığını, kapanmayacağını, dışa açık bir modelle birlikte müreffeh olma  çabasını sürdüreceğini kaydetti.

Dünyanın karşı karşıya olduğu önemli sorunlardan bir tanesinin "aşırı  borçluluk" olduğuna işaret eden Şimşek, gelişmiş ülkelerin borcunun milli  gelirlerinin yüzde 387'sine ulaştığını, bu rakamın 1996'da yüzde 280 olduğunu,  gelişmekte olan ülkelerde ciddi artış olduğunu ve bu rakamın yüzde 220'ye  yaklaştığını bildirdi.

Katılım finansın adil paylaşım için önemine dikkati çeken Şimşek,  gelir dağılımının bozulmasının artık gelişmekte olan ülkeler için de bir sıkıntı  olduğunu vurguladı. Şimşek, "Dünyada kısa vadede durumlar iyi gözüküyor ancak  orta ve uzun vadede sorunlarımız var. Bu sorunları çözmek için iş birliğine  ihtiyacımız var." dedi.

"TÜRKİYE HIZLI VE GÜÇLÜ TOPARLANIYOR"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin, küresel nüfus, küresel  ihracat, küresel doğrudan yatırımlar ve küresel milli gelirden yüzde 1 ila yüzde  1,7 arasında pay aldığını belirterek, Türkiye'nin satın alma gücü paritesiyle bu  yıl IMF'ye göre 2,1 trilyon dolarlık bir ekonomi olacağını, böylece dünyanın en  büyük 13. ekonomisi olunacağını söyledi.

Satın alma gücü paritesiyle kişi başına düşen milli gelirin bu yıl  muhtemelen 26 bin doları aşacağını kaydeden Şimşek, cari dolar kuru ile  bakıldığında, 850 milyar dolarlık ve dünyanın 17. büyük ekonomisinden  bahsedildiğini ifade etti.

"MUTLAKA GEREKENİ YAPACAĞIZ"

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin enflasyonla 2000'li yılların başında çok  güçlü şekilde mücadele ederek enflasyonu tek hanelere düşürdüğünü ifade ederek,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yaşadığımız şokların etkisiyle, özellikle kur şoku nedeniyle, son  birkaç aydır petrol fiyatlarının artması, gıda fiyatları üzerinden enflasyon çift  haneye çıkmış durumda. Buradan piyasaya çok net bir mesaj vermek istiyorum; biz  bu sorunu önemsiyoruz, kayıtsız değiliz. Mutlaka ve mutlaka gerekeni yaptık,  yapacağız. Gıda Komitesi'nde çok ciddi çalışmalar var. İnşallah sonuçlarını  alacağız. Merkez Banka'mız bu duruma kayıtsız kalmadı, kalmayacaktır. Mutlaka  gerekeni yapacağız. Çünkü biz enflasyonun tekrar 1990'lı yıllardaki gibi çift  haneye çıkıp burada kalıcı hale gelmesine izin veremeyiz. Yüksek ve  sürdürülebilir büyümenin ön koşulu fiyat istikrarıdır, makro finansal  istikrardır."

DOLAYLI VERGİLERE BAĞLILIK AZALACAK

Yatırım ikliminin iyileştirilmesi konusundaki çalışmalara değinen  Şimşek, doğru işler yaptıklarını, bu kapsamda son 15 yılda doğrudan yatırımın 190  milyar dolara dayandığını, şirket sayısının 5 binden 56 bine çıktığını bildirdi.

İş davalarının sonuçlanma süresinin hızlandırılması için istinaf  mahkemeleri kurduklarını, bilirkişi modelini ortaya koyduklarını belirten Şimşek,  dolaylı vergilere bağımlılığı azaltacaklarını söyledi.

"TÜRKİYE, 2050 YILINDA 5 TRİLYON DOLARIN ÜZERİNDE BİR EKONOMİ  OLACAK"

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunun büyük bir değer  olduğunu belirterek, istihdam oranının düşük olduğunu ancak arttığını söyledi.

Şimşek, küresel girişimcilik ekosisteminde Türkiye'nin 137 ülke  arasında 36. sırada olduğunu, finansa erişim problemini çözerek ilk 25'lere  gireceklerini bildirdi.

Avrupa pazarı ile bağlarını daha da güçlendireceklerini, Avrupa'nın  kendilerinin çekirdek pazarı olduğunu, bu nedenle AB'ye "gelin Gümrük Birliği'ni  güncelleyelim" dediklerini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"AB ile Türkiye arasında yıllık 300 milyar dolarlık potansiyel ticaret  hacmi olabilir. Bu herkes için kazanımdır. Türkiye, muhtemelen 2050 yılında 5  trilyon doların üzerinde bir ekonomi olacak. En büyük ekonomilerden birisi olmaya  devam edecek. Biz de 'bu hikayeyi daha da ileriye taşımak için katılım finans  büyük bir rol oynayabilir' diyoruz. Aslında bu rolü oynarsa Türkiye, bu hedeflere  daha hızlı ulaşabilir. Biz sizin önünüzü açmak için buradayız. Ancak sektörden de  biraz çaba bekliyoruz. Hangi alanlarda çaba beklediğimizi net bir şekilde ortaya  koyduk. Hep birlikte başaracağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Millet 6 yıl önce Şikayet Et
    Tek bildiginiz kaynak halktan vergi almak.birazda şu kar delisi bankalara gidin.
    Cevapla
  • Aman dikkat 6 yıl önce Şikayet Et
    90 lı yıllara çoktan döndük sayın bakan. Eğer bu israfı, yolsulzukları engelleyip. Eğitimi ve kalıcı ciddi hukuk reformlarını sağlasaydınız bu iş buralara gelmezdi. Bir anayasa bile yapılamadı adam gibi. Halk size yüzde 52 verdi daha ne yapsın. Aşırı bir sıkıntı var dikkat edin bence.
    Cevapla
  • Ali günay 6 yıl önce Şikayet Et
    o zaman herşeye zam yapmayın
    Cevapla